Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Randonautica v GNU R: vydejte se na výlet na náhodné neznámé místo od Fík - První řešení, co vás asi napadne, je vygenerovat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2021 14:33

    Fík

    První řešení, co vás asi napadne, je vygenerovat náhodné číslo s normálním (Gaussovým) rozdělením a přičíst ho k souřadnícím. Problém: čím blíže jsme pólům, tím spláclejší bude vzniklý obláček bodů ve směru západ-východ a protáhlejší od severu k jihu. Na rovníku bude kruhový.

    No to se dá odstranit jednoduše tím, že pro posuv délky nepoužijeme obvod rovníku, ale obvod rovnoběžky s naší šířkou t.j. obvod_rovniku*cos(ze­mepisna_sirka). Pro posuv šířky se obvod rovníku použije. Pak budeme dostávat všude symetrické tečky, kromě blízko pólů.

    Pokud primitivní algoritmus použijeme k virtuálnímu cestování na měřítku kontinentů nebo celé planety, projeví se další problém. Můžeme dostávat zeměpisnou šířku v absolutní hodnotě větší než 90 stupňů a body budou nahuštěné v polárních oblastech.

    Jestli chcete správně rozmístěné náhodně souřadnice po celé sféře, je to poněkud složitějí.

  • 19. 2. 2021 8:14

    K>

    A to ještě není všechno. Země není pravidelná koule, takže by bylo vhodné vzít nějaký elipsoid, v prvním přiblížení třeba WGS84 :)