Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Šablony stránek pro Zope: syntaktická pravidla od martin hassman - Se Zope provadim teprve prvni experimenty, ale kdyz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2003 10:14

    martin hassman (neregistrovaný)

    Se Zope provadim teprve prvni experimenty, ale kdyz jsem o nem cetl (treba tady na rootu drive http://www.root.cz/clanek/1215 ), tak tu tvrdili, ze pro praci se Zope neni nutny Python (ale samozrejme pomuze, kdyz chce clovek delat neco slozitejsiho), dokonce lze pouzivat i treba perl. A vy tu zase tvrdite, ze python je naprosto nezbytny. Tak bych rad jen znal nestranny nazor (doufam, ze se to nezvrhne v flame), jak to je :-)

    Ne ze bych python neumel, ale zatim jsem o Zope s lidma mluvil jako o necem, kde Python treba proste neni.

  • 25. 4. 2003 10:45

    Marcel Svitalský (neregistrovaný)

    Termínu "je nutný" jest zde rozuměti dvojmo: :-))

    - Zope je napsaný v Pythonu, proto pro jeho chod je Python pochopitekně nezbytný, ovšem Zope si jej přináší s sebou, takže uživatel se o něj starat nemusí

    - Zope také umožňuje Python používat pro psaní Python scriptů a externích metod, jež lze použít k rozšíření jeho schopností, ale není to "nutné"

    Ve skutečnosti ale, zejména pokud budete používat ZPT, o kterém je tento článek, a ne DTML (pův. presentační jazyk Zopu) budete buď Python n. Perl potřebovat pro všechny složitější operace (business logic). A navíc, Python je tak prima ... :-)))

  • 25. 4. 2003 11:49

    Milos Prudek (neregistrovaný)

    Pan Marcel Svitalský to napsal správně. Zkusím stejnou myšlenku vyjádřit osobním pohledem:

    Zope v minulosti trpělo nadměrnou snahou o PR ze strany hlavního tvůrce, Digital Creations (dnes Zope Corp.). Uživatelé kvůli tomu očekávali od Zope příliš mnoho. Digital Creations mimo jiné naznačovala, že programování není potřeba, že stačí jen klikat a občas použít DTML apod.

    Ve skutečnosti už tehdy byl pro seriózní práci lepší Python. Technologie ZPT ještě neexistovala, a Python se tehdy nedal zadávat skrz webový prohlížeč (musel se zadávat lokálně do souborového systému, čili přes shell, to znamená na dálku jedině přes ssh nebo nedejbože telnet).

    Pravda je taková, že Python potřebujete ke všemu, kromě nejjednodušších úkolů. Python a ZPT výborně spolupracují.

    Python se naučíte úplně snadno. Pokud už znáte nějaký jiný programovací jazyk, tak např. za 2 dny budete umět Python na takové úrovni, na jejíž dosažení byste u jazuků C++ nebo Java potřeboval 2 týdny.

  • 25. 4. 2003 22:39

    David Pravec (neregistrovaný)

    To velice záleží na tom pro koho.

    Vývojář rozšíření by měl python jistě umět.
    Dá se v minimální verzi pro používání v zope naučit již za několik hodin, zkušení Zopisté ovšem zrají dlouho...

    Grafik python nutně nepotřebuje, TAL stránky může dělat i bez znalosti pythonu, pokud je v týmu jeden pythonista.

    No a autor a správce obsahu a návštěvník webu nemusejí mít o pythonu ani tušení, pokud jim to neřeknete. To se asi začnou ptát: "Proč nepoužíváme Javu?" protože jsou zpitomělí z reklamních počítačových časopisů a marketingové masáže některých firem.

    Python je ovšem tak elegantní jazyk, že ho měli umět všichni, doporučuju zkusit. Po napsání prvního programu už nebudete chtít psát v ničem jiném.