Hlavní navigace

Qualcomm představil řešení pro Wi-Fi 802.11ax

4. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Qualcomm 802.11ax Autor: Qualcomm
VISA rekapituluje chip-and-PIN zabezpečení karet, Ubuntu 18.04 LTS ve fázi Feature Freeze, Western Digital předvedl SD karty s PCIe rozhraním, LibreOffice 6.0.2, LFS/BLFS 8.2, Vulkan míří do Wine.

VISA si pochvaluje chip-and-PIN zabezpečení platebních karet

Nasazení takzvané technologie chip-and-PIN snížilo od prosince 2015 do září 2017 dle VISA počty podvodů o 70 %. Údaj se samozřejmě vztahuje na nedávné – oproti Evropě opožděné – zavedení těchto bezpečnostních prvků v USA. Chip an PIN, nebo též obecně EMV je společný zabezpečovací standard Europay, MasterCard a Visa zahrnující jak platební karty, tak platební terminály a bankomaty.

Platby kartami s příslušným čipem a sama možnost plateb touto technologií na terminálech u obchodníků, se v USA rozbíhala velmi pozvolna a vlastně dodnes stále rozbíhá. Nyní je u VISA zhruba 67 % karet takto vybaveno a v posledních letech i rapidně přibylo míst, kde je tato forma platby v Evropě běžná, dostupná.

Qualcomm je na Wi-Fi 802.11ax připraven

Americký Qualcomm se nejen dohaduje s Broadcommem na případné ceně za odkup společnosti a věnuje spoustu zdrojů vývoji 5G technologií, ale pracuje i na jiných standardech. V těchto dnech představil řešení a konkrétní čip pro příští generací Wi-Fi 802.11ax. Ta zatím ještě není standardizována (stane se tak v příštím roce), ale předpokládá se, že výrobci vyvinou dopředu implementace na bázi draftu existující specifikace.

802.11ax přinese podporou 2,4 i 5GHz pásem, MIMO/MU-MIMO (opět více antén), OFDMA či 1024 QAM. Předpokládá se nárůst propustnosti na čtyřnásobek a vyšší energetická efektivita, plus podpora nového zabezpečení WPA3.

Ubuntu 18.04 LTS je ve fázi Feature Freeze

Zmražení vlastností příštího vydání distribuce Ubuntu znamená, že v hrubých obrysech víme, co bude obsahovat. Již nejsou (až na určité výjimky) přidávány nové vlastnosti, posledních zhruba 5 týdnů se budou tvůrci soustředit na opravy chyb a vyladění tohoto příštího LTS vydání do co nejlepšího stavu.

CS24_early

Pro příští týden je v plánu beta verze, následovat bude 22. března UI Freeze a finální beta verze 5. dubna a konečně 12. dubna Kernel Freeze. O týden později se objeví RC, tedy kandidát na vydání ostré verze a pokud vše půjde hladce. Ubuntu 18.04 se objeví 26. dubna 2018.

Aktuálně je tedy tato vývojová verze tvořena softwarovým mixem jádra řady 4.15, X.Org Serveru 1.19 (Wayland je podporován jako alternativa) a desktopem stavějícím na mixu balíčků z GNOME 3.26 až 3.28 package. Dále nechybí GCC 7.3 či Mesa 18.0.

Krátce

  • Western Digital / SanDisk předvedl na Mobile World Congress 2018, konaném již tradičně ve španělské Barceloně, karty rodiny Secure Digital (SD) využívající rozhraní PCI Express 3.0 ×1 a NVM Express. Dosahované rychlosti jsou až 888 MB/s, přičemž systém je zpětně kompatibilní (pro svou komunikaci využívá již existující rozšiřující UFS piny, nijak neovlivňuje „základní“ typ rozhraní SD karet).
  • LibreOffice 6.0.2 opravuje několik desítek menších chyb.
  • Linux From Scratch 8.2 / BLFS přichází ve variantách s a bez systemd. Nová verze je velkou aktualizací, zahrnuje například glibc-2.27, binutils-2.30 a gcc-7.3.0. Do LFS nově z BLFS přibylo pět balíčků: libffi, openssl, Python3, ninja a meson. Verzí jádra v tomto vydání je 4.15.3. Oproti verzí předcházející je zde 813 aktualizací (a další drobné změny). BLFS zahrnuje o zhruba 900 balíčků víc než LFS.
  • Do hlavní větve Wine připutovala podpora API Vulkan (viz GIT). Implementuje většinu funkcionality Vulkan 1.0.51.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.