Hlavní navigace

Slackware 10.0 - recenze

12. 7. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Slackware si získal moje srdce před rokem a kousek, ale i za tu krátkou dobu jsem zjistil, že je to nejlepší Linux, jaký jsem kdy potkal. Velmi jsem se těšil na novou verzi, zejména proto, že se mi pár dní před vyjitím rozbil disk, a tak jsem měl asi týden jen SLAXu (mmch. nejlepší Live Linux). Nedávno jsem si 10.0 nainstaloval doma a doslova před chvilkou i na novém pracovním počítači.

Instalace

Tady se od minulé verze vlastně nic nezměnilo, Slackware 10.0 má pořád dvě instalační Cd a dvě se zdrojáky. Druhé CD je opět bootovací, použitelné jako záchranný Linux.

Balíčky

Ani tady nenastalo žádné větší překvapení, programy jsou v novějších verzích (KDE-3.2.3, gcc-3.3.4, kernel-2.4.26) a jako ve většině nekomerčních distribucí je i ve slacku X.org. Všiml jsem si několika nových balíčků, ale nic podstatného. Podpůrné SDL knihovny (SDL_mixer atd.) ve slacku stále nejsou a centericq taky ne. Ješte je tam UDEV, ale nevšiml jsem si žádné funkční změny, ani na jádru 2.6.7.

Čekal jsem, že nový slack už bude mít jádro 2.6.x, takže 2.4.26 je pro mě nečekaným překvapením. V TESTING adresáři je zdroják 2.6.7, stačí nakonfigurovat a zkompilovat.

Instalace

Opět žádné překvapení. Instalace je poměrně jednoduchá a zkušený Linuxák se jí prokouše jako nic. V instalačním procesu je stále co vylepšovat.

Defaultní nastavení

Stále stejný slack. Každý slackwarista si prostě musí po instalaci projít skripty v rc.d a vyházet nesmysly, asi už to patří k folkloru. Dodnes nechápu, proč se defaultně zavádí modul ide-scsi, ačkoliv jsem při instalaci nenapsal, že bych ho chtěl. Podobně několik dalších věcí. Skripty pro nastavení síťových karet jsou stále stejné jako v 9.1, jen přibyl skript rc.wireless pro bezdrátové karty. Nevím jak ostatním, ale mně ty skripty přijdou nepoužitelné. Pro samostatný počítač s jednou síťovkou je to jistě postačující, ale pro nasazení na router s několika síťovými rozhraními různých typů je to na nic. Vymyslel jsem vlastní systém síťových skriptů, je popsaný v samostatném odstavci na konci článku. V souvislosti s UDEV ještě přibyl rc.udev.

Konflikty a problémy

Určitě jste zaregistrovali problém, že XMMS přestal fungovat s poslední verzí arts, je to způsobeno nekompatibilitou glib1 a glib2. U slackwaru to vyřešili tak, že v balíčku XMMS není výstupní plugin pro arts. Rešením je downgrade na arts a XMMS ze slacku 9.1. Chce to trochu laborovat, ale jde to rozchodit.

Další problém, tentokrát ale zásadní, je ten, že „useradd“ sice přidá uživatele, ale nevytvoří složku v /home, ačkoliv v passwd je zapsaná, a ještě do passwd nezapíše defaultní shell. Je nutné to dopsat ručně. Opravdu nemilý bug. Adduser funguje normálně a defaultní hodnoty jsou takové, jaké mají být.

CS24_early

Resume

Slackware 10.0 je pro mě spíš zklamáním, čekal jsem revoluční verzi, ale tohle je jen a pouze slabá evoluce. Pokud máte funkční slackware 9.1, bohatě stačí upgradovat pomocí swaretu. Já jsem takhle upgradoval routery a 9.1 vs current mělo asi 90 MB, takže plus KDE, X.org atd. jste možná na 250 MB, což je pořád lepší než tahat dvě CD.


Síťové skripty ala Zdeněk Stěpánek

Každá síťovka má k sobě dva skripty, typicky eth0_up a eth0_down. Uvnitř upu je ifconfig eth0 … up atd. V downu je analogicky ifconfig eth0 down. Skripty …up jsou spouštěny ze souboru rc.netdevices, kde přibylo testování spustitelnosti jednotlivých up skriptů a jejich spouštění. Oblíbený slackwarovský způsob. Poslední změna je soubor rc.route, uvnitř jsou statické routy, spouštějí se až jako poslední. Balíček s ukázkovou konfigurací můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?