Hlavní navigace

QT 2.2 pod GPL

5. 9. 2000
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

4.9.2000 - Trolltech AS (Oslo) - Firma Trolltech dnes oznamuje, že nová verze Open Source knihovny pro tvorbu multiplatformních programů QT 2.2 bude vydána také pod licencí GPL. Vývojáři si tak budou moci vybrat, kterou licenci budou chtít použít.

„Jsem velmi potěšen tímto krokem,“ řekl Richard Stallman, prezident Free Software Foundation. „Jedná se o veliký krok a dárek, která dala firma Trolltech Linuxové komunitě.“
„Debian je tímto krokem velmi potěšen,“ uvedl Wichert Akkerman, lídr projektu Debian. „Nyní můžeme knihovnu QT akceptovat jako základ pro tvorbu free softwaru.“
Knihovnu QT používá pracovní prostředí KDE. Mnoho lidí KDE kritizovalo právě pro to, že je postaveno na knihovně s jinou licencí. Díky tomu, že QT 2.2 bude pod licencí GPL, nové KDE 2.0 bude již plně akceptovatelné.

Firma Trolltech nabízí kvalitní softwarové komponenty pro vývoj komerčního softwaru. Vlajkovou lodí je objektová knihovna QT, která nabízí možnost vývoje multiplatformních GUI programů. Je postavena pro jazyk C++ a stojí v pozadí mnoha úspěšných komerčních i nekomerčních produktů.

původní text – přeloženo, zkráceno
Přeložil Lukáš Zapletal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku