Hlavní navigace

Názory k článku Potrava pro vaši Fedoru - snadno a rychle (2)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 7. 2004 0:17

    co toto ma byt??? (neregistrovaný)

    to sis vycucal z prstu za 5 minut ne takovou kokotinu, vid??? proboha kdy uz nekdo napise nakej poradnej clanek o necem trochu rozumnym a ne o takovych blbostech ... proc bych proboha mel instalit 0.8 firefox takovymhle zpusobem, ses zblaznil, ne? sou i jiny cesty a dostanu tak novejsi produkt ...


    ..... meli byste se tady nad urovni tech clanku vazne zmayslet a nepoustet kazdou kokotinu jenom proto, ze nemate ten den co jinyho postnout ... jo a nebo to zkuste jak na andru psat o nekom komu spadne do kanalu mobil, to treba este prilaka naky widlare sem na servr a budete moc prodavat aspon reklamu ;))) aloha ... shutdown -h now forever ...

  • 28. 7. 2004 0:58

    phoenix (neregistrovaný)

    kdyz se vam to nelibi, tak to nectete a prectete si neco hodnotnejsiho. urcite se najde nekdo komu se to bude libit, a vas ten clanek nic nestoji takze ho muzete nechat byt,ne?

  • 28. 7. 2004 15:05

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Myslel jste nejspíš projekt:
    http://aptitude.sourceforge.net/
    Nevím jak by to fungovalo s AptRpm. Máte s tím nějakou zkušenost?

    Front-endů k apt-get je více.
    V dalším díle plánuji zmínku o apt-shell (je přímo součástí balíku Apt)

    Dále mě zaujal Apt plugin pro Konqueror, přijde mi to slibné leč ještě ne zcela dodělané:
    http://kde-apps.org/content/show.php?content=8966

  • 28. 7. 2004 5:34

    tuxman (neregistrovaný)

    Z Vašeho příspěvku je patrné, že Linux se čím dál více dostává mezi primitivní uživatele. Proto se zde začínají čím dál více vyskytovat hodnotné příspěvky jako na zive... No, nevím jestli se mám radovat nebo ne :)

  • 28. 7. 2004 15:17

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Patřím do tábora, který to nejen vítá, ale aktivně na tom pracuje ;-) Předlohou článku byl skutečně stručný step-by-step manuál pro kamaráda.

    Jinak apt-get doporučuji i pro konzultace pro telefonu. Zvládnul jsem takhle vzdálený upgrade půlky systému během jediného hovoru :-)
    Nepřipomíná vám to jednu Microsoftí reklamní kampaň? :-))

    I o článek pro Živě.cz jsem přemýšlel a stále přemýšlím. Něco jako stručný výcuc těchto 4 dílů. Více o Synapticu, méně o konfiguračních souborech a příkazové řádce :-) I uživatelé "jiných" operačních systémů by mohlo zajímat, co se okolo desktopového Linuxu děje, a že instalace balíčků může být jednodušší, než si mysleli.

  • 28. 7. 2004 22:01

    tuxman (neregistrovaný)

    Počkete, já to myslel na autora toho příspěvku v diskusi :) Jinak článek jsem nečetl (bohužel neni čas), ale každý článek, který popíše něco jak na GNU/Linux vyzrát je podle mě přínosem. Tak asi tak :)

  • 28. 7. 2004 7:38

    Hunterz (neregistrovaný)

    rejpaly mam strasne rad... napis neco "hardcore" to bude mnohem hodnotnejsi :-) Nedavno jsem kamaradovi pres IRC pomahal s rozbehanim zrovna fedory2. Nemel zajem o ./configure, make, make install. Poradil jsem mu synaptika. Ted je spokojenej ze ma rychle funkcni system a novej soft si nasosa takhle pres peknej gui nastroj. Proc jsou stale lidi, kteri nedokazou pochopit, ze linux uz neni jen hracka par vyvolenych, ale ze se diky svym vlastnostem dostava i k obycejnym uzivatelum?

  • 28. 7. 2004 14:52

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Článek je skutečně určen pro začínající a mírně pokročilé uživatele Linuxu. Už název tomu napovídá.
    Český server specializovaný na nováčky, pokud vím není. A pochybuji že by se vyplatil. Proto tedy Root.

    Rozšiřování Linuxu mezi co nejširší skupinu uživatelů vítám. Ale to samozřejmě věc názoru, někumu může vyhovovat určitý samolibý pocit "výjimečnosti". Více uživatelů přinese více aplikací pro Linux a více penez pro vývojáře - to je můj názor.

    > to sis vycucal z prstu za 5 minut ne takovou
    > kokotinu, vid???
    Článek shrnuje rok mého zápolení s apt-get a přišlo mi prospěšné se o získané zkušenosti podělit.
    Napsání článku trvalo taky poněkud déle. Inu, nejsem profesionální pisálek :-)

    > proc bych proboha mel instalit 0.8 firefox
    > takovymhle zpusobem, ses zblaznil, ne?
    Ano, vím že se dá stáhnou binárka nebo zdrojáky přímo ze stránek projektu a ve fórech existují odkazy na různé experimentální buildy.
    Apt-get přináší SYSTÉMOVÝ přístup pro linuxové instalace, to mě na něm přitahuje nejvíce.

    No, a pak ta pohodlnost (žásné prolézání www stránek, diskuzních fór atd. jestli vyšla nová verze) Hned ja vyjde, jednoduše se mi nabídne ke stažení.

    > kdy uz nekdo napise nakej poradnej clanek o necem
    > trochu rozumnym a ne o takovych blbostech
    Už jsi něco napsal? Rád bych si ho přečetl a poučil se ;-)

    Pokud chcete něco více do hloubky, od toho jsou odkazy na konci článků. Pokud chcete něco více dozvědět o apt-get, doporučuji výborný článek o Debianím apt-get tady na rootu (odkaz v předchozím díle) Je výborný! Musel bych se jen opakovat. Takže se věnuji hlavně specifickým věcem pro RPM a Fedoru
    a pojal jsme to spíše jako step-by-step příručku. Podle mého vlastní zkušenosti je takových jak šafránu.

  • 28. 7. 2004 2:23

    debko (neregistrovaný)

    Mne sa ten clanok zdal byt uplne v pohode. Nakolko pouzivam okrem slacku aj fedoru, tak si rad taketo nieco precitam. Firefoxa pouzivam 0.8 nie preto, ze by bol v repozitari, ale akosi neviem najst build 0.9.1 bez xft-cka. S xft-ckom sa mi to zda byt pomale.
    Nemusia byt vsetky clanky vrcholne odborne.

  • 28. 7. 2004 9:10

    hibernatus (neregistrovaný)

    nie je pravda, ze pre APServer je potrebne zapisat password do server.cfg (pri NTLM). ak heslo nie je zadane, server sa pri kazdom spusteni slusne spyta:

    # Password. Just leave it blank here and server will request it at the start time.
    PASSWORD:

  • 28. 7. 2004 14:58

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Ano o téhle vlastnosti vím. Ale už takhle zadávám ručně hesel až moc. Představoval jsme si něco více integovaného. Třeba přes PAM. Nebo alespoň na způsob KWallet.

    Napadlo mě řešení, kdy soubor typu credential je ve skutečnosti v paměti, je namapován do adresářové struktury na příslušné místo, kde ho proxy a jiné programy očekávají. A při odhlášení nebo shut-downu se smaže. Tak nebude v počítači heslo nikde pevně uloženo. Ale nikdy jsem to nedotáhl k realizaci.

  • 28. 7. 2004 17:10

    Jan Zich (neregistrovaný)

    Me by spise zajimal clanek, ktery by popisoval presny vztah a funkce Yum, Apt, Rpm ajin. Zajimalo by me, jak a kam presne yum a apt ukladaji nejake informace o naisntalovanych programech? Pouzivaji nejaky centranlni seznam? Kde? Nakolik jsou oba kompatibilni? Jak jeden pozna, ze druhy neco nainstaloval. Vsiml jsem si napr., ze yum a apt me neukazuji presne stejny seznam nainstalovanych balicky, proc? Jak yum a apt komuniuji se servery? Kde jsou jejich konfiguracni soubory? Do jakeho adresare instaluji programy? Pouziva apt primarne rpm? Nebo ho jen podporuje a ma jiny nativni format? Jake jsou duvody pouzivat ten ci onen system? atp. atp. Vim, ze na nektere otazky je odpoved jednoducha, ale rad bych videl nejaky hezky souhrnny clanek - uz me nebavi cist dlouhe manualy nebo hledat zmatene pres Google.

  • 29. 7. 2004 10:39

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Mě by osobně takový článek taky zajímal ;-)
    Také jsem ho hledal marně. Hodně se toho dozvíte z konferencí k jednotlivým repozitářům, zejména k ATRpms, protože všechny umožňují používání jak Yumu tak Apt, takže s tím mají bohaté zkušenosti.

    Lákalo mě něco takového do svého článku zapojit, ale s Yumem mám jen minimální zkušenosti, takže bych se mohl dopustit nepřesností.

    Jenom krátce. Yum a Apt LZE používat bezpečně dohromady. A také to lidé, dle konference, běžně dělají. Dokonce tam lze objevit rady jako: tohle stáhněte raději Yumem a v tomhle je lepší pře Apt.

    Oba dva jsou postaveny nad RPM, přesněji řečeno, nad librpm (volají knihovnu, ne binárku). Měli by tudíž ukazovat minimálně stejný seznam nainstalovaného SW.
    Díky tomu také poznají, co kdo nainstaloval.

    Mám podezření, že každý z nich se trochu jinak vypořádává se závislostmi mezi balíčky a trochu jinak řeší rozpoznávání nových verzí (ono to občas není jednoduché ani jednoznačné, různé 'pre' verze, číslování patchů, různé varianty balíčku atd.)

    > Jak yum a apt komunikují se servery?
    Jak jsme psal, výhradně výměnou souborů přes HTTP a (výjimečně) FTP. apt-get update vám stáhne soubory se seznamem dostupných balíčků, od všech serverů + lokální seznam, v paměti si zrekonstruuje celou pavučinu vztahů. Pak zadáte install nějakého vytouženého balíčku, apt prozkoumá, zda ho už nemáte nainstalovaný, pokud ne, podívá se do "pavučiny" jestli vám neschází nějaké závislosti, z toho sestaví seznam, co je potřeba stáhnout. Tenhle seznam vás nechá potvrdit (pokud tam je víc jak jedna položka) a začne download. Pokud doběhne celý a dobře předá apt řízení Rpm (seznam stažených balíčků) a pak jen oznámí výsledek uživateli. Se Synapticem je to podobné, pouze je nad tím ještě jedna - GUI - vrstva, která zaobalí vstupy a výsledek.

    Repozitář musí mít předepsanou strukturu. Musí tam být podaresář 'base', a v něm soubory jako "pkglist.at-stable.bz2" atd. Sám název napovídá o co jde.
    Podívejte se sem, bude vám to jasné už od pohledu:
    http://apt.physik.fu-berlin.de/fedora/2/en/i386/
    http://apt.physik.fu-berlin.de/fedora/2/en/i386/base/

    Yum to má velmi podobné, pouze leží v jiném adresáři (resp. adresářích) mají koncovku hdr (a zcela jistě i jiný formát než pro Apt, nicméně obsahují zhruba stejné informace) a jsou per balíček (apt to má koncentrované per repozitář). Viz:
    http://apt.physik.fu-berlin.de/fedora/2/en/i386/at-stable/headers/

    Také balíčky jsou různě (leč podobně) organizované.
    V adresářích jako 'RPMS.at-stable' hledá Apt a v
    'at-stable/RPMS' zase Yum. Často jde o symbolické linky, takže jde o fyzicky zcela stejné balíčky. I seznam bývá naprosto stejný (ale teoreticky se může lišit!).


    Na generování těhle seznamů existují speciální programy, jako Apt4Rmp a jiné, ale tohle Vás jako koncového uživatele nemusí zajímat, leda by jste chtěl zřídit vlastní repozitář :)


    > Kde jsou jejich konfiguracni soubory?
    O konfigurace bude ještě řeč.
    Ale zkuste se podívat do /etc ;-)

  • 29. 7. 2004 13:02

    Jan Zich (neregistrovaný)

    Super, dik. Tohle je idealni zachytny bod. Ted uz aspon mam jistotu, ze kdyz neco nainstaluju jednim nebo druhym, tak je to jedno ...

    Vcera jsem si cetl nejake zaklady o rpm a uvedomil jsem si, ze rpm skutecne MA nekde cetralni databazi nainstalovanych balicku. Takze ted se to pokusim shrnout do jednoho odtavce - opravte me, jestli neco rikam spatne.

    Kdyz to reknu hodne zjednodusene, tam rpm je relativne "jednoduchy" program, ktery umi nainstalovat/odinstalovat balicky a pripadne vypisovat informace o jiz nainstalovanych. Apt a yum slouzi potom k tomu, ze najdou a stahnou balicky na internetu (v danem seznamu repozitaru), vyresi zavilosti, stahnou pripadne chybejici balicky a predhodi to rpm. Je to OK?

    Kdyz jsem to tedy rekl takto, tak se zda, ze je jedno, jestli mam pouzivat apt nebo yum. Ale urcite to neni - urcite existuji lide, kteri by se bili za jeden z nich do krve :-) Lze nekde najit srovnani? Nebo existuje jeden duvod proc ten a ne onen? Ma treba jeden vice repozitaru? Je jeden z nich nejak chytrejsi?

    No budu hledat sam. Zatim dik.

  • 29. 7. 2004 18:51

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Ano, RPM jste shrnul v podstatě správně, jen bych ještě dodal, že je schopné si říct, co mu k instalaci balíčku xxx chybí, které závislosti nejsou splněny a při instalaci umí například zdetekovat kolizi, nebo že už je nainstalována novější verze a nemá cenu xxx instalovat atd. Takže jistou inteligenci má, ale jak správně říkáte, stáhnou chybějící balíčky nedovede, neví kde a jak. O to se starají nadstavby jako Apt, Yum, Urpmi, Emerge, ...

    Co je lepší Yum nebo Apt? Co jak v čem:

    Apt - má volitelné GUI front-endy (Synaptic a další)!! starší a odzkoušený systém, snadný přechod z/na Debian, napsaný v C++, update musíte volat manuálně, celkově rychlejší. Standard v Debianu a jeho derivátech, standardně v SuSE, Mandrake (?) a jeho klonech (PCLinuxOnLine)

    Yum - napsaný v Pythonu, poměrně nový projekt, standard v RedHatu (oficiálně v distribuci od dob FC1, asi nahradí starší Up2date) Prý si poradí lépe s rozpoznáním verzí (?) Nemá *zatím* žádné GUI nebo nějaký front-end. Je výhradně pro RPM a je pro ně optimalizován. Blíže ho neznám, mám informace jen z konferencí ;-)

    Repozitáře obvykle podporují jak Yum tak Apt, takže to je jedno.

  • 3. 8. 2004 15:55

    Jan Uhlíř (autor) (neregistrovaný)

    Tak i Yum už má svoje GUI:
    http://cobind.com/yumgui.html
    Nezkoušel jsem..