Hlavní navigace

Podpora Apple M2 a také A15, A16 v LLVM, KDE vylepšuje podporu Waylandu

25. 9. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: F2FTech, podle licence: CC BY-SA 4.0
Referenční kodér AOM-AV1 3.5 je rychlejší, efektivněji využívá paměť, NIR backend pro Radeony HD 2000 už je v Mesa, vývojová verze Wine 7.18, Fwupd 1.8.5 rozšiřuje podporu USB4 docků a AMD firmware.

Spousta oprav v KDE, včetně podpory Waylandu

Vývojáři desktopového prostředí KDE si tentokrát zahráli hlavně na opraváře. V rámci prací na blížícím se vydání KDE Plasmy 5.25 byla opravena řada chyb, z nichž některé již tradičně zasahovaly běh na Waylandu (například padání při přetahování položek z KickOff menu či přetahování do Firefoxu; dále třeba dílčí chyby při běhu na GPU Nvidia).

Vylepšení se dočkala například střižna Kdenlive, která nyní nabízí KHamburgerMenu jako alternativu ke standardní menu liště. KCalc se nově spustí pouhým stisknutím klávesy/tlačítka „Kalkulačka“ na klávesnici. Nápovědy zobrazované na Plasmě s pomocí Qt Quick se nyní plynule zobrazí a neméně plynule zase zmizí. Kompletní přehled jako obvykle shrnuje Nate Graham na svém blogu.

Referenční kodér AOM-AV1 3.5 je rychlejší, efektivněji využívá paměť

Na světě je nová verze referenčního kodéru video formátu AV1 od Alliance for Open Media. AOM-AV1 3.5 podporuje paralelní kódování snímků pro velký počet vláken (připomeňme, že první verze AOM-AV1 jely v jediném vláknu, což činilo kodér ultra-tragicky pomalým), stačí použít přepínač --fp-mt, nicméně kodér musí být nejprve kompilován s touto optimalizací. Zrychlení je udáváno v řádu desítek procent, včetně například 18–20% zrychlení u 2160p videa při 2×4 uspořádání a 32 CPU vláknech.

Dále zrychluje i kódování statických snímků (tedy formát AVIF), a to pro rychlostní profily 6 až 8 o zhruba 20 %, pro rychlostní profily 6 až 10 pak klesá spotřeba paměti během kódování o jednotky procent. Další optimalizace zase zrychlují vícevláknovou efektivitu v real-time režimu kódování. Nechybí ani různé SIMD optimalizace, ať již pro AVX2 či ARM NEON (nárůsty jsou i ve vyšších desítkách procent či pro některé operace až v násobcích). Nechybí ani opravy různých chyb. Podrobnosti shrnuje Git commit.

Vývojová verze Wine 7.18

Novinek i tentokrát poskrovnu, dalo by se říci. Nová verze Wine 7.18 přináší podporu Unicode 15.0.0, tedy 4489 nových znaků, Wow64 v macOS ovladači, opravy asynchronního čtení v GStreameru a samozřejmě jistou várku opravených chyb. Nejstarší nahlášená si na uzavření počkala necelé tři měsíce, nejrychleji zalátaná pak tři dny.

Podpora Apple M2 a také A15, A16 v LLVM

Projekt LLVM už obsahuje CPU targety pro velký ARM procesor Apple M2 a také ultramobilní Apple A15 a A16, známé zejména z iPhonů. Jak dodává vývojář Tim Northover z Applu, tyto architektury zhruba odpovídají ARMv8.6, nicméně s ohledem na absenci podpory SM4 v šifrování jsou reportovány jako ARMv8.5 s dalšími dodatečnými schopnostmi (jako ručně přidatelné BF16 a I8MM), A16 pak ještě umí rozšíření HCX nad rámec ARMv8.6.

NIR backend pro Radeony HD 2000 už je v Mesa

Týdny běžící práce Gerta Wollnyho na vylepšení podpory starých Radeonů generace HD 2000 výše je u konce, vyřešeny jsou všechny chyby blokující začlenění kódu do stabilního vydání. V budoucí verzi Mesa 22.3 / Gallium3D ovladači R600g je zahrnut nový NIR backend, s ním bude běh těchto starých karet efektivnější. Nyní tak již nebude potřeba používat konfigurační přepínač, ten naopak nově bude nutné použít, bude-li uživatel chtít používat předchozí řešení (proměnná prostředí R600_DEBUG=use_tgsi). Tématu jsme se věnovali v srpnu, doplňme však ještě, že očekávat lze odstranění staršího TGSI řešení s vydáním Mesa 23.0. Blížící se Mesa 22.3 by měla být k dispozici na přelomu listopadu a prosince.

DT24

Fwupd 1.8.5 rozšiřuje podporu USB4 docků a AMD firmware

Více podporovaných USB4 „dokovaček“ je jednou z novinek v čerstvé verzi balíku Fwupd 1.8.5, nástroje pro aktualizace firmwarů skrze Linux Vendor Firmware Service (LVFS). Dále zde najdeme plugin pro zobrazení verze firmwaru SMU (System Management Unit) u APU a CPU od AMD, nový plugin pro aktualizace specifických blokových zařízení na Androidu, podporu herní myši více zařízení typu Sonix CAM.

U oněch USB4 zařízení došlo na rozšíření o podporu Thunderbolt 4 řadiče Intel Goshen Ridge, též známého jako Intel JHL8440 (navíc byl kód přesunut do samostatného pluginu).. Opravy se dočkala podpora aktualizací firmwarů zařízení rodiny Wacom AES a systém již neukládá automaticky generovaná Redfish hesla v uživatelsky čitelné podobě. Více podrobností na GitHubu projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.