Hlavní navigace

eReading Start: rychlá čtečka umí formáty ePub i Mobi

27. 11. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Český server eReading.cz představil už svou třetí čtečku. Je po designové stránce úplně jiná než ty předchozí. Určena je prý pro začátečníky ve čtení elektronických knih. Troufám si ale tvrdit, že tohle zařízení bude věrně sloužit i mnoha pokročilým uživatelům, protože mu nechybí nic podstatného.

Server eReading.cz (dále jen eReading) prodává především elektronické knihy. Snaží se ale svým čtenářům přinášet i vlastní čtečky. Je to naprosto logické, protože čtenář s „vaší“ čtečkou od vás podle statistiky dodávané eReadingem nakoupí za dvacetkrát více peněz. Naštěstí čtečky této značky nevytvářejí žádný vendor lock-in, ale jsou zcela otevřené a přijímají všechny knihy, které jim předhodíte.

Nová čtečka eReading Start v obalu…

Server nyní představil už svou třetí čtečku. První čtečka s prostým názvem eReading byla představena před rokem a šlo o poměrně problematické zařízení s mnoha chybami. Letos v létě pak byla představena druhá verze s názvem eReading Second Edition, která odstranila většinu problémů, šlo ale o velmi příbuzné zařízení. O obou jsme psali:

Čtečka eReading: nedokonalá první vlaštovka
Čtečka eReading Second Edition: znovu a lépe

Nyní přichází třetí čtečka s názvem eReading Start. Její název vyjadřuje, že jde o zařízení pro „začínající čtenáře elektronických knih“. Už na první pohled je jasné, že jde o jednodušší zařízení, které například postrádá klávesnici. Spíš než začátečnickému zaměření bych to ale připisoval aktuálnímu trendu. Všichni výrobci zjednodušují, ubírají tlačítka i funkce. Důvod je jasný: uživatelé to stejně nepoužívají, základem je zapnout a otáčet stránky. Tak proč to komplikovat.

Zvenčí je to standard

Pokud už jste někdy nějakou čtečku drželi, tahle vás svým zevnějškem nijak nepřekvapí. Rozměrově jde o standardní zařízení, které příjemně padne do ruky a nikde zbytečně nepřečuhuje. Jen tloušťka patří k těm větším, Start má asi patnáct milimetrů. Není to nijak extrémní šířka, podobnou má třeba Kindle Touch. Pokud ale znáte nedotykový Kindle 4 nebo 5, bude vám Start připadat znatelně širší. Hmotnost je také celkem standardních 215 gramů. Proti kolibříku Wexler Flex One je to sice dvakrát tolik, ale ostatní čtečky jsou na tom podobně.

… a bez obalu

Čelu čtečky s rozměry 13 × 18 cm vévodí standardní nedotykový 6" e-ink displej s běžným kontrastem, 16 barvami a rozlišením 600 × 800. Pro čtení knih tedy naprosto ideální. Kromě něj už na těle nalezneme jen minimum dalších prvků: tlačítka pro otáčení stránek, ovládací kříž s potvrzením a čtyři navigační tlačítka. Z levé strany pak ještě najdeme gumovou krytku čtečky mikro SD karet a nahoře vypínač, mini USB konektor a sluchátkový jack.

Konektor je mini USB, mikro by slušelo víc

Po hardwarové stránce musím Start pochválit, zejména za otáčecí tlačítka po obou stranách displeje. Nezkušenému uživateli může připadat, že jde o drobnost, ale tenhle „detail“ má naprosto zásadní význam pro komfort čtení. Příjemná je i čtečka mikro SD karet, která je dostupná, i když má zařízení integrovanou solidní kapacitu 4 GB, kam se vám vejde knih až až. Pokud byste s sebou chtěli nosit celou Národní knihovnu nebo byste čtečku používali jako mp3 přehrávač, máte možnost.

Gumová krytka ukrývá čtečku mikro SD karet

Čtyři ovládací tlačítka mají intuitivní grafické popisky: skok na domovskou obrazovku, menu, zpět a překreslení obrazovky. Tlačítka se mačkají dobře, jsou mírně hlasitější, ale za chvíli vám to ani nepřijde. Reagují přesně, jen potvrzovací OK je prohloubené a zapuštěné mezi šipkami, takže musíte dávat trochu pozor, abyste ho opravdu zmáčkli.

Ovládání bez zbytečností

Po hardwarové stránce se nedá čtečce vytknout prakticky nic. Kdybych měl být hodně přísný, mohl bych upozornit na konektor mini USB. Jde o standard, ale postupně mizející standard, který nahrazuje mikro USB. Ovšem to je detail, který v praxi uživatelům vadit nebude. Lepší mini než proprietární Apple konektor.

Software český a eReadingovský

Po zapnutí se dostanete na příjemně vypadající a účelnou domovskou stránku. Na ní vidíte ve spodní polovině obrazovky grafické menu a v té horní pak aktuálně rozečtenou knížku včetně obálky a dalších podrobností. U rozečtené knihy se na chvíli zastavím.

Domovská obrazovka

Zjistil jsem, že se tato položka chová občas divně. Prolistoval jsem jednu knihu a zastavil se asi v deseti procentech. Pak jsem začal číst druhou knížku. Čtečka pořád na titulní obrazovce ukazovala tu první, i když jsem dočetl druhou do poloviny, tedy mnohem dále než tu první. Teprve poté, co jsem první knihu nalistoval na začátek, čtečka usoudila, že tohle rozečtené nemám a hodila nahoru správný titul. Zkoušel jsem to delší dobu a někdy se to chová správně a někdy to některé knize dá z neznámého důvodu prioritu a drží ji to nahoře. Pokud pak chcete tu správnou rozečtenou, musíte do menu.

V menu je celkem osm ikon, které představují akce, které chcete provádět. Můžete zobrazit seznam rozečtených knih, nakoupit nové knihy v e-obchodě, připojit se k WiFi, zobrazit další položky, prohlédnout si knihy ve čtečce, zapnout prohlížeč, pustit si hudbu nebo navštívit nastavení. Položka „více“ ukrývá prohlížeč obrázků, možnost psát si poznámky či přečíst si český návod.

Pro uživatele je nejpodstatnější nákup knih a jejich čtení. Čtečka je, stejně jako její předchozí sourozenci, napojena na elektronický obchod eReading. Ten se vám po připojení na WiFi otevře ve vestavěném internetovém prohlížeči. Můžete nakupovat, stahovat náhledy nebo si nechat posílat dříve nakoupené knížky. V prohlížeči si potřebné položky objednáte a ony se vám za chvíli nahrají do čtečky. Totéž objednávání můžete samozřejmě provádět od svého PC. Při příštím připojení čtečky položky přijedou.

Prohlížeč funguje dobře

Vestavěný prohlížeč můžete používat i na prohlížení jiných webů. Používá jádro WebKit a funguje poměrně rychle a s přihlédnutím k omezením danými zařízením i celkem bez problémů. Hlásí se jako mobilní prohlížeč, takže weby, které to umí, vám zobrazí mobilní verzi. Umí i správně JavaScript, cookies a další potřebné webové funkce, které můžete v nastavení povypínat. Trochu mě mrzí absence podpory IPv6, ale tu zatím nepředvedla žádná mnou testovaná čtečka. Snad se někdy dočkáme.

Rychlost a překreslování

Pokud se dostaneme k samotnému čtení, musím vyzdvihnout rychlost čtečky. Stránky se otáčí okamžitě, na nic nečekáte. Pokud podržíte otáčecí tlačítko, začne čtečka zběsile listovat knihou rychlostí asi čtyři stránky za sekundu. To sice není samo o sobě příliš užitečné, ale pokud potřebujete odlistovat třicet stránek, můžete to udělat takhle jednoduše bez utrpení při čekání na každou stranu.

Projevuje se to na uživatelském komfortu, protože máte pocit, že čtečka reaguje okamžitě a nečekáte na ni. Výkonný 600MHz procesor poznáte i při čtení PDF, jejichž zobrazování je také okamžité. U některých jiných čteček musíte na vykreslení každé stránky chvíli počkat, někde to trvá neuvěřitelně dlouho. Tady se vše ukazuje prakticky okamžitě. Ke čtení PDF se ještě později vrátím.

Zajímavé je také překreslování obrazovky. V nastavení čtečky si můžete nastavit, jak často se má obrazovka resetovat. Tedy překreslit černou a vymazat tak zbytky předchozího textu. Můžete volně nastavovat od každé obrátky až po libovolně vysoký počet stran. Překvapivě ale ani bez resetu čtečka netrpí standardním „špiněním displeje“, kdy po předchozích stránkách zůstávají na obrazovce rušivé artefakty. Reset tedy vlastně vůbec není potřeba. Když už by na jeho potřebu došlo, máte k dispozici hardwarové tlačítko, kterým překreslení obrazovky kdykoliv vynutíte.

Podpora formátů konečně dokonalá

V nastavení čtečky můžete zvolit, jaký program bude využit ke čtení. Možnosti jsou dvě: Adobe Reader a FBReader. Ten první slouží pro čtení knih s tvrdým DRM. Naštěstí se od této formy ochrany už upouští a setkáte se s ní jen zřídka. I přesto je na ni čtečka připravená. Druhá jmenovaná čtečka vám pravděpodobně bude známá, možná i z našeho článku. Jedná se o univerzální a multiplatformní čtečku, která běží v Linuxu, Windows, Androidu i ve čtečce eReading Start.

Už vás to možná napadá. FBReader se vyznačuje velmi širokou podporou formátů. Je to tak, všechny tyhle formáty přečtete i na Startu. Zkoušel jsem ePub, Mobi a PDB, všechny formáty čtečka přečetla bez mrknutí e-oka. Jedná se o první čtečku, kterou jsem měl v ruce, která zvládá jak ePub, tak i Mobi. Z hlediska uživatele jde o zásadní výhodu, protože nemusí řešit přeformátování svých knih.

Podle dokumentace čtečka umí i další formáty e-knih, nemám ale po ruce žádné knihy v takových formátech. Troufnu si říct, že zmíněné tři formáty pokryjí drtivou většinu uživatelských potřeb. Nové knihy se distribuují především v ePub a kvůli Kindle také v Mobi. Pokud se ale setkáte s obsahem v exotičtějším formátu, nebudete mít se Startem problémy.

Standardní sazba knihy o IPv6 od Pavla Satrapy

Samozřejmě nemůžeme vynechat i podporu PDF, zvlášť u této čtečky. Start totiž umí interní reflow, tedy přeformátování PDF do běžného textu. V takové situaci si pak čtečka sama provádí řádkový i stránkový zlom, umí měnit písmo a zoomovat tak, že nám stránka neujíždí „za roh“ a nemusíme horizontálně posouvat.

Přeformátováno PDF reflow a zvětšeno písmo

Důležité je, že přeformátování probíhá díky rychlému procesoru velmi svižně. Reflow je možné libovolně zapínat a vypínat v menu čtečky, takže pokud potřebujete část knihy vidět třeba kvůli umístění obrázků v originální sazbě, zase si přepnete. Troufám si říct, že na této čtečce je čtení PDF zatím nejpohodlnější, jaké jsem měl možnost vidět.

Verdikt: špičková čtečka, navíc za pár korun

Dostáváme se k závěru naší recenze. Zbývá ještě pár závěrečných informací a nějaký konečný verdikt. Čtečku prodává server Kasa.cz, který je také opět jejím investorem. eReading dodává značku, obsah a integraci se svými službami. Příjemná je koncová cena: 2499 korun je za takové zařízení více než přijatelných.

Pokud navíc uvažujete, že budete do knih investovat právě na eReading.cz, můžete si pořídit čtečku za 5000 korun a dostanete rovnou kredit ve stejné hodnotě. Nebo můžete použít obrácenou logiku – pokud si předplatíte kredit, dostanete čtečku zdarma. K dispozici jsou ještě další mezivarianty s předplatným Literárních novin nebo deníku Insider.

Z obalu a do obalu jako do kapsy

My jsme ke čtečce dostali ještě koženkový obal. Ten není součástí základního balení a zatím ještě není v nabídce. Mělo by se to ale brzy změnit a koupit si budete moci čtyři různé barvy obalů. Čtečka se do něj zasouvá od hřbetu jako do kapsy a je tedy velmi snadné ji tam vložit či vyndat. Osobně mi čtení v obalu příliš nevyhovovalo, takže jsem čtečku vytahoval. Jsem ale rád, že je na cestách chráněná.

Čtečka má 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Můžete ji využít jako mp3 přehrávač nebo je možné na čtečce předčítat knihy. Není překvapením, že čtení funguje jen u anglických knih. Stejná situace je ale třeba u Kindle, který bez hacku jiné jazyky neumí. Čtenář bez zrakového postižení ale takové předčítání neocení, ten s postižením má zase jiné možnosti.

Konečný verdikt je jednoznačný: jde o nejlepší čtečku v řadě eReading a jednu z nejlepších čteček, jakou jsem měl možnost testovat. Rozhodně u mě patří do pomyslné horní trojky. Čtečka je rychlá, umí spoustu formátů, má perfektní podporu PDF včetně reflow a výborně se na ní čte. Musím říct, že je pro mě eReading Start příjemným překvapením.

ict ve školství 24

Klady a zápory

Klady

  • české prostředí čtečky,
  • propojení s českým e-shopem,
  • možnost odběru periodik,
  • široká podpora formátů včetně ePub a Mobi,
  • možnost rozšíření paměti SD kartou,
  • podporuje ukládání knih do adresářové struktury,
  • rychlá odezva,
  • podpora PDF reflow ve čtečce,
  • klávesy pro otáčení na obou stranách displeje,
  • velmi příjemná cena, možnost koupit s kreditem,

Zápory

  • virtuální klávesnice bez diakritiky,
  • starší standard mini USB,
  • zlobí položka „rozečtená kniha“,

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.