Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč říci ano open source ve školách od A. S. Pergill - Úroveň informatiky na SŠ, nechci říkat, že všech,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2011 11:13

    A. S. Pergill

    Úroveň informatiky na SŠ, nechci říkat, že všech, je dost zoufalá. Obě moje děti studovaly prestižní gymnázium, stabilně jedno z deseti nejlepších v ČR ve více ukazatelích, ale hlavně v procentu úspěšnosti přijetí absolventa na VŠ. Obě absolvovaly gymnazijní informatiku, kde se "učily" Word a Excel, a to tím stylem, že se psaly testy s otázkami typu "v kterém řádku a na které pozici zleva je ve Wordu tlačítko na změnu písma na tlusté?" (z tohoto důvodu se také vehementně dožadovaly warez instalace MS Office, protože bez nich se nebyly schopny na podobné "testy" připravit). Přitom nechápaly (a neprobíraly) takové věci jako makra, v Excelu přenos hodnot z buňky do buňky apod. Když jsem dceři (v dobách jejího gymnazijního studia jsem měl ještě stařičký notebook s MS DOS a kancelářským softem Klasik) ukazoval konstrukci jednoduchého vzorce na základě absolutních a relativních odkazů, tak prohlásila, že něco takového se nikdy neučili. Rozdíl mezi vektorovým a bitmapovým formátem obrázku nechápe doteď a mezi našimi studenty jsem nepotkal žádného, který by těmto pojmům rozuměl.

    IMHO co by se dalo na těch školách: Už i tam se vesměs vyskytují počítače s dostatečnou kapacitou disku, aby se na nich dal zřídit dual boot. Potom by se dal omezit (příkazem, byť by to asi šlo i technicky) zaměstnancům přístup ze služebních počítačů na internet jen z nabootovaného linuxu / bsd, což by znamenalo značné úspory za antiviry. Win ponechat na off-line práci (nejlépe s fyzickým odpojením kablíku) s těmi programy, za něž není náhrada na jiných platformách, případně ponechat připojené k netu ty, na nichž jedou programy vyžadující síť (ale není mi znám výukový program, který by potřeboval načítat data např. z domovského serveru). Pokud si někdo z učitelů bude stahovat poštu utloukem, nebo poleze na internet s MSIE a zaviruje si kompl, tak jeho odvirování zaplatí, jako by zaplatil např. upuštění monitoru na zem. Za pár let by vznikla tímto mechanismem docela silná skupina pokročilejších uživatelů opensource OS, nebojící se jejich nasazení. Ono jakmile si jednou člověk zvykne na plnohodnotný OS, tak se začne aktivně vyhýbat tomu, kde cca 80 - 90 procent vážnější práce spočívá v obcházení chyb, nedokonalostí a nekompatibilit. Já jsem také tímto způsobem přecházel na open source OS.

  • 21. 1. 2011 13:34

    calthropcharlie@gmail.com (neregistrovaný)

    Ti zaměstnanci budou dost nespokojení, že jste jim omezili přístup na explorer, teda na internet. Předložené argumenty sotva pochopí.

    V tom je jádro pudla. Většina veřejnosti, která není IT-pozitivní, prostě nechce takové věci řešit. Naivně se domnívá, že je monopolní výuka jediného druhu software nepodstatný detail nebo že se jí to vůbec netýká. Sotva vzejde změna shora od osvícených úřadů, pokud ji nebudou vyžadovat řadoví voliči.

  • 21. 1. 2011 13:52

    bez přezdívky

    "v kterém řádku a na které pozici zleva je ve Wordu tlačítko na změnu písma na tlusté?"

    A vysvětlil jsi jim, že správná odpověď je "kam si ho dám"?