Hlavní navigace

Předvánoční softwarová sklizeň (22. 12. 2010)

22. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Předvánoční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešním vánočním speciálu se podíváme na relativně úzce zaměřený software. Nebude těžké uhádnout dnešní nosné téma… Samozřejmě to budou Vánoce a podíváme se na plánovač dárků, organizér vánočních přání a kalendář svátků. Čeká nás i vánoční blbinka.

jXmas

Pokud se ztrácíte v rozsáhlé rodině tetiček a strýčků či dokonce hrozí kolize dárků, pak příští rok může pomoci jXmas. Webová aplikace napsaná v Javě umožňuje sledování dárků, plánování nákupu a spravování detailů. Má také nabízet další rodinné funkce, nejsem si však jist, zda tato 7 let stará aplikace dokáže konkurovat komunitním funkcím nejmenovaných serverů.

jxmas.sourcefor­ge.net, 1.01, GPL

XmasDB

XMasDB je velice podobná aplikace. Ukládá seznam dárků do databáze, výhodou je export do CSV. Zda je implementační jazyk (zde PHP) výhodou či nevýhodou, nechám na vás. Zastánce klasiky potěší použití ryze vánočních barev, to by mělo podpořit vánoční atmosféru nebo minimálně uklidnit nákupní horečku těsně před Štědrým dnem.

xmasdb.source­forge.net, 0.2, GPL

My Address Book contacts manager

My Address Book contacts manager je jednoduchý, přesto velmi užitečný správce kontaktů s webovým rozhraním. Kromě správy lidí a jejich adres, telefonů e-mailů a všeho co nabízí každý jiný adresář, zde najdete i modul pro sledování, komu poslat vánoční přání. Můžete dokonce sledovat, zda jste již přání odeslali a zda se adresát ozval zpět. A klasický import/export. Vše můžete vidět v akci na živém demu. K nasazení doma bude potom stačit PHP a webový server.

myaddressbook­.sourceforge.net, 0.9.5

Pal

Pal je CLI kalendář hrající všemi barvami. Na ovládání si velice rychle zvyknete – přepínačů je jen pár. Vhod přijde i export do HTML či LaTeXu. A proč o něm píši ve vánoční sklizni? To je jasné, Pal má v sobě kalendář svátků včetně Vánoc. Možná mi také došla inspirace … A co vy? Máte nějaký oblíbený program spojený s vánoční tématikou? Nezapomeňte se o něj podělit v diskusi pod článkem!

CS24_early


palcal.source­forge.net

Blbinka

Jak jinak než vánoční.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.