Hlavní navigace

Pinknet WebServer

22. 6. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ne každý vývojář webových aplikací pro linuxovou platformu má doma nebo na pracovišti Linux nainstalovaný. I když je to zřejmě nejlepší řešení, někdy to zkrátka není možné. V takových případech může pomoci PinkNet Web Server. Posuďte sami.

Následující text pochází přímo od autorů:


Tak predem – PinkNet Web Server je HTTP (tedy webovy) server pro platformu Win32 (Win95, Win98 a WinNT). Jeho velikost je narozdil od jinych dostatecne zanedbatelna, tedy kolem 700Kb, coz jej radi mezi stahnutelne z internetu i pomoci modemu.

Mezi jeho vlastnosi patri to, ze zvlada bezet vice serveru na jedne IP adrese, tedy je mozne doma simulovat nekolik skutecnych serveru a pote data jednoduse bezezmen poslat na internet (napriklad img.pinknet.cz pro obrazky a pnws.pinknet.cz pro data a pak to doma vyzkouset a poslat na internet). (Konfigurace jmen pod Win9× je popsana v dokumentaci.) Dale lze namapovat jednostlive adresare i z ruznych disku do jedineho webu. Dale a to hlavne je mozno pouzivat i PERL a PHP ci dokonce ISAPI skripty. Server tedy muze zpracovavat CGI skripty, ktere jsou pro UNIX ci Linux (server ignoruje prvni radek (#!/sbin/perl), lze tedy primo pouzivat originalni skripty bezezmen (skoro)). Server samozrejmne umi i SSI vsuvky. Dale je moznost i pouziti verze pro SSL, tedy sifrovany prenos dat.

Obecne server lze pouzit jako domaci testovadlo na stranky, ktere lze bezezmen pak posilat na skutecny web. Proste ne kazdy ma doma druhy linuxovy stroj na testovani webu. Win9× ma skoro kazdy…

Tomas Rosa


Myslím, že PinkNet Web Server může být docela zajímavou alternativou ke všem možným webserverům, které trh nabízí. Pakliže se ho rozhodnete vyzkoušet, nasměrujte svůj prohlížeč sem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku