Hlavní navigace

Privateer ASCII sector: staňte se postrachem vesmíru

19. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Již dávno byla vydána hra Elite – klasika mezi všemi hrami. Ale dnes se podíváme na hru ne nepodobnou hře Elite. Nemá sice lepší grafiku, ale nedá se říci, že má horší grafiku. Ale na rozdíl od Elite dostanete možnost se procházet po planetách a své vlastní lodi. Bojovat můžete ve vesmíru i na zemi.

Privateer: ASCII sector je hra, ve které se stanete pilotem malého letounu v daleké budoucnosti a budete chvíli žít na svou vlastní pěst. Cíl hry vlastně neexistuje – jde jen o to, stát se nejbohatším, nejsilnějším, nejnebezpečnějším a mít konečně v vesmíru plném pirátů pocit klidu. Hra je celkově velmi podobná hře Elite, ale máte více možností na vydělávání.

Hra vypadá podobně jako hra Asciip0rtal, a také jako Asciip0rtal ji nemůžete spustit v terminálu, ale používá knihovny SDL na zobrazování terminálového vzhledu. Privateer si můžete stáhnout na domovských stránkách hry jako binárku pro windows, Mac OS X a Linux (v 32 i 64bitové verzi). Soubor má okolo 3 MB, stačí ho rozbalit a spustit „asciisec“. Ke hře si můžete stáhnout i balík hudby, který je velký 4 MB.

Ve hře začínáte výběrem jména a pohlaví (což nemá na hru skoro žádný vliv) a pak se objevíte na povrchu první planety jako zelená tečka u vaší lodi. Pohybujete se šipkami či numerickou klávesnicí. Při držení tabulátoru běháte a entrem či mezerníkem vstupujete do bojového režimu, ve kterém místo mluvení s obyvateli můžete obyvatele praštit či použít nějakou zbraň. Jednou zajímavostí na bojovém režimu je to, že nejde jen o zaútočení na jinou postavu, ale vybíráte i místo, do kterého postavu bouchnete/kopnete levou nebo pravou rukou/nohou. Z bojového režimu vystoupíte klávesou esc.

ASCII sector

Pokud se vydáte do baru, můžete si promluvit s několika lidmi, kteří vám mohou nabídnout práci. Nemusíte ovšem vydělávat pouze úkoly, a tak si můžete za 3500 kreditů, které dostanete na začátku hry, koupit některé suroviny v Exchange, abyste je jinde výhodně prodali. K tomu používáte terminály dané v budově. Na planetě si můžete ještě v prodejně lodí (shipyard) koupit či upravit loď, koupit ruční zbraně, přidat se do jedné z dvou „guild“ – Merchants a Mercenaries. Nakonec mohou na některých planetách zajít do nemocnice po pěstním souboji. Nakonec můžete také nastoupit do vašeho hvězdného korábu a vydat se na cestu.

ASCII sector

Ve vesmíru se objevíte nad planetou či vesmírnou stanicí, z které jste vzlétli a můžete si užít letu. Ovšem je to jako ve skutečném světě – Létání je něco úplně jiného než chození. Místo jednoduchého ovládání v osmi směrech máte hvězdnou loď, se kterou se musíte otáčet. To funguje v jednoduše vypadajícím světě tak, že tím směrem, kterým máte „čumák“, ukazuje malé plus. Šipkami do stran se otáčíte, šipkami dopředu a dozadu nastavujete rychlost. Mezerníkem střílíte základní zbraní a entrem střílíte torpéda či rakety. K tomu se hodí vysvětlit trochu okolí HUD, tedy všech údajů, které máte na obrazovce. Nahoře vidíte nabití zbraní, vlevo nahoře vidíte hlavní údaje o štítu a o síle plátování, pod ním je indikátor autopilota, vlevo dole výběr zbraní, dole uprostřed je indikátor automatického zaměřování u naváděných střel (klávesa L), vpravo dole radar, který ukazuje vše důležité, vpravo je ukazatel paliva a nad ním je ukazatel zaměřené lodi, skokového bodu či planety. V popisu obrazovky jsem zmínil docela zajímavou věc – skokové body.

ASCII sector

V tomto vesmíru se totiž nedostanete do žádné nadsvětelné rychlosti jinak, než jakýmisi červími dírami, které vytváříte na místě skokových bodů zmáčknete J. Ale protože skokové body jsou jeden navázaný na druhý, nedostanete se jinam, než kam ukazuje skokový bod. Pokud se chcete dostat na planetu či zadokovat na vesmírné stanici, potřebujete dostat povolení k přistání a být chyceni do vlečné sítě, která vás dovede na přistávací plošinu. To uděláte tak, že klávesou C zahájíte komunikaci s planetou či stanicí a požádáte je o automatické dokování.

ASCII sector

Ani celý tento článek nedokázal vystihnout všechno ovládání hry, ale zbytek ovládání se snadno domyslí pomocí klávesy H, která ukáže všechna možná tlačítka v jednom z tří módů (na planetě – bojový a mód na mluvení, ve vesmíru mód na létání). Bohužel, souboje jsou ze začátku docela těžké (jak pozemní, tak i vesmírné), ale pokud se na začátku budete soubojům vyhýbat, dostanete se do stádia, kdy se většiny vesmírných pirátů bát nebudete.

ASCII sector

Navíc existuje ještě jednoduchý skriptovací jazyk, díky kterému si můžete vytvářet speciální questy, ve kterých nemusí jít jen o dovezení určité věci či předání informace. Jako jednoduchý příklad může posloužit quest přímo daný při instalaci. Do nabídky spouštění questů se dostanete klávesou Q a tam si můžete vybrat nainstalovaný qu­est.

Hodnocení

Plusy: Dobře vymyšlené pozemní souboje, mnoho přídavků do lodí, skvělá hratelnost.

CS24_early

Mínusy: Nedá se hrát v konzoli, ze začátku jen malá možnost vyhrát souboje.

Verdikt: Skvělá hra, která sic je ze začátku těžká, má dobrou hratelnost a dokáže pobavit na delší dobu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku