Hlavní navigace

Raspberry Pi Zero: miniaturní počítač za pět dolarů

26. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Projekt Raspberry Pi představil novou destičku nazvanou jednoduše Raspberry Pi Zero. Stojí pouhých pět dolarů a dostanete na ni velmi slušné vybavení prakticky odpovídající plnohodnotné verzi bez ethernetového konektoru. Možností využití je celá řada, protože je to plnohodnotný počítač s Linuxem.

Projekt Raspberry Pi se vždycky snažil držet hodně nízkou cenu, protože pro mnoho lidí z různých koutů světa znamená každý dolar spoustu peněz. Proto původní Raspberry Pi i o čtyři roky mladší druhá verze drží cenu na 35 dolarech. Starší verzi už koupíte za 25 dolarů a menší model A+ bez Ethernetu vás bude stát dolarů jen 20.

Dnes byl představen ještě menší a ještě levnější model Raspberry Pi Zero, který stojí jen pět dolarů. Za cenu oběda přitom dostanete poměrně zajímavý hardware:

  • Procesor Broadcom BCM2835
    • 1 GHz ARM11 (o 40 % výkonnější než první RPi)
  • 512 MB LPDDR2 SDRAM
  • Slot na micro-SD
  • Mini-HDMI pro FullHD video 1080p60
  • Micro-USB pro data a napájení
  • Neosazený 40pinový GPIO port
    • Má stejné zapojení jako konektor v modelech A+/B+/2B
  • Neosazený výstup kompozitního videa

Deska má přitom velmi malé rozměry: 65 mm × 30 mm × 5 mm.

Počítač je už k dostání v Británii v obchodech element14, The Pi Hut a Pimoroni a ve Státech v Adafruit a Micro Center. Pravděpodobně se velmi rychle dostane i do dalších obchodů, včetně těch českých. Zatím je ale k dispozici velmi omezené množství – podle nadace je zatím vyrobeno jen několik desítek tisíc kusů. Vyrábí se ale další, jen to bude chvíli trvat.

UX DAy - tip 2

Zero bude přidáváno zdarma k prosincovému číslu časopisu The MagPi. Dříve se k časopisům přidávaly plakáty, kazety nebo CD, dnes k nim dostanete počítač.

Cena zařízení je velmi lákavá, ale musíte si uvědomit, že k němu budete pravděpodobně ještě dokupovat další vybavení: micro SD kartu, redukci na velké HDMI, redukci na velké USB a třeba i PIN header. To vše vás vyjde paradoxně dráž než samotný počítač.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.