Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Red Hat Linux 8.0 - recenze od Zdenek - Zdravicko, predem bych chtel rict, ze do nastaveni fontu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2002 13:19

    Zdenek (neregistrovaný)

    Zdravicko,
    predem bych chtel rict, ze do nastaveni fontu v linuxu vidim fakt malo (no spis nevidim) - proto jsem byl rad, ze zalezitosti kolem cestiny a klavesnice apod. za me nejaka distribuce linuxu (RedHat) vzdy nastavila.

    Byl jsem spokojen az do te chvile, nez jsem nainstaloval RH8.0.

    Najde se tu prosim nekdo, kdo by mi poradil jinak, nez tim ze "ctenari Roota si to snad dovedou nastavit sami".

    Mam nasledujici dotazy:
    1) da se to unicode nejak "vypnout". Nastavil jsem (jak tu nekdo radil) LANG="cs_CZ" ale vubec nic se nezmenilo.

    2) MC se nezobrazuje korektne - v graficke konzoli (mam tim na mysli textovou konzoli v grafickem okne) se zobrazuji "-" a "|" misto normalnich ramecku a po konzoli jsou roztrousene horizontalni pruhy (no ale jinak to jeste jde ;-) ).
    - v textove konzoli je to hruza - nektere sloupce pismen jsou jakoby vynechany a misto nich se zobrazuje jen svetle modry pruh - ten nekdy smizi a nekdy tam je - no zobrazeni je dost chaoticke.

    3) na textove konzoli je nejaka divna barevna paleta (rovnez pozorovano v MC).
    Nevim jestli je to to same - ale uz pri bootu jsem si vsimnul, ze to "[ OK ]" je nejake tmavsi nez byvalo ;-)

    4) v RH7.1 (tusim, ze uz i drive) fungovalo prepinani mezi US a CZ klavesnici pomoci klavesy "pause" (nebo "s-lock"? - no nekde tam nahore ;-)) ) a pomoci klavesy ALT se daly psat znaky vzdy z te "opacne klavesnice" - tzn., ze kdyz jsem mel treba CZ klavesnici a zmackl jsem ALT+"u s krouzkem", tak se napsal strednik apod. Fungovalo to jak v textove konzoli, tak v grafice. Jak se to nastavuje? (V RH8 mi to nefunguje)

    Tusim, ze vsechny ty problemy s MC bude zpusobovat asi to unicode. Takze nejvyssi prioritu ma dotaz c.1.

    Diky za odpovedi.
    Zdenek

  • 13. 10. 2002 10:41

    Yeti (neregistrovaný)

    Ad 1) Raději než LANG nastavte LC_ALL=czech (což je taky klasické ISO-8859-2 locale), případně jen LC_CTYPE=czech (to dělám obvykle já), pak zůstanou hlášky srozumitelně anglicky :o) a LANG unset-něte.

    Ad 2) Za předpokladu 1) mi to v xtermu funguje normálně, s výjimkou případů, kdy máte názvy souborů v UTF-8 (nebo IBM852, nebo prostě v čemkoli co potřebuje jiné nastavení LC_CTYPE).

    Pokud jde o textovou konzolu, tak ta je skutečně nějaká zmršená. Na konzole češtinu normálně nepoužívám, zkoušel jsem to až v reakci na váš příspěvek, a zatím se mi ji nepodařilo zprovoznit.

  • 14. 10. 2002 18:10

    Michal Illich (neregistrovaný)

    Nejlepsi stav, ktereho se mi s RH8 podarilo dosahnout je toto:

    LANG="cz_CZ"
    SUPPORTED="cz_CZ"
    SYSFONT="lat2a-16"
    SYSFONTACM="iso02"

    Vsimnete si zvlast toho sysfontu - ten co tam byva obvykle, tedy lat2-sun16 je nejak zmrseny a mnoho hackovanych znaku nezvlada - fungujici alternativou je lat2-16 (dost hnusny) nebo lat2a-16.

    Takhle beha vse krome mccka (redhat ma dlouhou historii v dodavani nefungujiciho mc :) a nyni se ho zrejme pokousel nejak "vylepsit" pro unicode)