Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přejmenujte Ubuntu nebo zaplaťte, požaduje Canonical od Libor Šedivý - Článek mi přijde lehce zmatečný - zpočátku jsme...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2016 8:00

    Libor Šedivý

    Článek mi přijde lehce zmatečný - zpočátku jsme chápal, že Canonical zuří, když mu někdo upravuje Ubuntu a vydává to jako Ubuntu, nicméně pokud to dotyčná firma přejmenuje, je vše ok, pokud ne, musí zaplatit poplatek. Tak mi to přijde fér, chránit si své jméno je zcela v pořádku. To je jako kdyby někdo prodával cloud s Windows s upraveným jádrem. Naprostý nesmysl. Změnit distribuci? Haha, co je to za nesmysl? Změnil bych poskytovatele, který není prase a respektuje pravidla. Nicméně poplatek je taky nesmysl - to mu to Canonical pak povolí? To by pak souhlasil s tím, že budou "různá" Ubuntu. To je špatně. Chápu ale, že to je jako páka, což zas kvituji. Ubuntu musí být Ubuntu, očekávám to jako zákazník. Chci Ubuntu se všemi jeho vlastnostmi, ne hnusný opatchovaný kernel se zhoršenou bezpečností! Ubuntu má chyby, ale který OS ne? ;)

    Ale abych se vrátil k jádru pudla - konec článku mi přijde, že tuto mou interpretaci jaksi narušuje, především nechápu reakce dotčených firem. Asi jsem tedy článek pochopil špatně a budu jedině rád, když mi to někdo vysvětlí polopatě.

    Podle toho, co jsem si přečetl, tak z toho nemám pocit, že by kvůli tomu nebylo Ubuntu otevřené. Když něco změním, nemohu tomu tak říkat stejně! To je naprosto nehorázný nesmysl a děkuji za upozornění na tyto špinavé praktiky. Canonicalu jedině fandím, tímto si u mě šplhl. Tedy jestli tomu rozumím dobře. ;)

  • 5. 12. 2016 8:37

    tnt (neregistrovaný)

    Ubuntu chce penize za instalace,za coz poskytne support a approval pro jejich modifikace - tzn. ziska kontrolu nad tim,jake patche derivat obsahuje a jak ma byt vydavan. Coz je zcela v poradku,pro ubuntu to je naklad navic a navic by to melo zamezit tomu,co ovh dela ted - napatchuji kernel,nestaraji se o nej a je deravy.

    Pristup ubuntu je zcela v poradku a pochopitelny.

  • 6. 12. 2016 9:48

    Kate (neregistrovaný)

    Nejen že je to v pořádku, ale pokud vím např. v USA, pokud si firma nechrání svou ochrannou známku, může o ni přijít.