Hlavní navigace

Recenze čtečky Kobo Glo: neznámý má co nabídnout

31. 1. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zdálo by se, že na technologii elektronických čteček už není moc co vylepšovat. V loňském roce se ale dostaly na trh dvě novinky – e-papír s vyšším rozlišením a nasvícení. Oboje nasadil Amazon ve své čtečce Kindle Paperwhite a inspirovaly se i modely dalších značek. Jedním z nich je i čtečka Kobo Glo.

Firma Kobo není ve čtečkách elektronických knih žádným nováčkem. Její Kobo Touch byl úspěšný a Kobo Glo je důstojným nástupce. Na západní trhy byl uveden na podzim a první várka byla ihned vyprodána. Na český trh se dostal až v letošním roce.

Recenzovaný kus jsem koupil před Vánocemi z Velké Británie, takže článek vychází ze zhruba měsíční zkušenosti s tímto kouskem hardwaru. Kupoval jsem jej v e-shopu, který primárně prodává e-knihy, na které platí regionální omezení a ta se automaticky aplikují na doplňkový prodej čteček. Při nákupu je to nepříjemná komplikace.

Nebuďme fádní

Kobo Glo se vyrábí v několika barevných provedeních. Rámeček čtečky je buď v černé nebo bílé. U bílých modelů jsou ještě varianty s různě barevnými zády – stříbrná, purpurová a azurová. Nakonec si ale dá většina uživatelů čtečku do nějakého pouzdra, takže parádní zadní kryt nebude vidět. Něžnější polovina lidstva ale takové věci oceňuje.

Zadní barevný kryt

V papírové krabici je mimo čtečky ještě USB kabel a mini CD s ovládacím programem. Kabel slouží jak k přenosu dat, tak k dobíjení. Jestli chcete dopíjet přímo z elektrické zásuvky, musíte si dodatečně pořídit nabíječku. Stačí jakákoliv standardní s micro USB.

Obsah balení

Na co se můžete těšit u hardwaru: 6" dotykový displej s rozlišením 1024 × 768 pixelů s nasvícením, 1GHz procesor Freescale Solo 6, 2GB interní úložiště, slot pro karty microSD s velikostí až 32 GB.

Čtečka má celkem úzký rámeček, takže při 6" má rozměry 114 × 157 mm. Tloušťka je 10 mm a váha 185 g. Po stranách rámečku jsou umístěny ovládací prvky. Nahoře zapínací/vypínací tlačítko a tlačítko osvětlení. Vlevo naleznete slot na kartu microSD a dole pak resetovací tlačítko a zdířku micro USB.

Horní hrana s vypínačem a tlačítkem osvětlení

Dolní hrana s micro USB a resetovacím tlačítkem

Levá hrana s vloženou microSD kartou

Vypínač je posuvný. Lehce klade odpor a chvilku se musí podržet, takže by nemělo dojít k náhodnému zapnutí čtečky. Délka podržení určuje, jestli se čtečka vypne nebo jen uspí. U vypnuté i uspané čtečky je zobrazen přebal rozečtené knihy, kolik procent máte přečteno a zda je čtečka uspaná nebo vypnutá. Ze spánku naběhne do provozu okamžitě, z vypnutého stavu jí to trvá zhruba 20 sekund plus čas na sestavení knihovny, který závisí na počtu knih.

První zapnutí

Po prvním zapnutí je potřeba čtečku inicializovat. To je možné provést přes USB pomocí aplikace a nebo přímo ve čtečce, ale podmínkou je připojení přes WiFi. Trochu narazíme s Linuxem, protože aplikace je pouze pro Windows a OS X. Nepomůže ani Wine. Aplikace se pod ním sice dá spustit, ale nevidí čtečku. Je to škoda o to víc, že software čtečky je založen na Linuxu a je open-source.

Další nepříjemností při inicializaci je podmínka založení účtu Kobo. Ten slouží k nákupu knih, protože Kobo není jen výrobcem čteček ale i e-knihkupcem. Účet ale stačí jen založit a dále jej nemusíte nijak používat. Kobo zdarma poskytuje další aplikace pro iPhone/iPad a Android. Díky tomu můžete číst a synchronizovat na všech svých zařízeních. Kobo tak vytváří okolo e-knih ekosystém, což se dnes po vzoru Amazonu snaží dělat řada firem.

Při inicializaci si nastavíte další obvyklé věci jako datum/čas, jazyk a podobně. K těmto nastavením se samozřejmě můžete kdykoliv vrátit. Když jsme u toho jazyka, sluší se poznamenat, že čeština chybí. Na webu slibuje Kobo, že postupně bude doplňovat další jazyky. Pokoušel jsem se na podpoře zjistit, jestli počítají i s češtinou, ale vyjádření jsem bohužel nedostal.

Čtečku máme inicializovanou a dostáváme s k nahrávání e-knih. Podporované formáty jsou ePub, Mobi, PDF, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ a CBR a k tomu obrázky JPEG, GIF, PNG a TIFF. Knihy můžete do čtečky dostat synchronizací přes WiFi nebo USB, pokud je máte koupené u Kobo. Knihy koupené jinde musíte nahrát přes USB (čtečka funguje jako zařízení mass storage) a názvy souborů nesmí obsahovat diakritiku (takové čtečka „nevidí“).

Konečně začínáme číst

Dostáváme se ke čtení. Zjistíte, že kvalita zobrazení je opravdu slušná. Zatímco u čteček s 800 × 600 pixelů se dají při bližším zkoumání vidět jednotlivé pixely, u displeje s vyšším rozlišením se nám to už nestane. Všechny čtečky, které jsem měl v ruce, měly černou sytou a kontrastní. U Kobo Glo mi přijde subjektivně méně výrazná a hrany jsou vyhlazené, což je příjemné pro oči. I obrázky vypadají na displeji velmi pěkně.

Srovnání e-papíru Kobo Glo (vlevo) a Kindle 4 (vpravo). Obojí je vyříznuto ze stejného snímku, takže i když nemusí podání odpovídat absolutně, relativně je srovnávat lze.

Obrázek z přebalu knihy

Nasvětlení je marketingově pojmenováno ComfortLight a je opravdu komfortní. K zapnutí/vypnutí světla slouží tlačítko na horní hraně a na rozdíl od Kindle je možné jej zcela vypnout. Po zapnutí se v dolní části objeví ikona, pod kterou najdeme ovládání jasu. Při jeho úplném stažení je vidět, že je osvětlení mírně nerovnoměrné, zhruba od čtvrtinového jasu se to ale srovná.

Nasvětlení v akci

Dotyková technologie používá infračervená čidla. Díky tomu nepřekrývá displej další vrstva a ovládání má dobrou citlivost. Pro otočení stránky stačí klepnout kamkoliv v jedné třetině od kraje. Rychle si na to zvyknete a tlačítka vám nechybí. Co ale od této snímací technologie nečekejte, jsou multidotyky a gesta.

Horší je to s reakcemi čtečky v některých situacích. Přitom procesor je ve srovnání s konkurencí výkonný, takže problémy jdou zjevně na vrub software. Pokusně jsem na čtečce otevíral Bídníky stažené z projektu Gutenberg. Po otevření ve formátu Mobi čtečka přes minutu postupně načítá stránky a po tu dobu v podstatě nereaguje. Pak už funguje svižně. S formátem ePub bylo možné ihned po otevření listovat bez problémů. U některých e-knih jsem se ale setkal s pomalou reakcí i při listování, zhoršující se tím víc, čím je člověk dál od začátku knihy. Tento problém se ale týká pro změnu formátu ePub, u Mobi se naopak neprojevuje. Svůj podíl na tom možná má i otřesný kód některých u nás koupených knih.

Při čtení si můžete vyvolat nabídku s funkcemi a nastavením týkajícím se čtení. Nastavitelný je způsob listování. Stránka je svisle pomyslně rozdělena na třetiny a pro listování se klepe buď do levé nebo pravé třetiny a nebo do třetin vedle sebe nalevo nebo napravo, což je vhodné pro ovládání jednou rukou. Nastavit dále můžete četnost překreslování celého displeje, zobrazování reálných čísel stránek v textu (čtečka normálně čísluje stránky, tak jak si text rozlámala) a vzhled stránky.

U vzhledu stránky je nastavitelná velikost písma, řádkování, okraje, zarovnání a písmo. Na výběr je z 10 písem, z nichž ale některá neobsahují české znaky. Kromě toho, pokud je v e-knize písmo předepsáno, upřednostní se to z knihy. Nastavení vzhledu si čtečka pamatuje pro každý soubor zvlášť a po otevření nové knihy si jej musí člověk obvykle nastavit. U některých knih se stává, že je potřeba nastavení změnit i u jednotlivých částí (třeba dílů) knihy, i když je to jeden soubor. U Mobi trvá přeformátování vzhledu hodně dlouho, u ePub je okamžité. Navíc se u Mobi občas formátování úplně rozhodí a půl knihy je třeba přeškrtnutým písmem.

Nastavení vzhledu textu

Z funkcí máte při čtení k dispozici hledání (hledat umí v knize, vaší knihovně i celém obchodě Kobo), výkladový slovník, překladový slovník, zvýrazňování částí textu a psaní poznámek k textu. Už i sem nám dorazily sociální sítě v podobě ikony Facebooku. Slovníky samozřejmě nejsou pro češtinu. Dají se sice dohrát další, ale zatím jsem nezkoumal, v jakém formátu.

Co to ještě umí

Tato čtečka je opravdu zaměřená na čtení knih a nehraje si na nic jiného, rozhodně nečekejte přehrávač MP3. Přesto zde najdete i pár aplikací. Skrývají se poněkud nelogicky v nastavení pod položkou Extra. Jedná se o šachy, náčrtník, sudoku a webový prohlížeč.

V nastavení čtečky se můžete opravdu vyřádit. Je rozděleno do kategoriích Účet, Světlo a napájení, Datum a čas, Jazyk, Nastavení čtení, Postup čtení a Připojení WiFi.

Na závěr k výdrži baterie. Kobo slibuje měsíc bez podsvícení a 70 hodin s podsvícením. Mám vyzkoušeno, že když se čtečka používá v kombinovaném režimu opravdu intenzivně (několik hodin čtení denně), vydrží zhruba dva týdny.

Zhodnocení

Jedná se o opravdu pěkný kousek hardwaru. Kvalita e-papíru a podsvětlení jsou skvělé. Bohužel to trochu kazí nedotaženost software, ale snad na tom výrobce zapracuje. Jde o zařízení, které se snaží být dobrou čtečkou a funkčně si nehrát na nic jiného. Pro někoho to může být málo, pro toho, kdo hodně čte, je ale dobrou volbou.

CS24_early

Klady a zápory

Klady

  • podsvícení displeje,
  • displej s vysokým rozlišením,
  • příjemné vykreslování písma,
  • široká podpora formátů,
  • čtečka mikro SD karet a mass storage,
  • výkonný procesor,
  • napojení na platformu Kobo,
  • mnoho konfiguračních voleb.

Zápory

  • jen 2 GB interní paměti,
  • nedoladěný software,
  • nutnost čtečku inicializovat mimo Linux,
  • (pro někoho) chybí možnost přehrávaní audia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem VUT FE, živí mě počítače a při práci se snažím nasazovat open source. Na vývoji řady open-source projektů se také podílím, hlavně jako překladatel.