Hlavní navigace

Sexy desktop pro Linux? Asus Vivo PC

28. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Mini PC z dílny tradičního výrobce počítačů zaujme nejen rozměry a designem, ale i dobrou výbavou. Je dodáváno bez operačního systému, takže na něj lze nasadit Linux bez zbytečných výdajů za OEM licenci Windows. Výrobce sice Linux nepodporuje, ale třeba Linux Mint na Vivo PC běží zcela bez problémů.

Uživatelé, kteří preferují Linux, si často stěžují, že při nákupu počítače nemají velký výběr, když nechtějí zbytečně platit za licenci předinstalovaných Windows. Ve stejné situaci jsou dnes ale také například držitelé retailové přenositelné licence osvědčených Windows 7, kteří sice chtějí nový počítač, ale bez vykachlíčkovaných Windows 8, resp. Windows 8.1. 

Pro obě skupiny se mezi stolními počítači skrývá velmi atraktivní možnost volby v produktové řadě Asus Vivo PC. V současnosti nejlevnější model s označením VM40B-S007M je dodáván bez předinstalovaného operačního systému a potažmo hromady bloatwaru. Asus tak zjevně chce srazit cenu, ale zároveň dává zákazníkům možnost vlastní volby systému.


Autor: Asus

Leštěný kovový povrch a velmi kompaktní rozměry činí z tohoto počítače činí doslova pěkný kousek železa.

Výrobce doporučuje Windows 8, resp. Windows 8.1, ale oficiálně podporuje také Windows 7. Linux se podpoře ze strany výrobce bohužel netěší, ale například aktuální Linux Mint 16 na zmíněném počítači běží bez problémů. Funguje pod ním vše, co se uvnitř nádherné krabičky skrývá. Bohužel na otestování kompatibility dalších distribucí kvůli omezené době zápůjčky nebyl čas.

V prodeji jako polotovar bez systému, disku i pamětí

Model VM40B-S007M je možné zakoupit aktuálně za méně než 5 000 Kč, ale cena je zavádějící. Kromě systému totiž není součástí dodávky také pevný disk a operační paměť. Mini PC si lze dovybavit dle vlastních představ anebo stylem co dům dá. Každopádně v tomto světle je jasné, že i přes nízkou cenu nejde o vyložený low-end, protože cena nezahrnuje systém, disk a paměti. 


Autor: Asus

Nejen systém, ale i disk a paměti si majitelé tohoto počítače mohou vybrat sami. Komponenty se nainstalují během pár minut pod horní víko. Lze je kdykoliv uživatelsky vyměnit bez ztráty záruky.

Asus Vivo PC je řada Mini PC. Model VM40B-S007M je uzavřen v pohledné stříbrné krabičce z leštěného hliníku s rozměry 190×190×56 milimetrů. Pro lepší představu: case nemá půdorys o mnoho větší než je běžný pošetka na CD. Hmotnost počítače bez disku a paměti činí 1,2 kilogramu. Design je velmi nadčasový, ale také účelný.

Nejenže kovový plášť pomáhá odvádět teplo a zvyšuje fyzickou odolnost, ale case je zároveň kompatibilní s VESA standardem, takže jej lze zezadu přichytit na vybrané monitory. Pak není co závidět majitelům stolních počítačů typu all-in-one. Právě naopak. Na rozdíl od nich si můžete monitor (displej) vybrat nezávisle na zbytku počítače.

Ke kladům zařízení lze připočítat také minimální provozní hlučnost a energetickou spotřebu. Obojí je možné pozitivně ovlivnit instalací SSD disku namísto běžného disku s mechanickými komponentami. Model VM40B-S007M má sice 65W zdroj, ale při testování s již postarším Intel SSD 520 byla nejvyšší naměřená spotřeba 44 wattů. Průměrná spotřeba pak po dokončení testování činila 28 wattů.

Asus počítač vybavil deskou s čipovou sadou Intel HM70 osazenou nízkoenergetickým dvoujádrovým procesorem Intel Celeron 1007U. Modelová řada Celeron mezi procesory nemá historicky zrovna nejlepší jméno, ale v tomto počítači zástupce generace Ivy Bridge rozhodně nepůsobí jako výkonnostní brzda.

Je jasné, že Asus Vivo PC (VM40B-S007M) těžko bude herním strojem, ale pro běžnou práci, internetové aktivity či přehrávání multimédií je výkon dostatečný. Rekreační hráči si přece jen s built-in grafikou Intel HD se sdílenou paměti (do 828 MB) nějakou tu oddechovou hru mohou zahrát. Výkon do značné míry závisí také na komponentách, které jsou doinstalovány.


Autor: Asus

Do útrob Mini PC lze instalovat i klasický 3,5" pevný disk, ale s SSD diskem je o poznání rychlejší. Asi jako každý počítač.

Jak již bylo zmíněno, počítač je dodáván bez disku a pamětí. Je připravena šachta pro instalaci 3,5“ nebo 2,5“ disku. Díky rozhraní SATA III (6 Gb/s) není problém zužitkovat výkon moderních SSD či SSHD modelů. Deska má dvě pozice pro paměťové moduly SO-DIMM DDR3 o celkové kapacitě nanejvýš 16 GB. Samozřejmě podporuje dual-channel.

Instalaci disku a pamětí s přiloženým manuálem zvládne i širší uživatelská veřejnost. Stačí sundat vrchní kryt skříňky a zastrčit komponenty do jejich určené a nezaměnitelné pozice. Výhodou je, že disk a paměti může uživatel svépomocí v útrobách počítače upgradovat dle měnících se požadavků na výkon, aniž by tím přišel o záruku, což jinak ne vždy platí.

Dual-band Wi-Fi, USB 3.0, S/PDIF, Bluetooth 4.0 a další

Pro propojení s monitorem je připraveno HDMI rozhraní spolu s klasickým D-Sub výstupem. Reproduktory lze připojit přes optický digitální výstup S/PDIF přestože počítač má již integrované dva reproduktory (2×2 W). Výrobce sice slibuje úchvatný zvuk, ale zázraky se nekonají, takže zejména pro multimédia S/PDIF přece jen přijde vhod.

K dispozici je rovněž 3,5mm výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon, přes které je logicky možné připojit také analogový head-set. Další možnost pro připojení head-setu, samostatných sluchátek či reproduktorů dává podpora bezdrátové technologie Bluetooth (verze 4.0), díky které lze také připojit vybrané modely klávesnic a myší nebo tisknout bez kabelů.

Pro připojení periférií však primárně slouží kvarteto klasických portů USB 2.0 a dvojice vysokorychlostních portů USB 3.0. Jen škoda, že při položení počítače na stůl jsou všechny tyto porty vzadu. Hodil by se nějaký v přední části. Případně ještě lépe na vrchní straně, ale to by byl menší konstruktérský oříšek, když právě ta slouží pro přístup k útrobám počítače.


Autor: Asus

Všechny porty i slot čtečky paměťových karet jsou umístěny v zadní části počítače. To samozřejmě ubírá na praktičnosti.

Připojení k lokální síti a potažmo internetové připojení Asus Vivo PC (VM40B-S007M) zajišťují hned dva síťové adaptéry. Nabízí se připojení klasickým kabelem o rychlosti až 1 Gb/s, jak se na stolní počítač sluší a patří. K dispozici je ovšem také dual-band WiFi adaptér kompatibilní s bezdrátovými sítěmi v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz.

Podpoře se těší návrh IEEE 802.11ac s teoretickým rychlostním maximem 1 Gb/s. V reálu je taková rychlost utopií, ale i tak nový dokončovaný standard přináší další zrychlení lokálních bezdrátových sítí. Ve výsledku se tak recenzované Mini PC může pochlubit nadstandardní podporou WiFi (b/g/n/ac), kterou však poněkud sráží chybějící konektor pro externí anténu. 

Rovněž chybí interní optická mechanika. To snad ale dnes již není důvod ke kritice. Samozřejmě v případě potřeby lze sáhnout po CD/DVD či Blu-ray mechanice. Volných portů pro její připojení je k dispozici dost. Ve výbavě naopak nechybí integrovaná čtečka paměťových karet podporující karty rodiny Secure Digital (SD/SDHC/SDXC).

Celkový dojem z Asus Vivo PC (VM40B-S007M) je velmi pozitivní, i když při pohledu do specifikace například zvolený procesor může vyvolávat rozpaky, ale z hlediska kancelářského a domácího neherního využití zcela zbytečně. Kladů má toto Mini PC dlouhou řadu. Základem je možnost vlastní volby disku, pamětí a především systému, přičemž na tomto modelu běží bez problémů i Linux.

Dále stojí za vyzdvihnutí podpora VESA standardu pro připevnění k vybraným monitorům. Pozitivně lze hodnotit elegantní design, kompaktní provedení, zanedbatelnou hlučnost a malou spotřebu. Může to znít jako marketingová klišé, ale v tomto případě jde o holá fakta. Výbava je poměrně pestrá a široká, takže další plus.

UX DAy - tip 2


Autor: Asus

Je to skoro škoda, ale díky podpoře VESA standardu lze tento miniaturní počítač schovat za zadní část vybraných monitorů.

Pokud jste četli pozorně, nějaká negativa se najdou, ale jde spíše o drobnosti. Například integrované reproduktory zůstávají daleko za sliby výrobce, všechny porty USB 2.0 a USB 3.0 jsou nakumulované v zadní části zařízení a slot na paměťové karty je rovněž v zadní části, ale nic z toho není vyložené závažným důvodem, proč se tomuto počítači vyhnout obloukem.

Hodnocení by mohlo být ještě lepší, kdyby Asus oficiálně podporoval alespoň jednu linuxovou distribuci, když už prodává počítače bez operačního systému. Jinak podobné levnější počítače bez systému svádí k domněnce, že výrobci kalkulují s warezem. To je ale zase úplně jiné téma mimo rámec tohoto článku…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.