Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Samsung prohrál proti Apple: za které patenty zaplatí? od hawran.diskuse - Podle mne nejde o porušení patentu na nějaký...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2012 9:06

    hawran.diskuse

    Podle mne nejde o porušení patentu na nějaký převratný vynález, ale o to, že si apple mazaně zaregistroval průmyslový vzor, nebo hruběji řečeno design.

    Stejně jako třeba ta zmiňovaná coca-cola má zaregistrovaný (a tedy i chráněný) design té svoji láhve (každý si určitě vybaví i další příklady).

    Celé je to postavené na tom, že prodává i (nebo spíše především?) vzhled, nejen "vlastnosti" daného výrobku, lidi si prostě spojují tvary se svou oblíbenou (či neoblíbenou) značkou.
    A kdo si chce svoje dobré jméno a značku "posychrovat", tak si to zaregistruje.
    A je úplně fuk, jestli na tom designu makali několik let a stálo je to majlant, nebo to nějaký designér ve své šťastné chvilce načmáral na první pokus na pivní tácek na baru ...

    PS: Mezi námi, bylo by tu tolik "spravedlivého" horlení, kdyby to nevyhrál ten "zlý" apple?
    PPS: Mám androida a jsem spokojený, :-)

  • 28. 8. 2012 9:22

    uživatel si nezvolil přezdívku

    Souhlasím.

    Co mě ovšem zaráží. Bude tady spousta programátorů, jistě zkušených. Pomiňme ty designové patenty, ale zaráží mě ta neúcta která tady panuje k patentům ohledně UI. Jak že to jsou prý jako věci, které trvají vymyslet 30 minut.

    Já programuju od půlky osmdesátých let a nemám problém s čímkoliv od Fortranu přes C až po Itaniový assembler. Ale vím že právě vymyslet takové ty maličkosti jako třeba ten bounce-back efekt, slide to unlock, navrhnout správně gesta, velikosti ikon, atd. aby to rozhraní dobře vypadalo a dobře se používalo nejen nám programátorům, ale lidem. Tohle všechno dá hodně práce, hodně prototypování a testování.

  • 28. 8. 2012 9:27

    pepánek (neregistrovaný)

    Naprosto s vámi souhlasím - náročnost tohohle procesu si málokdo dokáže představit. A pak to dopadá, jak to dopadá...