Hlavní navigace

Raspberry Pi dostalo dotykový displej, stojí 60 dolarů

8. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Raspberry Pi dostalo dlouho očekávaný dotykový displej. Původně se o něm začalo mluvit už před dvěma lety a vývojáři doufali, že do půl roku bude hotovo. Nakonec je zdržela řada problémů a dalších projektů, takže se displej dostal na světlo světa až teď. Jak se dá displej připojit a co všechno umí?

Dlouho očekávané je tu, Raspberry Pi dnes dostalo svůj oficiální dotykový displej. Gordon Hollingworth z RPi foundation tvrdí, že na jeho přípravě začali pracovat už před dvěma roky. Nakonec je ale zdržely další projekty, zejména nové verze samotného Raspberry Pi (včetně druhé revize), takže z původního půl roku příprav byly nakonec dva. Byli jste neuvěřitelně trpěliví. Díky.

Dotykový displej k Raspberry Pi

Jedná se o 7" kapacitní displej s rozměry 194 mm × 110 mm × 20 mm, který reaguje až na deset prstů zároveň. Jeho rozlišení je 800 × 480 při 60 FPS. Displej je možné připojit pomocí několika rozhraní: HDMI, DPI, DSI a DBI.

Při hledání dodavatele se tvůrci zaměřili na několik parametrů:

  • kvalitní zobrazení barev
  • pixelovou kvalitu
  • hodnotu kontrastu
  • pozorovací úhly
  • cenu
  • garantovanou výrobní dobu

Poslední parametr není technický, ale je naprosto zásadní. Nadace se snažila najít takový displej, který se bude vyrábět po dlouhou dobu a nebude třeba za něj za půl roku hledat náhradu. Pokud by se displej vyráběl jen několik následujících měsíců, museli bychom celý vývojový cyklus brzy zopakovat. Nemohli jsme tedy nakoupit displeje používané v iZařízeních, protože ty by se přestaly vyrábět ve chvíli, kdy by se iSpolečnost rozhodla změnit dodavatele! píše se v oznámení.

Displej se nakonec vybrat podařilo a výsledkem je zařízení, které obsahuje samotný displej, přední kryt, zadní ocelový kryt s dírami pro přišroubování RPi a také řídicí desku, kterou se displej připojuje k RPi pomocí displej konektoru. Pozor na to, že konektor vypadá stejně jako ten pro kameru, ale nejsou zaměnitelné! Až budete displej připojovat, dejte si pozor na to, kam kabel zapojíte.

Displej s RPi na zádech

Napájení je možné řešit externím 5V zdrojem (výstup alespoň 500 mA) nebo použít zdroj k RPi a nejprve ho připojit do displeje a poté si z něj vyvést napájení pro RPi. Třetí možností je pak vzít napájení z GPIO pinů na RPi, kde je  přímo k dispozici 5 V.

Použití displeje je pak jednoduché, pokud budete mít aktuální Raspbian, bude vaše RPi automaticky používat displej jako výchozí místo toho na HDMI výstupu. Pokud chcete zachovat HDMI jako výchozí výstup, nastavte volbu:

display_default_lcd=0

Pochopitelně je možné používat oba výstupy naráz, ale je potřeba mít software upravený tak, aby umožňoval výběr správného výstupu. Umí to třeba nová verze OMXPlayer. Ve výchozím stavu bude video hrát na displeji, pokud ho chcete poslat do HDMI, zavolejte:

$ omxplayer --display=5 video.mkv

Pokud jste si výchozí displej přehodili, pak vězte, že LCD má číslo 4.

Dotyková plocha umí sejmout až deset dotyků a nejjednodušší je její použití přímo v X, kde se dá použít jako emulace myši. Ovšem sami autoři upozorňují, že to není ideální, protože X Window System nebyl nikdy navržen pro práci s dotykovými obrazovkami.

CS24_early

Proto je výhodnější použít pythoní framework Kivy, který umožňuje vytvářet GUI aplikace a podporuje přímo práci s dotykovými displeji.

Nakupovat zatím můžete na Swag Store, další prodejci budou následovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.