Hlavní navigace

Racer (cz)

6. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jednu hru s názvem Racer jsme si již v našem seriálu ukázali. Tohle bude ale něco docela jiného. I když přinejmenším stejně dobrého.

Racer je výplodem českého programátorského týmu Hippo games, který existuje už poměrně dlouho a za celou dobu své existence vytvořil řadu zajímavých titulů, většinu pro MSWindows.

Naštěstí se chlapcům zalíbíl GNU/Linux a začali některé hry překládat i pro něj. Tak vznikl například Racer, o kterém si povíme něco víc.

Domovská stránka je poměrně chudá a kromě několika obrázků a dvou řádek textu se na ní nacházejí jenom dva linky pro stažení hry. První odkazuje na archiv, obsahující celou hru včetně předkompilované binárky (celé to má 7.5 MB), a druhý vám umožní stáhnout zdrojový kód. Je možné, že se někomu podaří hru přeložit i pod jiným systémem, ale autoři se zmiňují jen o GNU/Linuxu.

Balíček obsahuje všechno potřebné, takže stačí stáhnout, rozbalit a spustit. Aktuální verze ještě bohužel proti MSWindows verzi neobsahuje zvuk, ale jinak je plně hratelná. Doufejme, že autoři dokončí zvuk i tady (třeba tomu pomůže i tento článek).

Racer je automobilní závodní hra viděná z půdorysu, ve které se jezdí klasické okruhy a principem je dojet dříve než ostatní. V tomhle ohledu vlastně nic nového, ale pojďme se podívat blíž. Na rozdíl od Racera není Racer simulátorem, ale spíše arkádovkou pro uvolnění. Přesto (nebo možná právě proto) vás spíše než realističností oslní špičkovou hratelností.

Na začátku máte možnost zvolit typ hry. Můžete hrát sami, nebo s druhým hráčem, hra umí rozdělit vertikálně obrazovku na dvě půlky (split-screen). Ve hře existuje několik různých módů, jako jsou kariéra, trénink, vyřazovačka a pohár. Velice zajimavá je kariéra, kde se postupně (jako reálný jezdec) snažíte vypracovat na co nejvyšší úroveň. Postupně jezdíte závody ve své skupině a vylepšujete své postavení.

Za vyhrané závody samozřejmě získáváte peníze, za které můžete vylepšovat řadu vlastností na svém voze (pneumatiky, motor, převodovka, atd.), případně koupit něco lepšího. Ve hře je totiž celkem 25(!) různých vozů, které mají rozdílné jízdní vlastnosti a samozřejmě různou podobu. U každého z nich najdete také krátký popis. Vylepšování vozu je velmi zajímavé (i když samozřejmě ne zcela původní), dává hře zajímavý náboj a hráče motivuje k lepším výkonům (chcete přece mít „pořádný fáro“).

Ve hře samotné projíždíte mnoha různými tratěmi s různou obtížností i grafickým zpracováním. Grafika je vůbec velmi hezká a řekl bych, že přímo lahodí oku (aspoň mému určitě). Pěkné jsou i drobné efektíky (třeba ptáčkové, diváci atd.), kterých si na začátku možná ani nevšimnete, ale vnášejí do hry zajímavou atmosféru a máte pocit, že se to celé hýbe a žije. Velmi zajímavá je také jízda v noci, kdy si auta osvětlují cestu před sebou a vypadá to opravdu dobře (my Češi bychom řekli „cool“).

CS24_early

Nečekejte ale složité smyky, reálné jízdní vlastnosti a špičkový fyzikální model (na který jsme zvyklí ze simulátorů). Tohle je plnokrevná arkáda se vším všudy. Jde spíše o rychlost a zábavu, které si u hry (obzvláště s druhým hráčem) užijete dosytosti. Počítač je ale také poměrně dobrým soupeřem (v menu lze navolit jeho kvality) a než si celou hru dobře natrénujete, někdy vás solidně potrápí.

Celkově se jedná o velmi dobrou hru, která vám nabídne špičkovou zábavu, vysokou hratelnost a dobré grafické zpracování. To vše v malém balíčku, který si stáhnou bez problémů i modemisti. Jděte na to!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.