Hlavní navigace

PocketBook Touch Lux: svítící dotyk se spoustou funkcí

30. 9. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Po delší době se nám do redakce dostala další čtečka elektronických knih. Tentokrát jde o značku PocketBook, která nepatří mezi věhlasná jména světové elektroniky. Přesto však její zařízení má čtenářům co nabídnout: vysoké rozlišení, podsvícení, rychlý procesor, WiFi a širokou podporu formátů.

Značku PocketBook nebudete pravděpodobně znát, pokud se nezajímáte o zařízení pro čtení knih. Společnost původem z Ukrajiny se totiž zaměřuje právě na tato zařízení. Nevyrábí tedy vysavače, mobilní telefony ani další elektroniku. Úzké zaměření by mělo znamenat dokonalé zařízení, které potěší každého čtenáře. Uvidíme.

Nejrozšířenějšími čtečkami v Česku jsou zařízení značky Amazon Kindle. Námi testovaný PocketBook je parametrově velmi podobný čtečce Kindle Paperwhite, takže se pochopitelně nevyhneme srovnání obou zařízení.

První dotek

Čtečka dorazila v prosté papírové krabičce, ve které bylo jen samotné zařízení a nabíjecí mikro USB kabel. Nic víc asi ani u čtečky není potřeba, potěšil by ale třeba jednoduchý obal. Ten si budete muset pořídit zvlášť, stejně jako u většiny konkurenčních zařízení.

Čtečka vypadá jednoduše a solidně

Samotná čtečka působí na první dojem příjemně, její konstrukce je pevná a nikde nic nevrže. Záda jsou vyrobena z měkčího plastu, takže by neměla tolik klouzat. Osobně bych byl pro ještě více adhezní povrch, abych měl skutečnou jistotu. Tady přece jen musíte dávat pozor, abyste neměli třeba zpocené ruce, jinak hrozí pád.

Všechny prvky jsou umístěné ve spodní části čtečky. Pod displejem najdete čtyři tlačítka: home, vzad a vpřed a menu. Mezi šipkami je ještě umístěna bílá LED, která indikuje činnost čtečky. To je velmi užitečná drobnost, podle které vždy poznáte, jestli čtečka zrovna čeká na vás nebo máte vy čekat na ni.

Tlačítka a bílá LED uprostřed

Na spodní hraně jsou pak otvory pro sluchátka, mikro USB, reset, čtečka mikro SD karet a vypínač. Jeho povrch přesně lícuje s povrchem čtečky a spínač reaguje asi až po milimetrovém zamáčknutí tlačítka do těla. Mačkat tedy musíte nehtem, bříškem prstu to nejde, ale zase se tím předchází nechtěnému zapnutí.

Všechny otvory jsou ze spodní strany

Rozměry a hmotností patří čtečka k průměru. Pokud ji srovnáme s Kindle Paperwhite, zjistíte, že jsou čtečky téměř jako sourozenci.

Touch Lux Paperwhite
výška 175 mm 169 mm
šířka 114,5 mm 117 mm
tloušťka 9,5 mm 9,1 mm
hmotnost 198 g 206 g

Co je uvnitř

Čtečka nabízí kapacitní dotykový displej s rozlišením 1024×758 pixelů, který navíc disponuje podsvícením (resp. nadsvícením). V tomto ohledu tedy sleduje poslední trendy, jak ve vyšším rozlišení, tak i ve světle. Přestože se totiž vždycky tvrdilo, že hlavní výhodou čteček je, že nesvítí, praktičtí uživatelé to vidí jinak. Někdy je prostě fajn si posvítit. Platí ovšem, že způsob osvětlení e-inkového displeje je jiný než u LCD, světlo přichází z vrstvy nad textem, neprosvěcuje ho. Výsledek je pro oči výrazně příjemnější.

Jednoznačně oceňuji možnost světlo úplně vypnout, což třeba Kindle Paperwhite neumožňuje. Pokud porovnáme obě čtečky (viz fotografie), Touch svítí o maličko více a zatímco Paperwhite na minimum už skoro nesvítí, na Touch ještě něco uvidíte. Rozdíl je ale poměrně malý.

Podsvícení na poloviční výkon, vlevo PocketBook, vpravo Kindle Paperwhite pro srovnání

Zbytek hardware také patří k mírnému nadprůměru: 800MHz procesor, WiFi a 4 GB paměti. Pokud by vám to bylo málo, máte možnost paměť rozšířit mikro SD kartou. Na knihy vám základní paměť bude určitě stačit, pokud byste ale poslouchali hudbu, alba vám 4 GB zaplní poměrně rychle. Karta se v takovém případě může hodit.

Čtečka totiž disponuje také přehrávačem MP3, což je funkce, od které konkurence dnes spíše upouští. Většina uživatelů ji totiž stejně nepoužívá a má čtečku ke čtení. Pokud ovšem patříte ke skupince posluchačů se čtečkou, u Amazonu už dnes nepochodíte a PocketBook tak pro vás může být zajímavou volbou.

Pokud ovšem zůstaneme u čtení, zaujme nás kombinace dotykového a tlačítkového ovládání. PocketBook si totiž zřejmě uvědomuje, že pro některé čtenáře (a není jich málo) je obracení stránek cvakajícím tlačítkem příjemnější než virtuální ťukání do displeje. Touch Lux tedy disponuje oběma možnostmi, stejně jako třeba Bookeen Odyssey. Můžete tak kombinovat obojí třeba podle nálady nebo vaší aktuální polohy.

Většina čteček volí u ovládacích tlačítek ze dvou možností: buď jsou tlačítka na jedné straně nebo na obou. Druhá varianta je příjemnější při střídání rukou, kterému se při delším čtení nevyhnete. PocketBook jde vlastní cestou a má tlačítka uprostřed, jsou tedy v dosahu obou rukou. Na druhou stranu pak musíte držet čtečku za spodní hranu, abyste na tlačítka dosáhli. Pokud si přitom můžete druhou rukou podepírat záda čtečky, jde to bez problémů. Ovšem držet dlouho čtečku za spodní hranu je pro ruku velmi únavné, takže si ji dříve nebo později přehodíte tak, abyste ji drželi za jednu ze stran a záda. Pak vám naštěstí zbývá otáčení dotykem.

Ovládání a prostředí

Z vypnutého stavu čtečka nabootuje za dvacet sekund. Na rozdíl od ostatních zařízení ale budete takto startovat pokaždé, když budete chtít číst. Čtečka sice umí při krátkém stisku vypínače usnout, což se projeví zešednutím displeje a zobrazením obláčku z obligátním „Zzz“, ale po čase se čtečka stejně úplně vypne a vám příště nezbude než dvacet sekund čekat na její start. Dá se to přežít, ale je to otravné.

Čtečka spí, za chvíli se sama vypne

Poznámka: Prostředí čtečky je trochu nezvyklé a v první chvíli jsem se v něm ztrácel. Není vyloženě špatné, ale je jiné. Protože už jsem měl v ruce hodně různých čteček, automaticky očekávám určitou logiku ovládání. Pravděpodobně to bude důvod, proč jsem se tady nechal zmást. Předem poučený nebo naopak úplně neznalý uživatel na tom budou lépe.

Po spuštění se dostanete do hlavní nabídky, kterou ale netvoří rovnou vaše knihovna (tady byl pro mě kámen úrazu), ale nabídka nedávných událostípanel aplikací, což je sbalovací lišta úplně dole, která je ve výchozím stavu zmenšená do jednoho řádku. Většinu plochy tedy zabírají nedávné události.

Úvodní obrazovka

Ty zobrazují například nedávno otevřené knihy, nově přidané tituly či doporučení titulů ze služby ReadRate (pokud ji používáte). V malém menu vpravo nahoře si můžete zvolit, co má právě seznam ukazovat. Toto místo slouží třeba k rychlému přepínání vašich oblíbených knih, které tak máte po ruce. Ovšem nenajdete tu všechny knihy.

Pro další funkce tedy budete muset rozbalit spodní nabídku aplikací. Možná vás tento název překvapí a budete jej u čtečky považovat za nadnesený, ovšem nenechte se zmýlit. Prostředí čtečky totiž umožňuje opravdu tyto aplikace spouštět a dokonce podporuje multitasking. Když kdykoliv vyskočíte pomocí tlačítka s domečkem do hlavní nabídky, máte na displeji vpravo dole vedle baterie seznam spuštěných aplikací (!) tedy třeba spuštěnou čtečku s otevřenou knížkou. Návrat k četbě je tak otázkou dvou ťuknutí.

Spuštěné aplikace

Aplikací, kterou budete chtít jistě vidět jako první, je Knihovna. Ta vlastně není ničím jiným než prohlížečem souborů v interní paměti nebo na kartě. Dobrou zprávou je, že podporuje adresáře a své knihy si tak můžete krásně roztřídit. Knihovna vám je pak umožňuje filtrovat a třídit tak, abyste rychle našli co hledáte. Ve správci je možné soubory také přesouvat, mazat, či přidat mezi oblíbené.

Prohlížeč souborů, neboli Knihovna

Další nabízenou aplikací je Knihkupectví, které jsem ovšem v praxi nevyzkoušel, protože čtečka hlásila „Chyba serveru“. Zobrazila se jen titulní strana bez obrázků a pokusy udělat cokoliv dalšího skončily na „Načítám“. Osobně považuji jednoduchou možnost nákupu knih za důležitou zejména pro uživatele bez zkušeností. Tady ovšem něco nepříjemně selhalo.

Tohle bohužel nepůjde

Mezi dalšími aplikacemi naleznete poznámky, kalkulačku, prohlížeč, pár her, hudební přehrávač, fotogalerii nebo třeba aplikaci pro synchronizaci s oblíbenou službou DropBox. Poslední zmiňovanou funkci považuji za užitečnou, zbytek jsou spíše drobnosti navíc. I když někoho třeba potěší, že si může na čtečce zahrát třeba sudoku.

Aplikace je možné také do čtečky přidávat a rozšířit tak její možnosti. K dispozici jsou hry, textový editor a mnoho dalšího. Hledejte třeba na fedorchenko.net nebo bookfast.org.

Čtení

Čtení je samozřejmě gró celé čtečky, takže se musíme podívat hlavně na něj. Čtečka tvrdí, že zvládá formáty: ePub (včetně Adobe DRM), PDF, TXT, FB2, RTF, HTML, PRC (Mobi), CHM, DjVu, DOC, DOCX a TCR. Vyzkoušel jsem formáty PDF, Mobi a ePub a se všemi si čtečka poradila výborně. Díky rychlému procesoru se knihy otevírají okamžitě a listování je také bleskové.

Knížka ve formátu ePub

Zajímavé je, že na rozdíl od konkurence otáčíte stránky vpřed dotykem v levé i pravé části obrazovky. To je velmi užitečné, protože můžete střídat ruce a nemusíte nijak složitě obracet strany pro vpřed a zpět. Ťuknutí prostě znamená vpřed. Pokud chcete vzad, musíte po displeji přejet ve správném směru, ťuknout do levého dolního rohu nebo použít příslušné tlačítko na těle přístroje.

Multidotykové ovládání velmi přispívá k poměrně pohodlnému čtení PDF, protože je možné dvěma prsty stránku plynule zvětšovat a zmenšovat, případně s ní pak jedním prstem posouvat. Čtečka má pro čtení PDF několik režimů včetně ořezu prázdných okrajů nebo velmi šikovného reflow. Při něm je stránka rozebrána a text je znovu vysázen podle nastavení. Nebere se tedy ohled na původní sazbu, a tak je možné i PDF vytvořené pro A4 číst pohodlně na displeji velikosti A5.

Různé možnosti zobrazení PDF

U knih je pak možné nastavit klasicky otočení, písmo, velikost písma a podobně. Ve čtečce je už vestavěno asi patnáct různých fontů, mezi kterými si určitě vyberete. Pokud by vám přeci jen moc chyběl váš oblíbený kousek, můžete si ho do čtečky přidat. Stačí jej ve formátu TTF nahrát do vnitřní paměti do adresáře system/fonts. Vyzkoušel jsem to s fontem Ubuntu a fungovalo to na jedničku.

Uživatelské písmo funguje správně

Čtečka disponuje také vestavěným slovníkem, který můžete procházet jako klasickou knihu a hledat v něm slovíčka, nebo jej můžete využít přímo při čtení cizojazyčné literatury. Stačí v anglickém textu podržet prst na nějakém slovíčku, to se označí a vy pak už jen vyberete možnost vyhledat ve slovníku. Okamžitě víte, co dané slovo znamená. Ve čtečce je předinstalovaná celá řada různých slovníků v mnoha jazycích. Pokud čtete cizojazyčnou literaturu, je to pro vás jednoznačné plus.

Slovníky ve čtečce

Resumé

Čtečka PocketBook Touch Lux velmi příjemně překvapila dobrým displejem, příjemným podsvícením, rychlostí, podporovanými funkcemi i širokou podporou formátů. V pomyslném závodu s Kindle Paperwhite by oba borci běželi těsně vedle sebe skoro celou dobu, ale nakonec by PocketBook vyhrál o pár centimetrů.

UX DAy - tip 2

Má totiž české prostředí, více paměti s možností rozšíření, umí používat adresářovou strukturu a je naplněn jazykovými slovníky. Pro českého čtenáře je to rozhodně jedna z nejlepších voleb.

Čtečku koupíte v českých obchodech za cenu od 3700 Kč, což je za takto vybavenou čtečku velmi dobrá cena. Mimochodem Kindle Paperwhite vás při objednání z Německa vyjde prakticky na úplně stejné peníze.

Pro

  • displej s vysokým rozlišením
  • dotykový displej i tlačítka
  • podsvícení s možností vypnutí
  • 4 GB paměti
  • podpora mikro SD karet
  • široká podpora formátů
  • podpora PDF reflow
  • podpora třídění do adresářů
  • možnost přidat si vlastní písma
  • možnost přehrávat MP3
  • slovníky v základní výbavě
  • české prostředí
  • možnost rozšíření o další aplikace

Proti

  • dlouhá doba startu
  • nefungoval elektronický obchod

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.