Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč říci ano open source ve školách od Lael Ophir - Problém článku je v tom, že autor "samozřejmě"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2011 2:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Problém článku je v tom, že autor "samozřejmě" ví, že by se open source ve školách měl používat, protože se ho snaží prosazovat. Přitom naopak řada věcí mluví proti open source:
    - Studenti se ve škole připravují na praxi, a proto je nejlepší, když se učí na produktech, které pak v praxi opravdu uvidí.
    - Open source produkty zpravidla patří k těm slabším a méně rozšířeným.
    - Dostupnost SW pro open source platformy je typicky menší, než u běžných platforem. Příkladem budiž výukový SW a ekonomické agendy.
    - Výrobci SW dávají školám i žákům licence tak levně, že použití open source často nepředstavuje výraznou úsporu na licencích.
    - Minimum vyučujících a administrátorů zná open source platformy a produkty tak dobře, aby si s nimi poradili. V důsledku může použití open source přinést nutnost drahých školení i zvýšení nákladů na administraci.

    Osobně nemám nic proti použití open source ve školách, zvlášť pokud se jedná o velmi rozšířené aplikace a platformy. Bohužel se to ale často neukazuje jako nejlepší cesta. Navíc mě trochu děsí motivace lidí, kteří považují protlačování open source do škol za svou politickou agendu.

  • 20. 1. 2011 4:13

    Tom (neregistrovaný)

    Tak to bych si dovolil oponovat.
    - To co studenti vidi jako praxi se uz davno nebude pouzivat, nez do te praxe dojdou. Priklad M$, AutoDesk meni sve produkty, jak vzhledove, tak funkcionalne.
    Navic se pocita s tim, aby student umel pracovat se vsim, tedy umel si poradit a ne, aby se ve skole delal zadarmo propagacni program vybrane firme. Pokud firma chce motivovat, muze sve produkty vcetne skoleni dodat zdarma, pokud bude mezi studenty zajem mimo skolu.
    - Tak tady bych prosil data ... protoze uplne stejne mohu argumentovat opacne, bez dukazu.

    - Davaji licence levne? No a proc by nedavali, kdyz ve skole jim delaji reklamu zadarmo?
    Komercni SW do skol vubec nepatri, a pokud, tak zdarma i s licenci pro studenty domu a omezenim doby vyuky, pripadne jako zajmova cinnost, tedy neco navic.

    -Tak protoze vyucuji neznaji ani zaklady informatiky, natoz jine OS nez M$, tak proto bue vyuka nekvalitni? Sna ucitel by mel z VS skoly dojit uz s urcitymi znalostni, coz se tak nedeje, protoze vsude je nasackovany M$.

    Ja nejsem clovek, ktery by cpal vsue OpenSource, ale jako danovemu poplatnikovi, se mi otvira kudla v kapse, kdyz vidim mizernou uroven ZS, SS a VS, kde M$ je, jak pijavice. Znalosti studentu konci wordem, excelem, to ze to je textovy/tabulkovy processor (editor) je pro ne sproste slovo, ktere ani neznaji. Stejen jako URL jim nic nerika, ale vsichni sborove http ... a nemaji ani paru, jak to funguje.

  • 20. 1. 2011 6:25

    ksfj (neregistrovaný)

    Ale ono to takto je - MS dodava soft spolecne s MSDN AA - Academic aliance, zde je soft mozne pouzivat pro nekomercni ucely i doma.

    Toto platilo uz pred 10lety co jsem byl na skole. Vcetne tehdy licenci borland a maple pro domaci ucely. Autodesk bych rekl ze je pomerne funkce stabilni - to co jsem videl v devadesatych letech na stredni mi porad pomuze kdyz bych neco delal v autocadu ted.

    To bych si spis dovolil oponovat, ze Linux (BSD...) ma mnohem dynamictejsi vyvoj, tj. distribuce stara nekolik let je vzhledove uplne jina nez soucasna.

  • 20. 1. 2011 8:22

    Tom (neregistrovaný)

    To neni tak zcela pravda, na nasi skole toto vyuzivat neslo, nebo slo jen castecne poslednich 5let, tot oficialni vyjadreni spravce SW.
    Ja tu licenci nestudoval, nepodepsal a hlavne jsem o ni nemel zajem.
    Ale hlavne, ta licence NEBYLA ZADARMO a v dobe kdy jsem potreboval AC, tak nam nabizeli nejaky ocesany smejd za 2000,-.

    V AutoCadu jiz par let nedelam, nicmene ja nepoukazoval na nefunkcnost ci stabilitu.

    Oponovat muzete, ale ne nerekl, ze neprobiha dynamickym vyvoj aplikaci ci OS, ba naopak jsem poukazal prave na nej. Jako priklad jsem uvedl m$ a autodesk, zrovna tam mam osobni zkusenost, kdy se z nej stalo nepouzitelne veledilo(word 2007 a AC2004), taky jsem v te dobe s tim radej skoncil.

  • 20. 1. 2011 11:30

    Anom (neregistrovaný)

    MSDN AA je určeno pouze pro školy (ať už VŠ nebo SŠ) zaměřené na výuku IT. A těch je v poměru k ostatním kolik? Málo :-)

  • 20. 1. 2011 11:17

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    - Produkty se časem mění, a to komerční i open source. Nicméně student zpravidla v praxi najde buď verzi kterou viděl ve škole, nebo verzi následující.
    Samozřejmě chápu, co chcete říct tím "pracovat se vším, poradit si". Student by měl obrazně řečeno umět telefonovat, a ne jen obsluhovat konkrétní model telefonu. Jenže když v praxi prakticky všichni používají produkt A, tak studentům fakt nepomůže, když jim budete ukazovat jen o řád slabší produkty B a C, které v praxi nejspíš nikdy neuvidí.
    - Dostupnost a kvalita? Myslím, že vyjma uživatelů Linuxu je tohle jasné každému. Srovnejte OOo Calc s Excelem, Gimp s Photoshopem, dostupnost a kvalitu SW pro ekonomické agendy (účetnictví, mzdy), výukových programů...

    - Jak jsem psal výše, nemá moc smyslu učit studenty na SW, který v praxi životě neuvidí. Pokud se v praxi používá komerční SW, je pro studenty jednoznačně výhodou, když ho používají při studiu. Spíš mě ale pobavila představa, jak byste obhajoval pluralitu SW ve školách, kdyby se všude používal open source. "Proč patří komerční SW do škol? Protože školy nemají dělat zdarma reklamu open source iniciativám! Školy nemají studentům diktovat konkrétní produkty!" :) Odpovídal bych vám úplně stejně: ať se učí na tom, co uvidí v praxi.

    - To že mají školy k dispozici licence MS produktů přece nemá vztah k tomu, že pedagogové mají problémy se naučit principy. Vždyť se podívejde, kdo ten peďák studuje. PedF UK je údajně nejtěžší střední škola v Praze :), a podle cyniků existují v Praze i daleko těžší SŠ. Plus společenská "prestiž" a ten "plat"... To pak nečekejte zázraky.

    Používání produktů z praxe je, jak jsem psal, dobrá věc (ať jde o produkty MS, AutoDesku, Abra Software, nebo o cokoliv jiného). Mizerná úroveň školství s tím nemá nejmenší souvislost. A že většina studentů nemá páru, jak to funguje uvnitř? Většina lidí neví nic o tom, jak funguje jejich mobil nebo automobil. Každý odborník pak vzdychá a říká "ale tomu *mému* oboru by měl každý rozumět do hloubky", ať je to učitel dějepisu na ZŠ, informatik, nebo automechanik. Realistický automechanik ale řekne "vždyť to stejně nemůže pochopit každý, a skoro nikdo to nepotřebuje". A ten cynický řekne "jen ať tomu nerozumí, díky tomu mám dobře placený job" :)

  • 20. 1. 2011 12:34

    Marv-CZ (neregistrovaný)

    Výuka počítačů začíná někdy v páté až sedmé třídě. Pokud studen absolvuje byť jen střední školu, tak to je 6 až 8 lete do praxe. Předjímat, že za 8 let se bude používat produkt A je opravdu úsměvné.

    Např. ekonomického softwaru jsou pro Windows také mraky, že šance, že v praxi bude studen používat to, co se učil ve škole je naprosto mizivá. Když ho to budete učit na nějakém OS, který používají dva lidé v republice, tak to vyjde nastejno. Prostě platí, že se nemá učit konkrétní program, ale principy.

    Není potřeba vědět do hloubky, jak program funguje. Ale určité technické znalosti by studenti získat měli. Např. jaký je rozdíl mezi rastrovým a vektorovým obrázkem. Drtivá většina studentů se tohle ve škole nedozví, ale hlavně, že se učili malovat v profi Photoshopu. Přijde vám tato znalost, jako technický detail. Můžu vám říct, že v praxi zrovna s tímto velmi rychle narazí a budou mít problémy.

  • 20. 1. 2011 12:34

    Heron

    Jenom poznámku k tomu porovnávání. GIMP vs Photoshop. Ony taky existují i jiné komerční editory, víme? Photoshop a Gimp je neporovnatelný ne proto, že Gimp je blbý, ale prostě proto, že Photoshop je špička.

    Trvám na tom, a mám takové kámoše, že slušný grafik (v tomto případě, jinak to platí samozřejmě obecně) by měl znát obecné postupy a tedy i umět použít každý sw, který má příslušné funkce. Co vím, tak není problém během měsíce používat jiný grafický soft pro produkční práci.

    Tou poslední větou je asi řečeno vše. Vy chcete cvičené opice, které vědí, kdy který čudlík zmáčknout. Školství by ale mělo usilovat o znalost funkce a nejen o schopnost mačkat čudlíky.

  • 20. 1. 2011 13:38

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ono se nějak vylučuje umět principy X vědět které čudlíky mačkat? Navíc netechničtí lidé mají velké problémy se naučit víc než mačkání čudlíků. Prostě je to nejde, nezajímá je to, a do té hlavy jim to nenatlačíte. Stejně jako matematiku, fyziku, chemii, nebo základy logického uvažování. Takoví pak jdou studovat psychlogii, bohemistiku, nebo peďák.

  • 20. 1. 2011 15:41

    Jarda_P

    Z takoveho netechnickeho cloveka stejne tedy grafika neudelate, leda tak nekoho, kdo umi oriznout fotku. Nemusi tedy veet, ktery cudlik zmacknout ve Fotokramu a vubec ani nema cenu mu jakykoliv graficky editor ukazovat.

  • 20. 1. 2011 14:43

    Lenin POWER!

    V byznisu je to ale vse o efektivite. Jestlize se softwarem X zvladnu praci rychleji nez se softwarem Y, ale software X neco stoji zato software Y je zadarmo. Tak se vyplati pouzit software X.

    Proc si myslite ze lidi dnes pouzivaji to co pouzivaji? Oni ten opensource soft na desktop nechteji *prestoze je zadarmo*. Duvodem neni lobby MS ale nekvalita. Vemte si jaky ma hrozny uzivatelsky rozhrani GIMP, OO, prehravace videa a hudby v ubuntu. Tohle by vam lidi pouzivali tak pred 20ti lety.

    Vemte si to tak. Prijedete k pumpe kde vam nabizi benzin zcela zdarma a benzin za penize. Vetsina lidi tankuje ten za penize, ale 1.5% tankuje ten zdarma. Dobra otazka je: proc lidi ten benzin zdarma nechteji?

    Podivejte se jaka se dela okolo linuxu porad hype. Navic je to zdarma. Vsohni pisi jake je to ubuntu skvele. A lidi to porad a porad nechteji. Ono je opravdu super, nainstalovat ho, tak den ho pouzivat, napsat pochvalnou recenzi a pak tam vratit windows a normalne zase dal pracovat. Kdyby ho pouzival recenzent mesic tak to by pak vypadalo uplne jinak.

    Proc ja mam radsi na desktopu windows?
    1. vetsina softu je pro windows
    2. ten co je i pro linux je jen pro distro co nemam nainstalovane
    3. pokud je pro distro co mam nainstalovane (ted ubuntu) tak je pro jinou verzi, protoze ubuntu ma 2 verze za rok.
    4. nefunguje mi poradne wifi - nehleda site v okoli, musim je tam zadavat rucne.
    5. blbne dhcp. Asi tak v 15% pripadu nedostanu IP adresu. Ve windows ji dostanu vzdycky.
    6. firefox pod ubuntu je priserne pomalej
    7. pada tam neustale flash
    8. Java GUI aplikace jsou velmi vyrazne pomalejsi nez na windows, prekresluje to obrazovku nemozne pomalu.
    9. neustaly problemy s kodeky, velmi casto nejde vubec delat seek v prehravanem souboru
    10. neintuitivni ovladani
    11. nenajde vsechny SMB servery v nasi siti
    12. Evolution je opravdu dost slaby, thunderbird je o trochu lepsi

    Od ucitelu necekejte zazraky. Je to jedno z nejhorsich povolani. Nelze totiz zkloubit "zadarmo" a "kvalitne". Ucitele delaji ten ti co by se jinak neuzivili. Znam ucitele co tu uci a ti jsou - "o hodinu napred pred studenty".

    Ono se to ted praktikuje i v letectvi - trenink u zakaznika jsme zrusili poslete k nam 2 piloty ve vlastnim letadle a my je tu za 5 hodin (mineno dohromady ne kazdy) naucime jak se s tim lita a dame jim pak poukazku na 30 hodin na simulatoru. Za nic nerucime, vsechny naklady (letiste, palivo, mechanik) hradite. Tomu se rika kupte si jeta za 7 mega *free training* pro 2 piloty v cene. Nedostanou tam ani najist.

    Ubuntu se proste pokud vyvijite komercni soft podporovat nevyplati. Doba podpory je kratka, 3 roky na desktop, 18 mesicu na netbook. Aby to bylo zajimave pro produkcenta SW tak je potreba alespon 5 let a mit zpetnou kompatibilitu, coz ubuntu nema protoze nova verze ma obvykle jine ABI (diky GCC) a jine verze knihoven. Produkovat pro to drivery se taky nevyplati - linux nema ani stabilni a dobre dokumentovane API ani ABI. Vetsina ubuntu beha ovsem ne na LTS ale na normalnich verzi a tak vam lita enormni mnozstvi verzi mezi lidma. U windows to mate XP, Vista, w7 navic velmi dobre binarne kompatibilni.

    Jo taky jsme delali reseni na linuxu typu 50x browser pro knihovnu.

    Shrnuto: komercni sfere se opensource nevyplati i presto ze je to zadarmo. Pro komercni sferu neni dulezite pouzivat OSS ale efektivne produkovat prodejne vysledky. Proto deti ucte na necem co budou pak realne pouzivat. Povolani ucitele je narocne, ucitele nekvalifikovani a tak nema cenu vynakladat jeste navic energii na OSS, ktere je sice dobra zajimavost pro IT fandy, ale v praxi na desktopu k nicemu.

  • 20. 1. 2011 18:06

    Chytzkoi (neregistrovaný)

    Tak, tak. Používali jsme ho na škole pro sazbu prací do matematiky. Tedy ne plain, ale LaTeX.

  • 3. 10. 2015 16:06

    Juro (neregistrovaný)

    Tak, tak, LaTeX je krasny priklad softu, ktory je zadarmo, ocari a v reale ho nepouzijes vobec nikde, pokial nerobis na univerzite. Kedysi som trpel iluziou, ze by da v tom dali robit krasne pouzivatelske prirucky. Preslo ma to.

  • 20. 1. 2011 15:26

    helikaon (neregistrovaný)

    bla bla ... jeste vic 'bla'...

    Zalezi co hledate. Pokud budu chtit, vzdycky si najdu nejakou 'ficuru' kterou ma MS (ci jiny MS SW related) a linux ji nema a na tom postavim 'nepouzitelnost' linuxu na desktopu. Jste trochu mimo, nebo demagog, coz vzhledem k vasemu avataru by uplne nebylo prekvapive. :d.

    Linux je perfektne pouzitelny Desktop OS, zalezi jen na tom co clovek chce. Pokud chci delat ve Photoshopu?, ok pak nainstaluju MS.
    Pokud chci mit bezpecny desktop na cteni posty, brouzdani webem, zakladni praci v textovym editore? Linux! Dukazem jsou moji rodice, je jim 60 a uz 2 roky jedou na Linuxu ... bez viru, bez otravnych toolbaru etc.
    Maji funkcionalitu kterou chteli, zcela zdarma a KDE 4.x jsou uz nadherne vychytany.

  • 24. 1. 2011 17:31

    Lenin POWER!

    Kdyz je Linux perfektne pouzitelny desktop tak proc ho pouziva tak malo lidi? Propagaci ma dobrou. Tezko najdete nekoho kdo by o Ubuntu alespon neslysel.

    Proc ho podporuje minimalni mnozstvi vyrobcu desktop software? Kolik komercniho software pro desktop existuje pro Linux?

    No vyjmenujte mi to: Ubuntu ma v repu komercni DVD prehravac, komercni mp3 dekoder, nejakou virtualizaci a to je vsechno. Slovy 3 programy. IBM dava Lotus Notes pro Ubuntu. Fajn to mame 4ri. Meli jsme Corel Draw a word perfect. Oba dva pro linux krachli, nikdo to nekupoval. Vyjmenujte mi dalsi uspesne komercni desktop programy pro Linux. Srovnejte to se statisicy programu co existuji pro Windows - volba uzivatele je jasna.

  • 24. 1. 2011 21:45

    Jarda_P

    Vendor lock-in? Lide jsou vezni minimalne svych zvyku a obcas i souborovych formatu. BTW, Corel Draw a WP prisly asi prilis brzy. Tehdy linuxovy desktop byl dost hrozny. Osklivy a padavy.

  • 24. 2. 2011 19:09

    Sten (neregistrovaný)

    Proč má spousta lidí stále mobil od O2, když je jasně nejdražší a přejít je mnohem snažší než přejít z Windows na Linux? Prostě proto, že ti lidé se změny bojí (a navíc u Windows často nemají možnost za ně neplatit a znáte to, když za něco většina lidí zaplatí, tak to chtějí používat, i kdyby to bylo horší).

    Dost hloupá otázka. Počtem komerčních programů se nějak měří kvalita?

  • 20. 1. 2011 17:23

    bez přezdívky

    Gui přehrávače: Tak si prostě nainstalujte jinej.
    Recenze: Ano, IMHO dost lidí časem přejde na jinou distribuci.
    Mnoho verzí knihoven atp: Jak myslíte, že to dělají autoři SW pro Linux?
    Tak dejte do závislostí programu požadavek na minimální verze knihoven, které program používá.

    1) Pokud to nemá verzi pro Linux, pak zkuste Wine nebo najít jiný program, který dělá totéž.
    2) Ale notak, stačí stáhnout jinou binárku nebo si to třema příkazama zkompilovat sám.
    3) Netvrďte mi, že nefunguje ani binárka ani překompilovaná verze
    4) A jiné ovladače nebo SW jste nezkoušel?
    5) Hmmmm.... Co takhle nastavit větší počet opakování dotazu na DHCP server?
    6) Ubuntu považuju za zmonoizovaný shit.
    7) To není chyba Linuxu, stěžujte si u Adobe
    8) Nedá se náhodou nainstalovat i klasická Java místo téhle opensourcové?
    9) U widlí snad taky musíte nainstalovat pár kodeků
    10) Ovládání je jen o zvyku. Navíc si můžete vybrat z několika prostředí.
    Ps. Tak mě napadá, to už je v Ubuntu ten Gnome shell?
    11) Pokud jich detekuje jen část, pak je chyba někde v konfiguraci nebo na těch serverech (že by m$ zase házel klacky pod nohy ostatním?)
    12) Co používáte pod woknama? A netvrďte, že outlook.

    Na desktopu se dá Linux používat naprosto v pohodě (používám ho už více než rok). Windows? Never more.
    Komerční sféra a OSS? Proč asi jede naprostá většina internetu na *nixech?
    A co clustery? Chci vás vidět, jak na to nacpete microsoftí řešení.

    A IVT? Jako student vám mohu říct, že 95% látky nikdy nikdo nevyužije. Těch 5% je zapojování sluchátek a psaní protokolů ve škole. Po vystudování se už dávno bude používat o 2 verze novější program a dále tedy využijeme jen to zapojování sluchátek. Takže co z toho plyne? Chtělo by to reformu osnov.

  • 23. 1. 2011 18:23

    Bambus (neregistrovaný)

    Hehe.. trochu jste si naběh :o) !
    Jistě, s těmi nefunčnostmi apod. bych mu poradil stejně, jenže TO JE JÁDRO PUDLA !Počítač je pro mnoho lidí už jen spotřebič (a tak to má být).Topinkovač, pračka... A jako uživatel CHCI aby to fungovalo pokud možno ihned a bez zbytečné námahy.Proč bych se tedy měl trápit s Ubuntu a nefunkční WiFi ?Ono někdy je těch 2600,- za Wokna prostě přijatelnější, než probdělé noci a znechucení z toho že to, či ono nefunguje (nejsou drivery, nebo jsou mizerné.Uživatelé MS si toto užili v době win95).
    Další a podle v domácnostech klíčovou otázkou jsou HRY.Pokud nebude možné v obchodu koupit NOVINKU i pro LINUX, bude to prostě pořád naprd.A opět: uživatel chce vložit DVD, rychle nainstalovat a HRÁT (ano, může si koupit Nintendo, ale PROČ ?).
    Musíte si totiž uvědomit, že né každého (vlastně jen několik málo jedinců) baví a zajímá rýpání se v systému a poznávání co že to ta bedna pod stolem skutečně umí.A "Vo tom to je..."

  • 20. 1. 2011 17:47

    bez přezdívky

    Proč běžní uživatelé Linux "nechtějí"? Protože buď vůbec neví, že něco takového existuje, nebo se jejich informovanost omezuje na FUD typu "jedna paní povídala", jak je ten Linux nepoužitelný. Skutečnou instalaci Linuxu ale neviděli ani na fotce. V našich končinách se totiž prakticky všechny počítače prodávají s předinstalovanými Windows a i holé železo je pro běžné zákazníky vzácnost, pokud si člověk nenakoupí komponenty a neposkládá si je sám (a co teprve notebooky).

    Nezaměňujte komerční a proprietární software. Spousta komerčního software má ve většině distribucí Linuxu normální balíčky. Když dodavatel software odmítá spolupracovat s vývojáři distribucí a za každou cenu si tlačí vlastní zbastlený instalátor, je to jeho problém. Nebo snad budete nadávat na Windows, když dodavatel software zpacká instalátor a program po vydání dalšího service packu nepůjde nainstalovat nebo spustit? Takového software pro Windows mám doma celou hromadu.

  • 20. 1. 2011 18:39

    Jarda_P

    6. Na FF zkuste tohle: http://www.linuxforums.org/forum/suse-linux/66053-firefox-painfully-slow.html

    In the address field, write:
    about:config
    Hit Enter
    Change the following to “true”:
    network.http.pi­pelining
    network.http.pro­xy.pipelining
    Change:
    network.http.pi­pelining.maxre­quests to: 10-30 ( I set it to 30, I got a 24 Mbps line)
    Rightclick somewhere on the “page”
    Click on new => Integer
    Write in the dialog box:
    nglayout.initi­alpaint.delay
    Click OK
    On the next dialog enter:
    0 (Zero) click OK


    Me tohle na Debianu o dost FF zrychlilo. Linuxovy FF ma nejak dementni pocatecni nastaveni.

  • 21. 1. 2011 13:19

    Ivan (neregistrovaný)

    Tvoje prispevky se ctou vyborne :) vzdycky vim ze vnich nikoho neceka nic zadarmo a jdou na vec. Souhlasim a diky

  • 20. 1. 2011 15:37

    Jarda_P

    Pochybuji, ze by najaka skola naucila studenty makat ve Wordu tak, jako profik, ktery v nem jiz deset let od vidim do nevidim dela komplikovane veci. Skola je nauci tak leda zaklady pouzivani textoveho procesoru a zbytek se budou muset nauci v praxi podle toho, co a jak moc potrebuji. Jestli se ty zaklady tedy nauci v Openoffice.org nebo ve Wordu hraje minimalni roli. Navic student, ktery ma doma Mac nebo Linux nebude treba mit MS Oppice a skola ho tim nuti k jejich zakoupeni, potazmo Widli, potazmo druheho pocitace. Student, ktery ma doma Widle a MS Oppice si jednoduse, kvuli skole, stahne Openoffice a je to. Pokud nema pripojku na Internet, pujci mu ucitel CD nebo si do skoly pritahne USB klic a je vymalovano. Zadarmo a pouzitelne pro kazdeho. Nikdo si nemusi kupovat zadny software, ktery musi mit akorat kvuli skole.

  • 20. 1. 2011 15:44

    tomfi (neregistrovaný)

    Ten pohled nechápu z mnoha důvodů a jediný argument je, že se snažíte vyvolat flame.

    Ze základky si opravdu nic nepamatuju... to že jsme se tam učili T602 mě opravdu nepoznamenalo a t602 nemusím používat a nemám z toho mindráky, že je teď něco jiného.

    Ze střední je třeba se učit základy toho jak vypadá korespondence, jak má vypadat faktura apod. základní tabulku "příjmů a výdajů", základy stylů.. Nevidím důvod proč učit lidi psát obchodní dopis v MS office aby "první dopis co v praxi na Wordu napíše měl o 30 minut dříve než ten co se učil MSoffice.".. po pár dopisech se to srovná.
    Ti co pokračují na VŠ to je úplně jiná kategorie a myslím že opět konkrétní produkt není to podstatné.

    Když už mám na to zaměstnat někoho, tak 3 000 kč na zaškolení obsluhy "kancelářského SW co máme ve firmě"... no nevím jestli tohle rozhoduje o výběru uchazeče tak asi v té firmě NEVÍ na co toho člověka pořizují a kolik je bude měsíčně stát.

  • 21. 1. 2011 13:33

    beno (neregistrovaný)

    Niekedy ma ide roztrhnut, ked vidim, co sa v ramci vyuky Informatiky na skolach vyucuje. Neucia tam pouzivat textovy procesor ale MS Word, neucia pouzivat tabulkovy kalkulator ale MS Excel, neucia praci s obrazkom - orez, farby, ... ale praci s Photoshopom. Tak by sa dalo pokracovat. Tak potom vidim, ze decko sice vie, ze zmena fontu v MS Word 2007 sa da urobit tak a tak, ale netusi nic o praci so stylmi, vklada do Wordu tabulky z Wordu namiesto objektu s Excelom atd.... Nehovoriac o tom, ze na napisanie jednoducheho textu mi staci hocijaky textovy procesor a na "opracovanie" fotografii z rodinnej oslavy je Photoshop kanon na zajace.

    Je mi v podstate jedno, ci skoly budu na vyuku pouzivat MS Office alebo OpenOffice.Org alebo cokolvek ine, pokial odo mna nebudu chciet priplacat za tieto nastroje formou zvyseneho skolneho. Nevidim dovod, preco by mali skoly platit vyrobcom za licencie na vyuku co i len euro (korunu), ked im svojim sposobom vychovavaju buducich zakaznikov. Rovnako nevidim dovod, preco by skolak (student) nemohol pouzit akykolkvek nastroj pre svoju cinnost, ked ako vystup pouzije medzinarodne uznavany ISO standard (PDF, ODT, XML, ...). Ked ale napr. syn robil rocnikovu pracu (prezentaciu - I. stupen ZDS), tak si ju doma robil v OpenOffice Impresse. Pretoze poznam situaciu na jeho skole, vysledny produkt si nasledne preformatoval do PowerPointu 2003 (na mojom firemnom notebooku), lenze vo finali to musel prezentovat na stroji s MS Office 2007 a mozete 3x hadat, ci to bolo zobrazovane spravne ... (no nebolo)

    Tvrdenie, ze ucit by sa mali na tom, co potom uvidia v praxi, kriva na vsetky styri v jedinom - verzie sa za ten cas zmenia tak, ze pokial sa ucia ovladat konkretny produkt v konkretnej verzii - vzdy sa budu v praxi musiet ucit nanovo. Ak by vedeli princip toho, co robia, tak je uplne jedno, na com a v akej verzii sa to ucia.

    Nech teda na skolach vyucuju pricipy prace - a ak na vyuku principov existuje dostatcny nastroj (nech mi nikto nehovori, ze napr. OpenOffice.Org nie je dostatocny), nevidim dovod platit za cokolvek, co ma licenciu drahsiu ako 0,- Euro (koruny). 95% uzivatelov vyuziva menej ako 5% moznosti svojho kancelarskeho nastroja (a to som este optimista), je teda uplne putna, ze MS Excel ma 1500 vlastnosti a OOo Calc ich ma iba 500 (cisla strielam odboku a nie su postatne), ked tych 5%, co pouziva kazdy, maju obaja.

  • 21. 1. 2011 15:51

    daemonna (neregistrovaný)

    100bodov :) a potom sa cudujme ze to dopadne tak, ze manazer namiesto toho aby poslal zoznam pocitacov v obycajnej tabulke, on tu tabulku z excelu hodi do wordu ako obrazok, to cele za-zipuje a posle mailom :) a my chudaci adminy namiesto obycajneho text editora musime zhanat office, nejaky OCR, a tabletky na ukludnenie :)

  • 21. 1. 2011 15:54

    daemonna (neregistrovaný)

    100bodov :) a potom sa cudujme ze to dopadne tak, ze manazer namiesto toho aby poslal zoznam pocitacov v obycajnej tabulke, on tu tabulku z excelu hodi do wordu ako obrazok, to cele za-zipuje a posle mailom :) a my chudaci admini namiesto obycajneho text editora musime zhanat office, nejaky OCR, a tabletky na ukludnenie :)

  • 21. 1. 2011 17:10

    beno (neregistrovaný)

    Nevidim dovod, preco by mal niekto posielat zoznam PC ako textovy dokument. Ak to tak robi, tak ho treba poucit o vyhodach inych formatov (nehovoriac o tom, ze ked uz, mal to vlozit ako objekt a nie ako obrazok, ale to ho niekto musi najprv poucit ...). Ked uz sme pri tom - zoznam cohokolvek vo wordovskej tabulke mi vadi najmenej, ale ked niekto dava do wordovskych tabuliek kalkulacne veci, tak ma ide rozhodit. Pritom na toto je priam idealne vlozit kalkulaciu do excelovskeho objektu.

    Ono zas treba vidiet aj to, ze manager je primarne urceny na ine veci a nemusi byt podkuty prave v IT. Ak si to situacia vyzaduje, treba ho poucit - nikto nie je expert na vsetko (sorry Ficko). Ak je nepoucitelny, tak mu niet pomoci.

  • 24. 1. 2011 9:20

    daemonna (neregistrovaný)

    sorry, ale myslim si ze manazer v IT by IT mal ovladat, ved ako potom moze managovat veci??? Manazeri u nas ktory o IT veciach nemaju paru, su aj natolko 'dobry' manazeri...

  • 24. 1. 2011 14:52

    beno (neregistrovaný)

    Nerozumeli sme sa - pod manazerom som myslel vseobecne, nielen manager v IT. IT manager by mal vediet IT veci prehladovo a nadhladovo, nemusi ist podrobne do hlbky (ak je toho schopny, je to len jeho plus, ale nie je to u neho nevyhnutnost).

    Takze v tomto pripade som pod pojmom "manager" myslel managera "nonIT" ...

  • 20. 1. 2011 12:24

    Heron

    "Studenti se ve škole připravují na praxi, a proto je nejlepší, když se učí na produktech, které pak v praxi opravdu uvidí."

    Ne. To jen špatní vyučující si myslí, že připravují studenty na praxi výukou konkrétního produktu. Dobří učitelé vědí, že je důležité učit postupy a návyky a ne konkrétní produkt.

    Na konkrétní produkt potom zaškolí zaměstnavatel.

  • 20. 1. 2011 13:21

    Hnidopich (neregistrovaný)

    Na konkrétní produkt potom zaškolí zaměstnavatel.

    Svata dobroto. Proc by to delal, kdyz si muze vybrat uchazece, ktery to uz umi?

  • 20. 1. 2011 16:59

    bez přezdívky

    Takového uchazeče ale musí přetáhnout jinému zaměstnavateli, který si s tím zaškolením práci dal. Čerství absolventi jsou většinou zaškolení na software, který už dosloužil, nebo brzy doslouží.

  • 20. 1. 2011 23:03

    bez přezdívky

    Protoze s nim pak nebude problem ho naucit neco jineho...vi jak to funguje a proc to tak funguje. Ne kde se klikne na tucny text.

  • 21. 1. 2011 11:58

    dustin (neregistrovaný)

    Ano, tak to je. Hlavně u netechniků, kteří si první získané návyky a postupy špatně odvykají a vše ostatní je "špatně".

  • 20. 1. 2011 12:46

    bez přezdívky

    Když jsem se já "připravoval ve škole na praxi", tak jsem se připravoval na DOS, Windows 3.11, Windows 98, Windows 2000, Office 97 a Office 2000. Ve skutečné praxi zatím všude potkávám jen Linux.

  • 20. 1. 2011 13:45

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Váš závěr? Protože právě vy (díky svým preferencím) potkáváte ve své praxi jen Linux, měl by být ve školách? Ještě že nemáte zálibu v koprofilii - vaše doporučení bych pak opravdu nechtěl znát. Pointa: pokud je něco dobré nebo příjemné pro vás, nemusí to být dobré pro ostatní.

  • 20. 1. 2011 16:35

    bez přezdívky

    Můj závěr je ten, že co jsem se kdysi učil ve škole, je mi úplně k ničemu, protože praxe mezitím udělala 3 skoky vpřed. Leda bych šel pracovat do muzea výpočetní techniky, tam by se mi znalosti těhle vykopávek možná hodily. Jediné, co zůstalo od té doby stejné, jsou základní principy, ale ty se dají učit stejně dobře na Linuxu nebo na Macu.

  • 20. 1. 2011 17:14

    f (neregistrovaný)

    podle me, by se zaci meli ucit vse co aktualni. Ucit jenom windows je spatne (stejne jako se ucit jen linux - nebo jiny opensource).
    Opensource je v praxi relativne pouzivany, takze je velka sance, ze se snim v praxi setka.

  • 20. 1. 2011 23:00

    bez přezdívky

    - Praxe je i Linux
    - Blbost, akorat o nich nevis, nejsi v obraze
    - To jsem cekal, ekonom. agendy a uctovni systemy jsou na woknech protoze ucetni si s woknama vic rady (ucila se to ve skole), nez s Linuxem/Mac OS X. Jenze se vystavuji nehoraznemu riziku uniku dat. Na Linux je take ucetni soft. Ja treba prepsal ucetni system Pohoda do PHP a frcim na Linuxu :P
    Nebyt open source, tak si prohlizis internet Internet Explorerem.
    - Nepredstavuje vyraznou? V pripade skolstvi to jsou miliardy a proc platit, kdyz stejne funkce ma software zadarmo?
    - jaky skoleni? :D:D vsechno je pres GUI a manualy jsou dodavany, ale my jsme Cesi, narod, co neni blbej a tak manual nepotrebuje. Kolikrat chytrejsi nez samotny manual primo od vyvojaru.

    Dovol mi tento odkaz: http://www.euro.cz/detail.jsp?id=4783

    Pokud nejsou uplne vymatlani, tak tu bude na uradech RHEL (Red Hat Enterprise Linux)