Hlavní navigace

Čtečka eReading Second Edition: znovu a lépe

21. 8. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Po tři čtvrtě roce přišel server eReading s novou verzí své čtečky elektronických knih. Samozřejmě nás zajímalo, jestli se od minula něco zásadního změnilo. Půjčili jsme si tedy eReading Second Edition na delší čas, abychom vyzkoušeli, jestli se tentokrát čtečce vyhnuly potíže, které měla minule.

Prodávat vlastní čtečku se prodejcům elektronických knih vyplatí. PalmKnihy mají svůj Bookeen Odyssey, Wooky má novou eWooky a eReading má také svou čtečku. Že to nejsou „pravé české výrobky“ je úplně jedno, důležité je, že mají počeštěné prostředí a napojení na konkrétní český elektronický obchod.

Z hlediska byznysu je nejpodstatnější to, že čtenář s vaší čtečkou je ochoten ve vašem e-obchodě utratit podstatně více. Zatímco průměrný český majitel čtečky Amazon Kindle v Česku utratí jen asi 20 Kč ročně (a většina vůbec nic), majitel čtečky eReading utratí za nákup knih 540 Kč za rok.
Čtěte: Český trh s e-knihami: stále jsme ještě na začátku

Server eReading byl první, který měl na konci loňského roku vlastní českou čtečku. Bohužel dobrý nápad tenkrát srážel nedokonalý hardware s mnoha mouchami. Byli jsme proto zvědavi, jakou změnou čtečka prošla a kam se její „Second Edition“ posunula.

Stejná jen na první pohled

Na první pohled nás zarazil vzhled nové čtečky. Vypadá totiž úplně stejně jako ta stará, jen má jinou barvu. Nenechte se ale zmýlit, jako jsme se nechali my, jde o jiné zařízení. U nové čtečky se totiž eReading rozhodl sáhnout po vyšším modelu, který přinese vyšší komfort čtení. V tomto kontextu je také zajímavé, že se podařilo snížit cenu čtečky o pětistovku – z 3499 na 2995 Kč.

Krabice s nápisem Second Edition v rohu

Zvenčí má čtečka naprosto stejné parametry: 6" e-ink displej, klávesnici, čtečku SD karet, vypínač vpravo nahoře, sluchátkový výstup, tlačítka pro změnu hlasitosti, mini USB pro připojení k PC či nabíječce a dvě velká tlačítka pro otáčení stránek. Tady tedy nic nového nenajdete.

Přesto velmi rychle zjistíte, že uvnitř se skrývá úplně jiný hardware. V první řadě má čtečka výrazně lepší klávesnici. Tlačítka se mačkají jistě, mají podstatně lepší hmatovou odezvu a i velká tlačítka pro otáčení stránek už sympaticky cvakají. Nestává se tedy, že byste nevěděli, zda se vám podařilo klávesu stisknout či nikoliv.

Výrazně se změnila také rychlost celého zařízení. Nedochází k nepříjemným sekundovým prodlevám mezi akcemi, odezva na uživatelské akce je rychlá a plynulá. Je to znát také při otevírání knih. Zatímco dříve to trvalo i více než deset sekund, teď je to otázkou okamžiku. Netušíme, jak se změnil takt interního procesoru, ale eReading uvádí, že je čtečka třikrát rychlejší.

Důležité je otevřít a číst

Čtečka nemá příliš různých rozšiřujících funkcí. Chybí třeba webový prohlížeč (i když se dá adresa změnit v e-obchodě), který jsme viděli u konkurenčních zařízení. Podle mého názoru by ale čtečka měla především umět číst knížky a ostatní její funkce nejsou příliš podstatné. Čtenář ve většině případů stejně jen čtečku zapne a čte. Komfort čtení je tedy zásadní.

Tak to je ona, vypadá úplně stejně

Už jsme si řekli, že klávesy pro otáčení stránek prošly velmi pozitivní změnou. Jsou sice pořád jen na levé straně, ale dá se na to zvyknout. Důležité je, že se dobře mačkají. Samotné obracení stránek je také bleskové, čtečka dříve po stisknu klávesy asi sekundu nic nedělala a pak teprve stránku překreslila. To už se dnes neděje, nebudete zbytečně čekat.

Jistou zásluhu na rychlost čtečky mají také dvě konfigurační volby v nastavení zobrazení. Je možné s jejich pomocí vypnout reset displeje při každém otočení stránky a také je možné přepnout z šestnácti odstínů šedi do čtyř. To má zásadní vliv na rychlost vykreslení nové stránky, která se ve čtyřech barvách objeví prakticky okamžitě.

Porovnejte: nahoře 16 odstínů, dole 4 odstíny šedi

Snížení počtu odstínů má sice jistý vliv na vyhlazování písma, ale rozdíl je možné pozorovat jen velmi zblízka. Při běžném čtení textu si toho prakticky nevšimnete. Pokud by vám to vadilo, můžete si zase přepnout do šestnácti odstínů a vyhnat vyhlazování naplno.

Na čtečce jsem četl čtrnáct dní v kuse a nenašel jsem žádné větší problémy. Rozhodně ne ty, které mělo její starší dvojče. Nezbývá než říct, že tentokrát je hardware velmi solidní a takhle to mělo vypadat hned napoprvé. Jsem rád, že eReading vyslyšel výtky a zařídil se podle nich.

Za pouzdro si připlatíte, ale stojí za to

Ještě jedna poznámka: Ke čtečce je opět dodáván obal, dostali jsme červený a jeho povrch je také úplně jiný než u té první. Zatímco ten černý připomínal nejlevnější polskou koženku na bundě za tři stovky, tenhle má hrubší povrch a na omak nepůsobí zdaleka tak lacině. Pravděpodobně vám vydrží podstatně déle. Není ovšem zdarma jako ten původní, zaplatíte za něj 399 Kč.

Posíláme knihy i noviny, zn.: bezdrátově

Podle Martina Liperta z eReading si jejich čtečku kupují lidé s průměrným věkem okolo čtyřicítky. Když uvážíme, že obecně je průměrnému majiteli e-čtečky okolo třicítky, vyjde nám, kdo si koupí českou čtečku: člověk, který se nechce starat o stahování knih, konverze, přenášení souborů a další technické podrobnosti. Takový člověk sáhne po čtečce s integrovaným českým e-obchodem.

Nakoupené knihy můžete odeslat do čtečky

S vydáním nové verze čtečky eReading se objevila také možnost kromě knih v obchodě nakupovat také periodika. Po Kindle je to pravděpodobně jediná čtečka, která něco takového přímo umí. Navíc tady jsou k dispozici už i některé české tituly. Rozhodli jsme se podrobně vyzkoušet zasílání knih i periodik.

Základem je samozřejmě vytvoření účtu na eReadingu a přihlášení čtečky. Knihy se do čtečky přenáší bezdrátově, čtečka se připojila k šifrované síti bez problémů a vše fungovalo hladce. Jakmile dojde k propojení čtečky s vašim účtem, můžete začít nakupovat knihy. Nákup je možné uskutečnit přímo ve čtečce nebo v internetovém prohlížeči.

Nákup knihy přímo ve čtečce

Zásadní rozdíl je v tom, že když nakoupíte knihy ve čtečce, automaticky se vám do ní pošlou. Pokud nakupujete na webu, kniha se vám přidá do knihovny, odkud můžete knihu odeslat do čtečky ručně. Odeslání můžete vyvolat také dodatečně přímo ve čtečce v položce „Online knihovna“. Tam se zobrazují všechny knihy, které jste si kdy koupili.

Obsah online knihovny

Jakmile požádáte o přenesení knihy, máte 24 hodin na připojení čtečky k internetu. Pokud zapnete čtečku a WiFi, během několika sekund se vám začnou do zařízení přenášet naobjednávané tituly. Je třeba si jen dát pozor na to, že čtečka se serveru ptá na novinky jen bezprostředně po zapnutí WiFi a pak ještě dvakrát: za dvě minuty a za deset. Pokud si tedy objednáte knížky mimo tento časový úsek a necháte WiFi zapnutou, čtečka se o novinkách nedozví. Pomoc je jednoduchá: stačí v hlavním menu jednou klávesou (9) vypnout WiFi a zase hned zapnout. Knížky či časopisy okamžitě přijedou.

Už zmíněnou novinkou je možnost nákupu periodik. Ke koupi jsou zatím dva tituly Deník Insider a Literární noviny. Kromě toho je možné si nechat pravidelně zasílat desítku dalších médií zdarma. Jednotlivá periodika je možné objednat na různá časová období, podle toho, co dovolí vydavatel. Můžete si tak koupit jedno číslo či objednat si na rok dopředu.

Objednávka periodika s volbou období

Z čtenářského hlediska je příjemné, že se obsah pro čtečku generuje v momentě připojení k serveru. Pokud jste někdy přijímali obsah do Kindle, víte, že servery generují novinky vždy jen třeba ráno, v poledne a večer. Pokud se připojíte odpoledne, dostanete polední zprávy, ale ty pozdější přijdou až zase večer. eReading slibuje, že uživatel jeho čtečky dostane vždy balík nejnovějších článků, které jsou k dispozici.

Co považuji za velmi užitečnou vlastnost, je možnost pořídit (a zaplatit) si jen část konkrétního periodika. Pokud vás například zajímá jen rubrika názory, ale nechcete číst sport a kulturu, můžete si nechat posílat jen patřičnou část. Bohužel ani jeden z placených titulů tuto funkci nenabízí a musíte si je objednat kompletní. Podle eReadingu se ale připravuje dohoda s dalšími vydavateli (třeba Respekt) a ti snad tuto možnost nabídnou.

Možnost objednání jen části média

Objednávání i doručování periodik funguje bez problémů, opět se stačí jen občas připojit k WiFi a přijmout novinky. Jediným omezením je to, že je možné objednávat jen přes web. V budoucnu by ale mělo být možné si noviny a časopisy objednávat i ze čtečky, stejně jako je to nyní možné u knih.

Klady a zápory

Jsou velmi podobné jako u předchozí čtečky, jen jsme některé položky upravili a přehodili ze záporů do kladů.

CS24_early

Klady

  • české prostředí čtečky,
  • propojení s českým e-shopem,
  • možnost odběru periodik,
  • široká podpora formátů,
  • obaly v různých barvách,
  • možnost rozšíření paměti SD kartou,
  • podporuje ukládání knih do adresářové struktury,
  • rychlá odezva,
  • klávesnice s dobrou odezvou,

Zápory

  • klávesnice bez diakritiky,
  • posuvné klávesy jen na jedné straně,
  • chybí zásadní formát Mobi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.