Hlavní navigace

Bookeen Odyssey HD FrontLight: svítící čtečka pro českého čtenáře

23. 1. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

O čtečce Bookeen Odyssey už jste si na Rootu mohli přečíst jeden článek. Nyní přichází nová verze, která nabídne podsvícení a lepší displej. Slibuje ale zároveň i další novinky, které mohou být pro mnoho uživatelů velmi zajímavé. Podařilo se vyladit nedostatky z předchozí verze ke spokojenosti čtenářů?

Čtečku Bookeen Odyssey jsme v redakci měli asi před půl rokem a dostala od jako pomyslnou známku slušnou dvojku, ze která by se při dotažení některých softwarových nedokonalostí snadno stala jedna mínus.

Teď jsme do ruky dostali nástupce, který se pyšní přívlastkem HD FrontLight. Z něj už lze leccos usuzovat, především to, že čtečka umí svítit, stejně jako nedávno recenzovaný Kindle Paperwhite. Je pochopitelné, že se nevyhneme srovnání se starší Odyssey ani s Paperwhite.

Jako by jí z displeje vypadla

Pokud jste, stejně jako my, měli v ruce předchozí verzi Odyssey, budete mít pocit déjà vu. Čtečka totiž vypadá naprosto stejně, má úplně totožné rozměry a jediným rozdílem je o 15 gramů menší hmotnost, kterou ale jen tak v ruce příliš nepoznáte.

Na první pohled žádná změna

Z hlediska vnější výbavy zůstalo téměř vše při starém: vypínač, čtečka mikro SD karet, mikro USB konektor, dvě hardwarová otáčecí tlačítka a hlavní tlačítko pod displejem. Zmizel však jack pro připojení sluchátek, z čehož plyne, že čtečka neumí přehrávat hudbu a jiné zvukové soubory. Stejnou cestou jdou i jiní výrobci, v čele s Amazonem. Zjišťují, že doplňkové služby většina uživatelů stejně nepoužívá a soustředí se proto na to hlavní – na čtení. Podle mě je to dobrý trend, ale chápu, že existují uživatelé, kteří s ním spokojení nejsou.

Jack hledáte marně, sluchátka nepřipojíte

Pokud Odyssey srovnáme s Kindle Paperwhite, jsou rozměry také prakticky stejné. Bookeen je o tři milimetry vyšší, ale zase o tři užší. Hlavní rozdíl je pak v hmotnosti. Zatímco Paperwhite váží 213 gramů, Odyssey má o kus subtilnějších 180 gramů. Rozdíl 33 gramů ale bez přímého porovnání také nevnímáte.

Kolegové. Vlevo Kindle, vpravo Odyssey

Rozhraní je stejné a přesto lepší

Ovládací rozhraní čtečky zůstalo při starém a maximálně využívá možností dotykového ovládání. Jelikož čtečka nemá žádné kurzorové klávesy, není vlastně ani jiná možnost. Zůstaly zachovány dvě úrovně menu: lišta s ikonami v první úrovni a klasické textové menu v té druhé.

Pět ikon hlavní navigace

Zachována zůstala i posuvná menu, na která jsem si u starší verze stěžoval. Vadilo mi zejména to, že některé položky nejsou na první pohled vidět a čtečka ani nijak nenaznačuje, že si máte menu posunout směrem nahoru.

Naštěstí v tomto směru došlo ke zlepšení a menu byla redukována tak, že k jejich přetečení mimo obrazovku dochází jen velmi zřídka. Nový displej má navíc výrazně rychlejší vykreslování, takže posun menu po obrazovce už nezpůsobuje totální rozmazání textu, ale vše je stále dobře vidět.

Posuvné menu se zlepšilo, český překlad taky. Všimněte si drobného překlepu v první položce.

Dotažen byl i překlad rozhraní, takže už nenarazíte na „Thumbinails“ ani „Columns“ a zdá se, že vše je teď už konečně česky. Narazil jsem jen na několik drobných překlepů jako „A aplikaci“ či „Každá stranaa“, což je spíš úsměvné, ale neovlivňuje to nijak komfort práce se čtečkou.

Druhý překlep, opět na první položce

Hodnotím samozřejmě především češtinu, ale čtečka se neomezuje zdaleka jen na ni. K dispozici je celkem 23 jazyků včetně třeba slovenštiny, němčiny, polštiny a dalších. Pokud tedy chcete koupit čtečku někomu, kdo je si jistější v jiném jazyce, tuto možnost oceníte.

Rozlišení a světlo

Inovačním procesem prošel především displej, který má vyšší rozlišení a především podsvícení. Marketingové označení „HD“ říká, že čtečka už nemá dřívějších 600 × 800, ale povýšila na 758 × 1024. Jde opět o zřejmý trend, který následují snad všichni výrobci, stejně jako v případě podsvícení. Zdá se, že právě světlo budou mít do půl roku v nabídce snad všichni. Zájem ze strany uživatelů je o něj totiž ohromný.

Světlo je mírně namodralé, ale ne nepříjemné

Světlo v Odyssey má mírně namodralou barvu, která ale rozhodně není nepříjemná. Na rozdíl od Kindle je možné jej zcela vypnout, což v dobrém osvětlení šetří oči i baterii. Oceňuji chytrou možnost zapnutí podsvícení delším podržením tlačítka pod displejem. V úplné tmě by nebylo jinak možné na dotykovém displeji svícení zapnout.

Pokud budete chtít regulovat jas, budete muset zavítat do menu. Naštěstí je symbol žárovky vždy dostupný už v první úrovni nabídky, takže jej nemusíte nijak hledat. Nastavení jasu navíc samo vyskočí, jakmile zapnete světlo zmíněným podržením tlačítka.

Intenzitu jasu můžete volit ve dvaceti stupních, což je dostatečný rozsah. Osobně bych spodní hranici podsvícení posunul ještě o kousek níže. V hodně tmavé místnosti přece jen už Odyssey může čtenáře oslňovat. Nejnižší jas je ještě tak viditelný, že si jej všimnete i v běžně osvětleném prostředí. Intenzita světla v Odyssey je proti Kindle posunutá směrem nahoru, v nejjasnější i nejméně jasné poloze.

Podsvětlení obou čteček naplno, Odyssey svítí víc

Drobnou výtku si pak zaslouží jen to, že si čtečka nepamatuje stav podsvícení po svém vypnutí. Pokud například při nečinnosti sama usne nebo ji vypnete třeba z důvodu navštívení toalety, čtečka je při příštím zapnutí zhasnutá a musíte si ji sami rozsvítit. Uvítal bych, kdyby se světlo na začátku dalšího čtení nastavilo do posledního stavu.

Formáty a PDF reflow

Čtečka podporuje stále stejnou sadu formátů: EPUB, PDF, Adobe DRM, HTML, TXT a FB2. Neumí rozšířený formát Mobi, který je populární díky Kindle. Na druhou stranu ale zvládá publikace, které jsou uzamčeny pomocí Adobe DRM. To je sice věc, od které se postupně upouští, ale někteří vydavatelé na něm stále ještě trvají. Se čtením jejich knih tak nebudete mít problémy.

Musím také ocenit bezproblémové třídění souborů do adresářů. Můžete si tak v paměti čtečky či na kartě vytvořit vlastní strukturu a čtečka vám ji umožňuje pohodlně procházet a otevírat knihy v různých umístěních. To je věc, kterou třeba Kindle neumí, a ač má také jistou podporu „virtuálních adresářů“ zvaných kolekce, jejich správa je utrpením.

Podpora adresářů je velmi šikovná

Velkou novinkou v software čtečky je takzvaný PDF reflow, což je funkce, kterou jsme viděli u čtečky eReading Start. Jde o možnost přeformátovat PDF z pevně dané široké sazby do volného textu, který je pro čtečku vhodnější.

Zejména u běžných PDF sázených na A4 je to velmi užitečné, protože už nemusíte koukat na titěrná písmena nebo zvětšovat a pak text horizontálně posouvat. Odyssey s PDF nezachází tak pěkně jako Kindle Paperwhite, nemůžete tedy v reálném čase dokumentem posouvat a zoomovat dvěma prsty jako na tabletu. Při každé změně se celá obrazovka překreslí a práce s pevným PDF není tak interaktivní.

PDF reflow, vlevo standardní verze, vpravo přeformátovaná

PDF reflow to ale naprosto bez problémů nahradí, naopak se domnívám, že pro většinu slušně udělaných PDF je to větší výhoda než „tabletové“ šoupání po obrazovce. Díky poměrně rychlému 800MHz procesoru probíhá reflow v reálném čase a dokument se vám krásně přesází na šířku obrazovky. Je možné samozřejmě dále pomocí „lupy“ zvětšovat písmo, takže si zobrazení přizpůsobíte svým potřebám.

Hardware a jeho výdrž

Čtečka dostala do vínku 2 GB interní flash paměti. To je stejně, jako má Kindle Paperwhite i starší verze Odyssey. Na čtení běžné beletrie je to až až, ale jakmile začnete číst objemnější PDF (což je s reflow návyková věc), začne být ve čtečce těsno. Naštěstí ale máte možnost rozšířit úložiště pomocí mikro SD karet až do velikosti 32 GB.

U starší verze jsem byl nadšený z toho, že kromě dotykového ovládání zachovala i hardwarová tlačítka na otáčení stránek. Nová verze u tohoto princip zůstala a já jsem za něj opět moc rád. Dotykové ovládání se mi líbí v menu a při manipulaci s knihami, pro čtení ale preferuji poctivé cvakání. Odyssey dává možnost výběru.

Boční tlačítka naštěstí zůstala

Zásadní položkou u čtečky je výdrž na baterii. Výrobce uvádí tři týdny při hodinovém čtení denně se zapnutým podsvícením. Samozřejmě záleží na intenzitě světla a například také na zapnuté či vypnuté WiFi. To je o kousek méně, než uvádí Amazon u Kindle Paperwhite, stále by to ale měla být dostatečně komfortní doba na to, abyste mohli v klidu zapomenout na cesty zabalit nabíječku.

Tentokrát je to na jedničku

Jestliže jsem předchozí verzí Odyssey dával lepší dvojku, pak verzi HD FrontLight dávám čistou jedničku. Čtečka zrychlila vykreslování, zvýšila rozlišení, přidala volitelné podsvícení, doladila firmware a téměř zrušila otravná posuvná menu. Navíc zůstala zachována možnost otáčení stránek pomocí přesného kapacitního displeje či hardwarovými tlačítky.

Pro českého čtenáře dobrá čtečka

Pokud hledáte čtečku, která na vás bude umět česky, budete s ní moci přímo nakupovat knihy v českém elektronickém obchodě a nevadí vám absence přehrávače hudby, určitě na svůj seznam kandidátů Odyssey HD FrontLight přidejte. Cena je navíc poměrně sympatická: Palmknihy čtečku prodávají za 3999 Kč a pouzdro si můžete přikoupit za 690 Kč.

root_podpora

Klady a zápory

Klady

  • podsvícení displeje,
  • kapacitní displej s vysokým rozlišením,
  • hardwarová tlačítka pro obracení stran,
  • příjemné rozhraní,
  • kompletně česky (+ 22 dalších jazyků)
  • bezproblémové čtení PDF s reflow,
  • podpora Adobe DRM,
  • čtečka mikro SD karet a mass storage,
  • podpora adresářů pro ukládání dokumentů,
  • adekvátní cena,

Zápory

  • jen 2 GB interní paměti,
  • poměrně slabá podpora formátů,
  • (pro někoho) chybí možnost přehrávaní audia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.