Hlavní navigace

Poštovní klienti: KMail

4. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešním dílem pokračuje seriál o emailových klientech pro Linux. Tentokrát se podíváme na KMail - grafický mailer z prostředí KDE.

Jak již jsem uvedl, KMail je součástí prostředí KDE, takže je velmi pravděpodobné, že je součástí i vaší distribuce. Z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit použití binárních balíčků, protože kompilování prostředí KDE ze zdrojových kódů může být pěkně komplikované a leckdy je snazší upgradovat celou distribuci než KDE. KMail najdete v balíčku kdenetwork. Domovská stránka programu je na této adrese. KMail je, jako ostatně celé prostředí KDE, šířen pod GPL licencí.

Prostředí KDE, jehož je KMail součástí, prodělalo za poslední rok naprosto neuvěřitelný skok. Dřívější stabilní verze 1.2 byla zcela přepracována a na sklonku loňského roku byla uvolněna verze 2.0. Toto vydání však bylo šité možná až příliš horkou jehlou a potýkalo se s problémy se stabilitou. A tak si na tu pravou „dvojku“ museli příznivci KDE počkat až do konce února, kdy byla dokončena verze 2.1, která je součástí dnešních distribucí.

Pokud používáte starší verzi KMailu, měli byste vědět, že přechod na novou verzi se rozhodně vyplatí, ba co více, v některých případech může být dokonce nutností. Verze 1.0.x, které se nacházejí v KDE 1.x, obsahují ošklivou chybu, která způsobí, že 9.9.2001 dojde k přetečení jisté interní struktury, což může mít za následek nesprávnou funkci programu nebo dokonce ztrátu dat. Podrobnosti najdete tady.

Prostředí GUI mailerů jsou téměř totožná, takže vás místo dlouhých slov odkážu na přiložené obrázky. KMail dokáže barevně odlišit až tři úrovně citovaného textu a samozřejmostí je zvýrazňovaní URL odkazů. KMail dokáže zobrazovat také HTML maily včetně grafických prvků.

Hlavní okno

Také možnosti nastavení jsou poměrně široké. KMail má kompletně přizpůsobitelné nastavení klávesových zkratek a dokonce obsahuje i editor, kterým si můžete přizpůsobit ovládací tlačítkové lišty. Co se ovládání programu týče, překvapilo mě, že celý program lze velmi zdařile používat bez myši. Naopak s její pomocí můžete provádět důmyslné drag&drop operace.

Konfigurace zobrazení

KMail obsahuje podporu více identit. Každá s vlastním jménem, adresou i signaturou, žel však pouze s jedinou společnou PGP identitou.

Zprávy je možné přijímat pouze z POP3 serverů a lokálního mailboxu. Chybí tedy podpora IMAP. Pokud se tedy bez IMAPu neobejdete, musíte použít buď fetchmail, nebo počkat na další verzi KMailu, která by již měla IMAP podporovat (je tomu tak i nyní u CVS verze). Dialup uživatelé určitě ocení funkci pozdržení odeslání mailů, díky níž mohou naráz odeslat všechny pozdržené maily až v okamžiku připojení k síti.

Velmi se mi líbily také možnosti filtrování zpráv. Kromě běžného třídění podle předmětu, odesílatele, apod. je možné používat také regulární výrazy. Filtr může zprávu nejen přesunout, smazat nebo přeposlat, jak je obvyklé, ale také změnit identitu, automaticky odpovědět nebo třeba vykonat libovolný příkaz. Filtry je možné použít i zpětně na nesetříděný mailbox.

Jednoduchý, ale účelný adresář kontaktů, může být v případě potřeby vyměněn za standardní databázový adresář prostředí KDE – KAB. Podobně i další funkce je svěřena externímu programu – kontrola pravopisu pomocí slovníků ispell/aspell.

Patrně největší lahůdkou je však podpora zabezpečné komunikace pomocí PGP/GnuPG, která rozhodně není mezi GUI klienty samozřejmostí. Pokud máte nainstalovanou některou z podporovaných verzí PGP (2.x, 5.x a 6.x) nebo ještě lépe GnuPG a správně vytvořenou dvojici klíčů, můžete snadno šifrovat a podepisovat vlastní maily, stejně jako dešifrovat a kontrolovat autenticitu přijímaných dopisů. Kéž by KMail obsahoval také jednoduché rozhraní, které by usnadnilo správu PGP klíčů a umožnilo automatické importování veřejných klíčů z došlého mailu.

Editor zprávy

CS24_early

Lokalizace je díky Milanu Hejpertovi a českému lokalizačnímu týmu KDE na velice slušné úrovni. K dokonalosti chybí jen přeložená dokumentace a nápověda. KMail bezchybně pracuje s češtinou. Zkusmo jsem prověřil i tisk z programu a nesetkal jsem se s problémy – díky prostředí KDE KMail tiskne česky a dokonce i barevně. Pokud vám někdo pošle mail z chybnou MIME hlavičkou, je možné vynutit si zobrazení mailu v jiném kódování včetně Windows-1250.

KMail je velmi dobrý program. Díky tomu, že je součástí KDE a nachází se prakticky ve všech distribucích, má širokou uživatelskou základnu. Program pracuje stabilně, během celého testování jsem se nesetkal s žádným problémem. Určité rezervy vidím při zpracovávání mailboxů s velkým počtem zpráv, kde by jeho reakce (prohledávání, filtrování, zobrazování) mohly být svižnější.

Byl pro vás článek přínosný?