Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč ani letos nenastane rok linuxového desktopu? Důvodů je několik od V mém okolí... - Ve svém nejbližším okolí mám 3 uživatele, pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2018 12:14

    V mém okolí... (neregistrovaný)

    Ve svém nejbližším okolí mám 3 uživatele, pro které je Linux desktop ideální volba - 70-letý děda a manželka jsou s tím závislí na mě a pro mě je to takto daleko snadnější udržovat aktualizované a funkční. Mladý vysokoškolák už mě k tomu potřebuje jen velmi zřídka a dle jeho slov už by se k win nevrátil ani za nic.
    Co se týče motivace rozšiřovat linux-desktop, napadá mě pouze větší tlak pro tvůrce ovladačů, ale když si dá člověk aspoň trochu záležet při výběru hw, tak je současný stav plně vyhovující.

  • 3. 1. 2018 12:40

    Člověk Schopný Porozumět Textu (ČSPT) (neregistrovaný)

    To spíš tlak na tvůrce driverů...

    ".. ale když si dá člověk aspoň trochu záležet při výběru hw, tak je současný stav plně vyhovující."

    Bomba, a jak si to má BFU vybrat, když tomu nerozumí?

    I kdyby byl ten člověk si vybrat komponenty, které nedej bože do sebe pasují a v lepším případě budou kompatibilní, prosím, podle čeho má BFU vybírat "HW for Linux"?

    Díky za kvalitní odpověď!

  • 3. 1. 2018 14:26

    Ľubomír Mlích (neregistrovaný)

    I v ČR lze koupit počítač s předinstalovaným linuxem: http://wiki.ubuntu.cz/kde_koupit_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D_s_ubuntu
    Seznam podporovaného hardware je možné najít například zde: http://www.tldp.org/HOWTO/Hardware-HOWTO/ nicméně BFU se v tom orientovat nebude, takže otevře ústa a zeptá se prodejce, který BFU není a měl by se ve výše uvedeném vyznat

  • 3. 1. 2018 18:56

    g (neregistrovaný)

    Nevím, proč bych Vám měl vysvětlovat to, co jsem neřekl :-) Tím „člověkem“ jsem myslel toho, kdo Linux zná, má ho rád a zabývá se jím - podobný člověk může linux-desktop zpřístupnit mnoha BFU.
    V automobilovém průmyslu se taky postupem času zjistilo, že není nutné, aby každý řidič znal svou škodovku/trabanta jako své boty (u těch audi/mercedesů už by to ani nešlo) - stačí aby jezdil a čas od času zašel za odborníkem, který dokáže poradit s nákupem i servisem. Pro toho odborníka může být dokonce za určitých okolností lepší, když se mu do toho jeho uživatel nevrtá a on může mít pod kontrolou i věci, které by na win platformě nemohl.
    „Linux si své přátele vybírá“ a nevidím moc motivace k potřebě vytváření co největší armády BFU, kteří se budou snažit tento systém zvládat nějak svépomocně, v duchu hesla „co Čech to Linuxák“ :-) - takže klidně ať nenastane „rok linuxového desktopu“ ještě hezky dlouho.