Hlavní navigace

Projekt Debian: porty

11. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Většina z nás zná Debian - konzervativní linuxovou distribuci, která se vyznačuje svou stabilitou a kvalitními nástroji. Méně lidí však ví, že Debian se nezaměřil pouze na Linux, ale snaží se prosadit i na jiných jádrech.

Tento článek má za úkol uvést jednoduchý přehled i pro obyčejné uživatele, kteří mají doma třeba nějaké to Atari a nevědí, že by ho mohli ještě využít, anebo pro ty, kteří chtějí stále zkoušet něco nového.

Téměř všichni linuxoví nadšenci vědí, že Linus Torvalds začal svou „hračku“ psát na stroji Intel 386. Později, díky stoupající popularitě systému, začali vývojáři pracovat i na přenesení jádra na jiné platformy. Je sice hezké, že máme jádro použitelné třeba na kalkulačce, ale pro funkční systém potřebujeme i všechen ten „obal“ okolo, bez kterého by to nefungovalo. Pokud nejste ochotni všechny programy překládat ze zdrojových kódů, musíte nalézt nějakou vhodnou distribuci, která váš „kus železa“ podporuje. A zde přichází na řadu Debian.

Intel x86 / IA-32 („i386“)

První linuxová platforma, která je navíc stále ještě nejrozšířenější. Není tedy žádného divu, že se jedná o hlavního tahouna Debianu.

Motorola 68k („m68k“)

Od verze 2.0 jsou podporovány procesory ze série Motorola 680×0. Tyto procesory pohánějí počítače Apple Macintosh, Atari a Amiga. Při použití tohoto portu musíte vlastnit „správnou“ verzi jádra a překladače.

Sun SPARC („sparc“)

Pracovní stanice SUN SPARC byly přidány ve verzi 2.1. Podporovány jsou procesory Sun4c, Sun4m a Sun4u. Sun4u („Ultra“) používá 64bitový kernel, který musí být přeložen speciálním překladačem egcs64. Některé aplikace však budou spouštěny ve 32 bitech („32-bit userland“).

Alpha („alpha“)

Alpha je podporována od verze 2.1. Celkem obsáhlý seznam podporovaných a nepodporovaných procesorů naleznete na www.nl.debian­.org/ports/al­pha/sys_types.

Motorola/IBM PowerPC („powerpc“)

Podpora procesorů PowerPC byla oficiálně přidána ve verzi 2.2. Procesory PowerPC jsou navrženy jako RISC CPU. Tyto procesory mají „omezenou“ instrukční sadu.

Bylo totiž statisticky zjištěno, že většina složitějších CISC instrukcí je využívána minimálně. Proto využívají RISC mikroprocesory pouze asi 30 instrukcí, které mají dobu zpracování jeden procesorový průchod. Touto redukcí je dosaženo vyššího výkonu a úspory místa v jádře, které může být využito pro další prvky (třeba registry).

Domovskou stránkou projektu portování Linuxu na PowerPC je penguinppc.org.

ARM („arm“)

Tento port byl poprvé použit v Debianu 2.2.

MIPS CPUs („mips“ a „mipsel“)

Tento port má dva „podporty“. Debian-mips je portem pro procesory firmy SGI (SGI Indy a Indigo2), které používají big-endian. Naproti tomu stanice Digital Dec a Cobalt Cube/RaQ používají little-endian čili debian-mipsel. BCM91250A může pracovat v obou módech (hw přepínač).

HP PA-RISC („hppa“)

Domovskou webovou stránkou portu je parisc-linux.org.

IA-64 („ia64“) a S/390 („s390“)

Tyto dvě architektury, stejně jako dvě předchozí, jsou podporovány od verze 3.0.

Některé porty jsou zatím ve stádiu „vývoje“. Jedná se o AMD64 a SuperH („sh“).

Tímto máme probrány všechny porty Debianu na různé procesory. Následující oddíl článku se bude věnovat portům na jiná jádra.

Debian GNU/Hurd („hurd-i386“)

GNU/Hurd je projekt unixového jádra na platformě IA 32. Je vystavěn na mikrojádře GNU/Mach. Pro I/O operace, síťování, zabezpečení souboru atd. se používá tzv. serverů, které běží v user-space. GNU/Hurd je stále ve vývoji, takže na koncové nasazení není ani pomyšlení, ale je plně funkční, takže nic nebrání ve vyzkoušení (návod na instalaci naleznete na stránkách Debianu). Dlouhodobějším cílem projektu je portování GNU/Hurdu na rychlejší mikrojádro L4. Více se o GNU/Hurdu můžete dozvědět také z článků na Rootu (první díl, druhý díl).

Debian GNU/NetBSD („netbsd-i386“ a „netbsd-alpha“)

Jádro NetBSD + apt, dpkg a programové zázemí GNU. Důležitá je však také otázka: Why Debian GNU/NetBSD?

root_podpora

Debian GNU/kFreeBSD („kfreebsd-gnu“)

Portace Debianu na FreeBSD jádro. Na adrese glibc-bsd.alioth.de­bian.org/livecd je možné získat i LiveCD.

Jak je vidět, svět jménem Debian je velice pestrý a nezbývá nám než doufat, že se bude vývoj ubírat stále vpřed a občas trochu do stran (BSD porty ;o).

Byl pro vás článek přínosný?