Hlavní navigace

Pozor na levné telefony s Androidem, trpí nedostatkem paměti

18. 6. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po internetu se před časem začaly šířit zprávy o tom, že Vodafone přinese chytrý telefon s Androidem a cena se má pohybovat pod hranicí čtyř tisíc korun. Půjde tak o nejlevnější telefon s Androidem, který bude na českém trhu. Je to ale opravdu to, co potřebujeme? Neutrpí tím pověst Androida? Kde výrobce šetří?

Levný Android nastupuje

Když si vezmete dnešní běžný průměrný androidí telefon a porovnáte ho s parametry levného modelu Vodafone 845, zjistíte, že jiné dnešní telefony se od něj prakticky liší jen displejem a pamětí. Mobilní operátoři potřebují nějak prodat služby, které nabízejí, a pokud jejich velmi drahou techniku budou moci využívat jen telefony začínající na ceně 10 000 korun a výš, příliš se jim to nevyplatí.

Ne všichni uživatelé potřebují telefon za takové peníze a spokojí se s jednoduchým modelem, který má stejné funkce, ale nenabízí tak vysoký komfort. Často jde také o rozměry nebo výdrž na baterie, která u chytrých telefonů není nějak úchvatná. Mobilní telefony, do kterých počítáme i chytré telefony, jsou dnes již spotřebním zbožím. Dnes telefon máte, zítra si na něj šlápnete a je po něm a po několika podobných zkušenostech si rozmyslíte, jestli za telefon dát deset tisíc nebo třeba jen pět. Důvodů, proč si uživatelé kupují levnější telefony, je hromada.

Chytré telefony oproti těm běžným umožňují čerpat služby mobilních operátorů mnohem častěji, respektive mobilněji. Například: když se uživatel nudí a chce si přečíst zprávy, tak má několik možností:

  • Koupit si noviny
  • Kouknout na televizi
  • Jít k počítači a potřebné informace si zjistit na webu

Jenže když má v kapse chytrý telefon s rozumným displejem, dokáže si tyto informace zjistit odkudkoli, s minimální námahou. Operátoři tedy musejí donutit uživatele, aby za informaci odevzdal peníze jim a ne někomu jinému a telefon v této transakci nesmí být překážkou. Osobně si bez mobilního internetu život nedokážu představit a s rostoucím zájmem o sociální sítě má podobnou „závislost“ stále více uživatelů mobilních telefonů.

Vodafone 845

Co tedy chystaný levný Vodafone 845 přinese? V první řadě to je Android a to rovnou ve verzi 2.1. O upgradu na Android 2.2 „Froyo“ se zatím nemluví, ale osobně bych v to příliš nedoufal. Telefon nabídne všechny technologie potřebné pro využívání služeb mobilních operátorů:

  • Podporu pro 2G sítí,
  • podporu pro 3G sítí,
  • integrované GPS.

Navíc bude mít, dnes již běžné, WiFi připojení. K internetu se tedy s novým Vodafone telefonem připojíte bez problémů a budete moci využívat i služby, které rády vědí, kde jste. Navíc operační systém Android nabízí nespočet aplikací, které závislost uživatelů na mobilním připojení ještě navýší.

Tolik pozitiva, ale v případě telefonu jsou obvykle pro uživatele důležitější jeho stinné stránky. Tou první je 2,8" displej s malým rozlišením 240×320 a rezistivní dotykovou vrstvou. Rozlišení je u operačního systému Android velmi limitující faktor, protože ještě stále existuje mnoho aplikací, které akceptují pouze 320×480 a vyšší.

Podobně narazíte i s koupí HTC Tattoo, které je hardwarově prakticky shodné s HTC Hero, ale velikost displeje ho limituje právě u některých aplikací. Bohužel neexistují statistiky, kolik aplikací podporuje konkrétní rozlišení, ale mnoho uživatelů si na tento nedostatek stěžuje. Rozlišení 240×320 se pro Androida prostě nehodí. Na druhou stranu rezistivní dotyková vrstva nemusí být nutně nevýhodou. U HTC Tattoo je možné telefon bez problému ovládat celým prstem i ostrými předměty, což oceníte hlavně u softwarové klávesnice, nicméně rezistivní vrstva není tak odolná jako může být kapacitní, kde je například u HTC povrch displeje velmi tvrdý a odolný a nepoškrábete ho ani přejížděním klíči.

Ach ta paměť

Druhý parametr, který odlišuje jednotlivé chytré telefony je po displeji kapacita paměti RAM. Vodafone 845 disponuje 128 MB RAM, což stačí prakticky jen na běh samotného operačního systému. Další aplikace jsou schopny si říci o dalších 128 MB a na to už Vodafone 845 není připraven.

Problém s nedostatkem paměti si Android řeší po svém: pokud nějaká aplikace potřebuje paměti víc a volná již k dispozici není, jednoduše je ukončen některý jiný program. Systém se ale s pamětí snaží i šetřit, takže jeden běžící proces může sdružovat více různých aplikací. Existují ale zároveň i procesy, které neobstarávají aplikaci žádnou. Když si tedy Android sáhne na paměťové dno a aplikace, která je v popředí, chce více paměti, musí být ukončen nějaký jiný proces. To nemusí nutně znamenat ukončení uživatelské aplikace, ale jindy se jich před uživatelem může zavřít hned několik.

V praxi se tak setkáte s tím, že se aplikace, kterou jste před chvílí opustili, nenachází ve stavu, ve kterém jste ji zanechali, ale třeba začne znovu něco načítat a hodí vás tam, kde běžně začíná. Na málo paměti narazíte například i u prohlížeče. To když si otevřete více stránek najednou a pak koukáte, že vám některá z nich zmizí a začne se načítat znovu. Velmi nepříjemné je toto chování také u GPS loggerů, které ukládají, kudy jste šli/běželi/jeli a třeba při spuštění foťáku už nelogujete, protože aplikace je buď zabitá úplně nebo se sama znovu spustila a jede od začátku.

Vodafone 845 je levný mobilní telefon s Androidem a stejně jako u jiných levných telefonů, i tady si musíte dát pozor na to, co vlastně kupujete a co to pro vás bude znamenat. Pokud potřebujete pouze prohlížet web mimo svůj domov, občas něco vyfotit a poslat to e-mailem, je pro vás takový telefon použitelný. Pokud ale po něm chcete něco víc, narazíte velmi brzy na jeho limity, které vás mohou velmi nepříjemně překvapit. Pokud jste ještě Androida neměli, určitě si před koupí rozmyslete, co s ním budete dělat. Tak jako tak je ale 128 MB RAM nesmírně limitující faktor a určitě zvažte koupi o něco dražšího telefonu s více pamětí.

Výrobci nám tedy dokázali, že je možné vyrobit levný telefon. Zároveň vidíme, že jeho cenu rozhodně neurčují výrobní náklady, ale spíše trh. Výměnou displeje za lepší a přidáním „švába“ s dvojnásobnou kapacitou by se určitě celková cena nezdvojnásobila.

Závěr

Společně s tímto telefonem a dalšími jemu podobnými by Android mohl za chvíli získat nelichotivou pověst laciného operačního systému pro laciné mobilní telefony. Případné zájemce by mohly odradit i technické nedostatky levných telefonů spojené především s malým množstvím paměti. Takový uživatel by si pak určitě dvakrát rozmyslel, jestli si koupí dobrý telefon s Androidem, když ten levný dělá u jeho kamaráda takové psí kusy.

Android je svobodný operační systém s relativně volnou licencí a hlavně je pro výrobce k dispozici zdarma. To znamená, že se na podobných zařízeních, jako je Vodafone 845, bude vyskytovat stále častěji. Výrobci o tom vědí a budou na nás chrlit jeden levný telefon za druhým. Podobně dopadnou i levné tablety.

root_podpora

Vodafone 845 je telefon našlapaný funkcemi, papírově téměř stejný se svými kolegy za dvojnásobnou cenu, ale velikost paměti, tedy parametr, který je marketingově nezajímavý, ho shazuje do velmi low-endové skupiny zařízení. Pravděpodobně si ho ale řada lidí koupí, i když předem netuší, do čeho jdou. Podle článku, který odkazuji na začátku, měl být Vodafone 845 k dispozici v květnu, ale v nabídce operátora ho ještě nenajdete. Tady ale putování Vodafonu za Androidem nekončí. Před třemi dny Vodafone oznámil, že pracuje na službě 360 Shop, což je obdoba Android Marketu, ale aplikace se budou platit společně s dalšími službami operátora. Jedná se samozřejmě o službu zahraničního Vodafonu, takže na oficiálních českých stránkách o ní budete informace hledat marně.

Fotky byly převzaty z www.gsmarena­.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.