Hlavní navigace

Wexler Flex One: první ohebná čtečka e-knih

1. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Na český trh se snaží prorazit nová značka Wexler. Její zařízení pocházejí z Ruska a vyrábí je holding Avirsa. První z řady čteček se jmenuje Flex One a zaujme především vzhledem. Čtečka je velmi tenká, neuvěřitelně lehká, mírně prohnutá a ohebná. Přečtěte si recenzi nejnovější e-čtečky na českém trhu.

Společnost Wexler není v Česku příliš známá. Do střední Evropy se snaží expandovat z Ruska a Ukrajiny, kde vlastní síť maloobchodů s elektronikou. Díky tomu se jí podařilo obsadit asi 30 % místního trhu s elektronickými čtečkami knih. Nyní chce firma vstoupit na další trhy – německý, italský, rakouský, polský, maďarský a rumunský. Česko je první zemí, kde se nové čtečky začínají prodávat. Máme proto možnost si jako první sáhnout.

V první vlně k nám brněnská společnost BookHaus přivezla dvě zařízení: e-inkovou čtečku Wexler Flex One a čtečku Book T7004. Druhá jmenovaná ovšem nabízí klasický LCD displej a jedná se tak spíše o mobilní multimediální přehrávač, na kterém je možné také číst knížky. Svou pozornost jsme samozřejmě zaměřili na Flex One, což je klasická čtečka, o které nám v našem občasném seriálu jde.

Malá a lehká

Čtečka dorazila v bílé krabici, ve které naleznete jen jednostránkový návod, záruční list, nabíječku, samotnou čtečku a obal. Nic víc vlastně ani není potřeba. Možná by se nezkušeným uživatelům hodil podrobnější návod než jen „tady se to zapíná a kabelem to připojíte k počítači“. Několikastránková příručka by určitě nebyla na škodu.

Po vybalení vás na první pohled zaujme, jak je zařízení subtilní. Čtečka váží jen 110 gramů a v první chvíli máte pocit, že držíte v ruce jen nějakou maketu. Pro srovnání: poměrně lehký Kindle 4 váží 170 gramů a podobně jsou na tom i ostatní moderní čtečky.

Stejně tak je čtečka velmi tenká – většina jejího těla má pouhé 4 mm. Do něj by se ale celá elektronika i s baterií nevešla, takže zhruba spodní pětina je tlustší a má 9 mm. Čtečka tak má jakýsi batůžek, dobře je to vidět na fotkách. Nijak to ale nepřekáží, naopak se za silnější část zařízení velmi dobře drží v ruce.

Součástí základní výbavy je také velmi pěkný obal. Prakticky ke každé čtečce je možný nějaký obal dokoupit, u málokteré jej ale najdete přímo v základním balení. Tento je koženkový, velmi pevný a funguje jako kapsa, do které čtečku zasunete. Protože je ušitý opravdu dobře a na míru, čtečka v něm pevně drží a nemusíte se o ni bát.

Přední rozměry čtečky jsou 151 × 134 milimetrů, z čehož plyne, že ve standardní poloze (tlačítka dole) je displej orientován na šířku. To je sice velmi neobvyklé, ale nijak to nevadí. Orientaci je možné samozřejmě měnit. V červnu jsme tu měli anketu, která ukázala, že 70 % uživatelů čte na výšku, 10 % na šířku a 20 % jak kdy.

První ohebná čtečka

Celý povrch čtečky je z měkké gumy, dobře se drží, neklouže a je příjemná na dotek. Na těle najdete klasickou sestavu prvku: zapínací tlačítko, čtveřici kurzorových kláves s OK, tlačítko zpět, mikro USB konektor, dírku pro reset a LED indikátor nabíjení. Víc toho zvenčí neuvidíte.

Zajímavý je ovšem displej. Jedná se o první praktické nasazení nového polymerového displeje značky LG. Má rozlišení 1024 × 768 bodů a především je ohebný. Už napohled si můžete všimnout, že není do čtečky zabudován rovně, ale je prohnutý směrem dovnitř. Podle výrobce by to mělo částečně eliminovat rušivé odrazy okolí. Přestože displej vypadá díky kompaktnosti celé čtečky menší než u konkurence, nemusíte se bát – má klasických 6".

Že je displej flexibilní ovšem neznamená, že můžete čtečku srolovat a vložit do zadní kapsy u kalhot. Návod dokonce výslovně zakazuje ohýbání a vystavování mechanickým vlivům. Přestože je displej při podržení za rohy možné skutečně mírně ohnout, není to pro něj asi příliš dobré. Samozřejmě jsme to vyzkoušeli a jak se dá čtečka bez poškození ohnout vidíte na následujícím obrázku. Další fotky ohybu naleznete ve fotogalerii.

Na rozdíl od jiných čteček vám ale celá konstrukce Wexleru zaručuje výrazně vyšší odolnost. Pokud se už nějaká e-čtečka rozbije, je to v drtivé většině případů prasklým displejem. Běžné čtečky mají totiž displej umístěný na skle, které je samozřejmě křehké. Stačí menší úder, tlak ve špatném směru nebo nepořádek v tašce a je po čtečce. Wexler by díky absenci skla měl vydržet víc.

Co je uvnitř

Možná jste si už podle popisu či fotografií všimli, že čtečka nemá slot na paměťovou kartu. Vůbec to ale nevadí, protože v zařízení je integrováno 8 GB paměti. To vám stačí na opravdu hodně velkou knihovnu a je to největší integrovaná kapacita, kterou jsme zatím mohli ve čtečce vidět. Absenci přídavné karty tedy můžeme Wexleru s klidem odpustit.

Teď už zbývá jen čtečku zapnout. Tady narazíte na první větší problém: čtečka neumí usnout. Pokaždé ji musíte vypnout a příště zase zapnout. Pokud jste zvyklí na čtečce jen ťuknout do tlačítka a za dvě sekundy číst, tady si počkáte. Tlačítko musíte držet a zapnutí trvá nepříjemných 15 sekund, vypínání pak dalších 5 sekund. Ukazuje to následující krátké video.

Pak už se dostaneme do rozhraní samotné čtečky. To je hodně grafické a musím dodavatele obzvlášť pochválit za kompletní lokalizaci. Nenašel jsem ní něm žádné chyby, česky je opravdu všechno. Pokud jste si do čtečky nahráli nějaké dokumenty, můžete začít rovnou číst. Čtečka podporuje formáty TXT, RFT, PDF, DOC, CHM, HTML, EPUB, FB2 a DJVU. Dokumenty mohou být navíc zabalené do formátů RAR či ZIP a čtečka je také otevře.

Čtení je samozřejmě bezproblémové, neměl jsem potíže se žádným z testovaných formátů, čeština se také zobrazovala správně. Je možné zvolit sedm různých velikostí a šest druhů fontů. Já jsem četl s Times New Roman, je to solidní patkové písmo, které na Wexleru vypadalo dobře. Čtečka reaguje přiměřeně rychle, displej se nepřekresluje pokaždé, ale jen při každém třetím otočení. Vůbec to nevadí, viditelné artefakty na něm nezůstávají a neruší při čtení.

Co se nelíbilo

Čtečka není dotyková, takže si při čtení i ovládání budete muset vystačit s tlačítky. Ta jsou sice jen na jedné straně displeje, ale jelikož je možné obraz otáčet do všech čtyř směrů, můžete při čtení klidně střídat ruce a na tlačítka dosáhnete. Horší je, že tlačítka (kromě vypínacího) jsou součástí gumového těla čtečky a nemačkají se moc dobře. Jde to spíš ztuha a po hmatu nepoznáte, jestli jste tlačítko stiskli nebo ne. Spínač je někde hluboko pod gumou a vy nemáte šanci prstem poznat, jestli zareagoval.

Další moje výtka směřuje k ovládání skrze různá menu. Různé volby jsou totiž rozstrkány pod různé nabídky, které navíc vyvoláte různými tlačítky. Pokud například chcete v otevřené knize vyvolat malou boční nabídku pro zvětšení písma a otočení stránky, musíte krátce stisknout vypínací tlačítko (!). Pokud chcete větší nabídku se záložkami, nastavením písma a dalšími volbami, musíte stisknout prostřední tlačítko mezi šipkami. A pokud chcete nastavit třeba jazyk, čas, systémové písmo a další věci, musíte stisknout samostatné levé tlačítko (zpět), pak v hlavní obrazovce vyjet kurzory nahoru na symbol ozubeného kolečka a stisknout potvrzení. Velmi často se mi stávalo, že jsem otevřel menu, zjistil jsem, že v něm kýžená nabídka není a musel jsem hledat jiné menu.

Také při čtení samotném se projevuje nešvar s tlačítky. K obracení stránek se používají stejné kurzorové klávesy jako pro navigaci. Pokud je displej orientován „standardně“ (tlačítka dole), obracíte stránky menšími tlačítky nahoru a dolů. Pokud displej otočíte, otočí se i ovládání, takže pak k obracení stránek musíte používat jiná tlačítka než předtím. Pokud si čtečku otočíte, budete chvíli tápat a zjišťovat, co máte mačkat. Logické by bylo nechat listování na dvou větších a pohodlnějších tlačítkách vlevo a vpravo.

Protože mnoho uživatelů zajímá u čtečky podpora PDF, vyzkoušel jsem knížku Pavla Satrapy Internetový protokol IPv6. Wexler knihu otevíral déle než minutu (!) a pak ji zobrazil. Otáčení stránek bylo poměrně rychlé, ale jen několik stran dopředu. Pak se při dalším otočení vše zastavilo na dvacet sekund a objevila se další strana. Zdá se, že si čtečka stránky vykresluje dopředu a nejde jí to příliš rychle. Na čtení PDF bych ji tedy vzhledem k pomalosti i velikosti displeje spíše nedoporučil.

Čtečka nemá WiFi a postrádá jakékoliv napojení na knižní ekosystém. Nemůžete v ní nakupovat, stahovat ani přijímat žádné knihy či periodika. To nemusí každému vadit, ale méně zkušený uživatel nákup ve čtečce ocení. Je také velmi příjemné nemuset hledat kabel, připojovat zařízení a kopírovat do něj soubory, když to zvládneme bez drátů. U Wexleru bohužel.

Dobrý dojem kazí cena

Čtečka Wexler Flex One je velmi zajímavá především svou subtilností a nezvyklým vzhledem. Výborná je také široká podpora formátů a odolnost celé čtečky. Nepotěší horší hardwarová tlačítka a místy zmatené ovládání čtečky. Nakonec jsem si nechal asi největší zápor: cenu. Čtečku Wexler Flex One můžete v českých internetových obchodech pořídit za 4990 Kč, což je neúměrně moc. Kdyby stála o třetinu méně, byla by to jistě velmi zajímavá nabídka. Takhle už ale příliš vrásek konkurentům neudělá.

UX DAy - tip 2

Klady

  • nízká hmotnost
  • tenká konstrukce
  • velká kapacita paměti (8 GB)
  • užitečný a pevný obal
  • kompletně česky
  • možno získat v různých barvách

Zápory

  • vysoká cena
  • neusíná a zapínání chvíli trvá
  • velmi tuhá tlačítka
  • zmatené ovládání přes různá menu
  • chybí pořádný manuál
  • nemá WiFi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.