Hlavní navigace

Ratpoison - jed na krysy

31. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Motto: "Chyba při komunikaci s myší. Nedostatek sýra." Narazil jsem na opravdu minimalistický window manager. Minimalistický ovšem neznamená nepoužitelný, naopak: efektivita práce s ním může být velmi vysoká, vyšší než u "nabušených" klikacích desktopových systémů (nebudu jmenovat :)

Patřím spíše ke „klávesnicovému“ než „myšovému“ typu uživatele. Než honit myším ukazovátkem klikatelné všelijakosti po ploše, raději se spolehnu na jistotu kláves. V tom mi ratpoison, tak se tento window manager jmenuje, vyšel vstříc. Jeho jméno znamená „jed na krysy“, což je příznačné: dá se kompletně ovládat z klávesnice a „hlodavce“ použijete jen v případě nutnosti.

Při spuštění Xů s ratpoisonem se vám objeví na pohled „holá“ obrazovka xserveru (pokud nemáte v .xinitrc přikázáno spuštění nějakých viditelných x klientů) se zprávou v pravém horním rohu „for help press C-t ?“, která za chvíli zmizí. Program se ovládá následovně: stisknete předřazenou klávesovou zkratku Ctrl+T, kurzor se změní na čtverec. Nyní můžete stisknout klávesu odpovídající ratpoisonovému příkazu: „?“ zobrazí help, „!“ pustí program, „k“ zavře aktuální okno, „a“ zobrazí na chvíli čas, „:“ umožňuje zadat příkaz přímo jeho jménem, podobně jako M-x v EMACSu…
Příkazy si můžete sami definovat v souboru ~/.ratpoisonrc, můžete z nabízených primitiv sestavovat i složitější konstrukce. Akorát mi vadilo, že příkaz echo pro ukázání krátké zprávy je určen pouze k zobrazení fixního textu:

„echo AHOJ BABI“ funguje, nikoliv však např. „echo uptime“. Požadovaného efektu docílit lze, ovšem složitěji (v příkazu pustit skript, který zjistí ten uptime a zavolá ratpoison tak, aby provedl to echo… To je možné, protože ratpoison je možno pustit i tak, že se nestane window managerem, ale pouze již běžícímu ratpoisonu řekne, aby spustil daný příkaz.)

Na dilema, jaké „téma“ či „skin“ ve svém wm použijete, můžete rovněž zapomenout: tady žádné skiny nejsou :). Rovněž žádné titulky oken, každý program se pouští maximalizovaný přes celou obrazovku a mezi těmito obrazovkami se přepíná pomocí klávesových zkratek – práce s ratpoisonem tedy připomíná práci s linuxovými virtuálními konzolami či s programem screen.
Velká výhoda je ta, že při práci s jednou aplikací se vám do toho vizuálně „nepletou“ žádné další, zejména oceníte, pokud tyto další aplikace používají nějaká animovaná „udělátka“, která vás v danou chvíli nezajímají. Pokud ale chcete, je též možno pomocí C-t provést „split“, tedy rozkouskování obrazovky na více úseků, aby se toho na obrazovku vešlo více naráz – já však většinou nemám důvod, proč to používat. Také mě to trochu zklamalo, v dokumentaci se tvrdí, že se vedle sebe zobrazí aktuální a minulé okno, avšak bylo tam pouze to aktuální a minulé se zobrazilo po přepnutí na něj, rovněž na půlce obrazovky… tento způsob splitu zdá se mi poněkud nešťastným, ovšem nevylučuju, že jsem něco neudělal špatně…

Další výhodou je, že nemusíte „přehmatávat“ mezi klávesnicí a myší.

Celé to samozřejmě zabírá minimum systémových prostředků, tento wm tedy chodí i na pomalejších strojích. Pokud vám chybí menu s aplikacemi, můžete si ho sami napsat :), nebo použít příkaz pro restart do jiného window manageru, autorem programu označovaný jako „bad, bad command“ :).

Chcete vidět nějaké screenshoty? Autor programu Shawn Betts k tomu píše:

I don't know what it is about Window Managers, but people complain if they don't get a screenshot. I've told them again and again that ratpoison doesn't have anything to take a screenshot of, but still they insist.

čili: Nevím proč, ale co se týče window managerů, lidé si vždy stěžují, když nemají screenshot. Mnohokrát jsem jim říkal, že ratpoison nemá nic, čeho screenshot by to mohl být, ale oni na tom trvají…

screenshot

screenshot

root_podpora

Když jsem tuto věcičku stahoval, ani jsem nepředpokládal, že ji budu používat – prostě že jen stáhnu a vyzkouším, jak moc minimalistický může window manager být. Potom jsem se přistihl, že jej používám stále častěji, ať již kvůli rychlému startu Xů, nezávislosti na myši, či čemukoliv jinému. Zkuste to taky a uvidíte.

URL: ratpoison.sou­rceforge.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku