Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rychlé SSD už se vejde na dvoucentimetrovou destičku od ITman - SSD od samsungu ten podlhovastý rozmery 8cm x...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2016 15:39

    ITman (neregistrovaný)

    SSD od samsungu ten podlhovastý rozmery 8cm x 2cm hrejú sa aj nad 90C. Spotreba 6W. Tá teplota je vysoká - príliš vysoká zkracuje životnosť notebookov - veľa odpadového tepla. Ten malý čip sa bude zohrievať na koľko stupňov? 200C????

    Európska komisia a ten jej kódex. Môj známy zdielal video, kde boli nakrútení migranti ako rozkopávajú smetné koše v nemecku a video mu stiahli, že vraj je to nenávistný obsah. Keď poukazujem na agresivitu a lajdáckosť migrantov - tak to neznamená, že ich nenávidím - znamená to, že ich mám rád A CHCEL BY SOM POMOCT S ICH INTEGRACIOU A TO TAK, ZE VEREJNOSTI UKAZUJEM AJ TUTO ICH TVAR, ABY VEREJNOST S LASKOU V SRDCI MOHLA UCINIT KROKY K ICH UMIERNENIU A VYSVETLIT IM, ZE SMETNE KOSE SU NA ODPADKY A NIE PRETO, ABY ICH ROZKOPALI. TAKže aké nenávistná kampaň? My to robíme z lásky ;-), to len Merkel & Tusk nevedia pochopiť - aj ich mám rád a to až tak, že by som s ich s láskou v srdci chytil pod krk a s láskou v srdci, by som im vysvetlil a obzrejmil názory tých láskavých ľudí, ktorí s láskou poukazujú na isté nedostatky v správaní migrantov. Takže všade je láska a spolupatričnosť, to len EK nevidí za svôj nos a kompromituje internetové firmy ako je facebook.

  • 6. 6. 2016 1:07

    ldx (neregistrovaný)

    Sice nemam M.2 od Samťungu, ale na prostě jsem na M.2 z obou stran dal poměrně masivní chladič a použil kvalitní teplovodku. Podařilo se mi tím srazit teplotu z max 80 na max 55, průměrná teplota se teď drží pod 50° podle porovnání historie z denního smartlogu. Ale těch 90 - 100 stupňů to je problém, tím se životnost určitě sníží - i když záruku to nejspíš vydrží a když ne tak to výrobce promptně vy/mění, páč to ví.

    A ješte jednu věc jsem hned zaved, abych snížil TBW. Nainstalováním ASD démona a nakonfigurováním na často přepisované adresáře (log, tmp atp.) se tyhle věci přesunou do ramdisku (tmpfs), o uložení a iniciaci při startu se postará sám systém. Zvláště vhodné pokud má systém dost RAM.

  • 6. 6. 2016 10:43

    Adam Kalisz

    /tmp na ram chápu, ale /var/log ? Jak budete debuggovat, když se Vám vše smaže při např. novém startu, protože nebude jiná možnost? Např. někde na cestě si asi na moderní laptop nepřipájíte sériovou konzoli a i kdyby, nemusíte ji mít povolenou v operačním systému.
    SSD musí časté zápisy vydržet. Minimálně tak 10%-20% kapacity disku za den jako přepis u spotřebitelských disků.
    Reálně bylo naměřeno, že např. Samsung SSD 840 Pro vydrží něco přes 2 PB než přestanou zapisovat nová data. http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead/4

    Jinak zahřívání je určitě špatné, ale běžné notebooky a tablety taky nejsou zařízení myšlena pro provoz 24/7 a kritické nasazení. V serveru by SSD ofukoval nějaký větrák.

  • 6. 6. 2016 21:46

    ldx (neregistrovaný)

    Debuggovat? Pokud se nemýlím, tak před namontováním disku se všechno loguje někam do ram v rámci initrd, takže to tak či tak v případě chyby na začátku v tom logu nebude. Potom se to začne logovat do normálního /var/log (většinou už přes kjournal) a až po namontování ASD to jde na ramdisk. To znamená že úsek ze startu systému po nalezení mountpointu vždycky zůstane. Jiná věc by byla, kdyby by to tuhlo někde v systemd (ASD je první ze servisů) nebo pozděj po startu

    V tom případě no problem, prostě nabootuju livesystém přes flashku a stačí změnit jeden řádek v konfigu asd v /etc (v případě nabořenýho fs, což většinou jde ruku v ruce, je asi lepší rovnou bootovat livecd gparted). U ASD se dá taky nastavit interval synchronizace, nebo zadat ruční synchronizaci. Kdyby se to synchronizovalo moc často tak by to celé samozřejmě ztrácelo smysl, ale třeba extra vynucená synchronizace tak minutu po startu by mohla pomoct.

    Máte pravdu s těmi přepisy, sledoval jsem na DIIT.cz ten seriál jak se hodně dlouho snažili uštvat intelský SSD, ale já prostě chci, aby se Wear condition drželo co nejdéle na 100%. Zatím mám po měsíci používání na 512GB TBW ratio krásných 0.62 x. Třeba i pro případ, že bych SSD za rok prodal a vyměnil za větší.

  • 25. 6. 2016 16:12

    Trident (neregistrovaný)

    Pred namontovanim disku se ti to loguje na nejakou konzoli. Coz muze byt nejaka obrazovka - mineno graficky adapter, specialni systemove zarizeni (nex86 platformy), seriovy port, nejaka oddelena systemva pamet nebo network console. Automaticky abstrouham vemena kteri vystup potlacuji. To je dobry tak pro mamincin desktop.

    Drive ti odejde controller/deska nez flash pamet tak nevim co resis. S tim co nejdele na 100% to je takova pissing competition bez vyznamu. Navic ty pouze veris nejake hodnote ktera muze a nemusi byt pravda. Musis mit asi dost hluboko do kapsy... Celkem mne prekvapilo co hloupa CF karta vydrzela.

    ASD mi prijde zbytecny+overlayfs resi v podstate shitove linuxove filesystemy. Nic co by se nedalo zvladnout standartnimi unix tooly a transparentne. Ale to je vec nazoru unixoveho dedka.