Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Smažíme v Linuxu (2) od kavol - 1. dlouhé názvy v Jolietu prý nebudou Window$...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2003 4:05

    kavol (neregistrovaný)

    1. dlouhé názvy v Jolietu prý nebudou Window$ činit potíže ... cha cha cha a já jsem čínský bůh srandy :)
    opravdu dlouhé názvy činit potíže budou, neboť Joliet je omezen na 64 unicode znaků (údajně funguje až 103)
    a mimochodem, samotná iso nelpí na 8.3, ale umožňuje jméno souboru 31 znaků (má tři úrovně)
    btw, v Neru jsem z toho nikdy nevyždímal více, než 31 znaků (což je na některé mp3 proklatě málo :-( ) tak, aby to cd bylo ve woknech funkční ...
    a když už zmiňujete joliet a pálení obsahu adresáře, nebylo by od věci rozebrat option -input-charset, resp. -jcharset
    2. kompilovat jádro kvůli podpoře jolietu ... hm, jenom jestliže iso9660 je v jádře místo v modulu, což je zároveň s nepodporou jolietu velice vzácné ... každopádně výrok "Joliet se totiž kompiluje natvrdo do jádra:" je nepravdivý nebo přinejmenším silně zavádějící
    3. HFS a známý formát? hm, asi se nepohybuju v té správné komunitě, ale já ho znám jenom z bájí a pověstí ... ovšem některé pověsti pravily, že k jeho úspěšnému užívání je třeba trochu víc magie, nežli jen zaměnit -j za -hfs ... nicméně v době levných cd-r nebo lépe rw je možné přicházet si na takovéto věci metodou pokus-omyl, že :)
    4. nevím, proč by si šéf nemohl prohlédnout cd vypálené v ext2, když už, tak bych použil šifrování ... ale spíš jsem chtěl podotknout, že u novějšího mountu je možné -t vynechat nejen u iso9660, ale i u té ext2 a naopak u staršího mountu musí být -t i u iso9660 ... jo a když už jsme u těch parametrů, -data u cdrecordu se specifikovat nemusí, pokud soubor nemá koncovku .wav nebo .au a nebylo dříve zadáno -audio
    5. pálení muziky ... sodoma gomora :)
    jsem klikoš (ano, přiznávám se, každý večer odříkávám stokrát bashi-náš, abych odčinil své obcování se zvířaty :) a nechce se mi to teď všechno hledat v manu či po internetu, návod na příkazovou řádku Vám tedy neposkytnu, ale klikošký postup je xcdroast -> kopírovat cd a voila, výsledné cd je téměř (ne-li zcela) totožné s originálem - případně na něj lze v průběhu ještě nenápadně propašovat CD-text, a přesto jej databáze poznají ... Nero můžete nechat odpočívat v pokoji
    k pálení z .wav se raději už nebudu vyjadřovat, ať mají nějaký prostor také jiní ,-)
    ... mimochodem, co je to *.cdr (tedy kromě nativního formátu úchylného grafického programu CorelDraw)?
    6. naroozdíl od doporuční v závěru mailem se ptát nebudu, tady to jistě bude ohnivější [grin] -
    proč to probůh píšete?
    když už to píšete, proč si to pořádně nepřipravíte?
    když už to píšete a řádně si to nepřipravujete, proč si to nenecháte alespoň opravit někým kompetentním?

    disclaimer: neručím za to, že já lama jsem se při kritice nedopustil též nějaké chyby či nepřesnosti; než tyto informace budete dále užívat, ověřte si je v originální dokumentaci (jsem si vědom toho, že vlastní chyby se špatně hledají, proto budu vděčný komukoliv, kdo zde případnou opravu zveřejní)
    howgh!
    :o)

  • 20. 2. 2003 7:18

    -=kaaja=- (neregistrovaný)

    Pane Kavole, kdyz jste takovy machr, tak sem napiste navod jak prepalit AUDIO CD pod linuxem on-the-fly. Tedy tak, ze dame do jedne mechaniky original, do vypalovazky medium (jako ve woknech v CloneCD) a prepalime to rovnou bez nejakeho trapneho image, nebo wavu. Ten Vas postup z XCDROAST funguje jen na data.

  • 20. 2. 2003 7:58

    shamot (neregistrovaný)

    taky by me zajimalo jak je mozne zkopirovat audio CD treba i s ochranou...

  • 20. 2. 2003 11:44

    CIJOML (neregistrovaný)

    Kdyz to mechanika umi, tak to precte - jinak vam nepomuze ani sam vsemocny Buh :) - cteni CD s ochranou je vec zeleza, ne softu

  • 20. 2. 2003 20:20

    David (neregistrovaný)

    Hele, CIJOML, je vazne cast prestat tady takhle blabolit. Neni to pouze zalezitost zeleza. Tvrzeni, ze dd udela na bit identickou kopii je naprosty nesmysl. Tem, kteri na to autorovi neskoci, doporucuji cdrdao. (To ostatne na ty audio CD taky - pokud chcete vernou kopii puvodniho "CD" a ne pouze zaznamu audio stop) Vyzkousel jsem to na mnozstvi chranenych CD, a _neni_ to totez! CIJOML: kdyz uz nemas asi dostatecnou praxi, tak si o tom alespon neco precti. Nebo myslis, ze napr. cdrdao je pouze cdrecord se zaimplementovanym dd na cteni "presnych" kopii? Asi ne, ze. Opakuji na zaver, cteni s ochranou je vec zeleza _a_ softu!

  • 20. 2. 2003 22:09

    CIJOML (neregistrovaný)

    jo, programem vypalovacce reknete, co ma pouzit, ale kdyz NEUMI tak proste nic neprecte a pozadavek programu ignoruje.

  • 21. 2. 2003 10:10

    m0rph (neregistrovaný)

    to jiste, nicmene tady _zdaleka_ nejde jenom o to zavolat ioctl(CDROMREADAUDIO), coz mimochodem podporuje od dob 8x CDROM asi uplne kazda mechanika. opravdu si _prosim_ prectete manual k cdparanoie.

  • 22. 2. 2003 23:13

    David (neregistrovaný)

    To tu nikdo nepopira, to snad plati obecne. Zjednodusim to - dd si neporadi s vetsinou ochran. Bude to trvat, mesic a stejne to nebude fungovat. O neco lepsi je dd_rescue, ale ne dostatecne. A jeste jinak. _Presna_kopie_ CD s ochranou udelana za pomoci dd a cdrdao. Vysledek - dve ruzna CD. to by asi nemelo, kdyby to oba softy zvladli. Podle toho, ze funkcni je vzdy to udelane za pomoci cdrdao soudim, ze ta kopie udelana jim, je ta kopie presna. Proste dd je dobry programek a jako kazdy, dela v linuxu to, ale pouze to, co ma. Tedy ano, umi udelat presnou kopii image, partition, ci zarizeni. Ale neni tu od toho, aby se spravne vyrovnalo s errory na zarizeni podstrcenymi ochranou a na jejich zaklade pripravilo spravnou image. To proste neni jeho smyslem a proto jej na chranena CD neni vhodne pouzivat. Presne naopak je tomu napr. u programu cdrdao. dd lze v pohode pouzit na single session cd bez ochranou podstrcenych chyb. Souhrnem, proto tvrdim, ze to zalezi jak na hardware, tak i na software. Cimz nabouravam teorii hajenou pred mojim prvnim postem, ne obecnou, nekonkretni pravdu, vyrcenou v reakci na me. Verim, ze jsem se vyjadril dostatecne pochopitelne.

  • 20. 2. 2003 9:52

    phigl (neregistrovaný)

    Kavol (nebo jaxe jmenuje) ma podle mne pravdu, clanek je zavadejici. Ja palim pomoci vlastnich skriptu, ktere zahrnuji jak paleni dat (vcetne pripaleni obsahu vyjmenovanych adresaru), tak audia (vcetne informaci pro cddb). Paleni on-the-fly je podle me blbost, protoze vypalovacky jsou soucasne nejlepsi a nejrychlejsi ctecky, takze je lepsi (a casto i rychlejsi) grabovat na disk a vypalovat z disku.

    Skripty si lze napsat tak, ze se s tim, jak pisete "trapnym" image nebo wavem nesetkate (pozor: wav vam nestaci na zachovani vsech informaci - potrebujete jeste .toc a .ifo soubory). Protoze muj hw to nestiha (palicka nema ochranu podteceni a cd-romka grabuje neuveritelne pomalu), nezkousel jsem s on-the fly ani experimentovat, ale cdrdao to IMHO umi uz davno.

  • 20. 2. 2003 11:35

    kavol2 (neregistrovaný)

    Myslim, ze by autor by skutecne mel byt zastrelen. Proc ten agresivni ton? Poznamka pana Kavol-a byla velice vecna a nearogantni. Tady to nicmene mate:

    cdrdao copy --source-device 0,0,0 --device 1,0,0 --buffers 128 --on-the-fly

    Jednoduse a bez zadnych "trapnych"[sic!] image!
    Nazdravi!!! Heheh!

  • 20. 2. 2003 7:53

    Allart (neregistrovaný)

    Tak proc nenapisete neco sam? Me se clanek moc libil a urcite mi pomuze. Kritizovat umi kazdy ...

  • 20. 2. 2003 20:24

    David (neregistrovaný)

    Tak az vam nejakej opravdu pomuze a budete o tom neco vedet, tak verte ze zmenite nazor a budete litovat, ze jste se nechal zavest na zcesti.

  • 20. 2. 2003 9:28

    lndl (neregistrovaný)

    Ad Joliet v jadre: autora zrejme zmatlo, ze u podpory Joliet ma pri konfiguraci jen moznost "N" a "Y" a chybi tam "M", takze ma zrejme pocit, ze Joliet nejde zkompilovat jako modul. Jenze to cele znamena jedine: jestli bude modul pro ISO9660 (at uz zadratovany do jadra nebo ne) podporovat Joliet nebo ne :-)

    V.

  • 20. 2. 2003 11:40

    CIJOML (neregistrovaný)

    mylite se - musite prelozit cele jadro i vsechny ostatni moduly - zmeni se vam symboly jadra a potom uz modul do jadra nebo naopak nevlozite :)

  • 20. 2. 2003 16:07

    Doktor (neregistrovaný)

    Prevarovat cele jadro opravdu neni nutne:
    Kdyz mas zkompilovane jadro, staci kdyz nedas
    make *clean. Jenom smazes stary prevarovany modul
    ve zdrojacich i modulech napises make dep; make modules a mas jej dle svych predstav. Bez rebootu, jenom po zkopirovani ci make modules_install, depmod -a a muzes zavadet.

    cisteni zdrojaku jadra po jeho uvareni je podle
    me ne moc nutne a ani bych to nedoporucoval prave
    pro pripad takovychto uprav jadra. Ne vzdy se zacatecnikovi podari.

  • 20. 2. 2003 16:48

    CIJOML (neregistrovaný)

    To je samozrejme, ze nebudu znovu kompilovat cele jadro. Ja mluvil o tom, ze kdyz bych prelozil ten modul a jadro nejdriv bez Joliet a potom teprve pridal do jadra Joliet a dokompiloval a dal jen "make modules_install" a potom znovu se pokusil vlozit do jadra bez toho, abych nainstaloval i jadro a rebootoval, tak dostanu unresolved symbols

  • 20. 2. 2003 10:08

    anonymní

    ad 4.) Podle mych zkusenosti se -data zadavat musi i pokud je pritomno -multi, alespon pro nektere vypalovacky (Sony) - tohle me nejakou chvili branilo ve vypalovani, nez jsem si konecne precetl man ;)

  • 20. 2. 2003 11:39

    CIJOML (neregistrovaný)

    1) Samozrejme vim, ze omezeni na 64 znaku zde existuje, ale ja osobne jsem se jeste nesetkal s nazvem tak dlouhym - mozna to bude tim, ze sam nekradu hudbu??...
    2) ANO, jadro OPRAVDU MUSITE PRELOZIT, jestli chcete Joliet - jako jaderny modul je dostupny pouze iso9660. A mohu Vas upozornit, ze i kdyz vendori jadra kompiluji s Joliet natvrdo, tak rozhodne to neplati o lidech, kteri kompiluji jadro sami a treba poprve. Podle mne je kvuli temto lidem dulezite toto sdelit.
    3) Nevim, co myslite, ze je magickeho na HFS, ale ja uz techto CD vyrobil nekolik desitek a rozhodne jsem vzdy jen zmenil parametr. Samozrejme tu magii muzete predvest - doufam, ze v ni budou vystupovat kojenci, noze, poloobnazene knezky a vy v roli eunucha :)
    4) Tento priklad je primo ze zivota a to dokonce ze zivota jedne banky. Zde se nejedna o novejsi nebo starsi verze. Jde o to, aby postup fungoval VSEM at uz maji ci nemaji novou nebo starou verzi mount. S mym postupem vypali a pripoji soubor KAZDY - s vasim by se to smrsklo na mizernych par procent :)
    5) ja grafiku vubec nepouzivam - i filmy skouknu vzdy v MPlayeru a framebufferu - zde Vam nemuzu rict nic jineho, nez ze klikactvi je diagnoza, za kterou se nemusite stydet - ma ji nekolik stovek milionu lidi - zapadnete do davu, ale rozhodne nikdy nepochopite veci do hloubky. Ja se ve svych clancich snazim lidem vysvetlit veci do hloubky.
    6) Ja si vazne pripravil to, co jsem napsal - pripravoval jsem si to za sve praxe pres 5 let :) Je-li to podle vas spatne (i kdyz to funguje), poslete mi mejl s vasim resenim a ja jej zaclenim do dalsiho clanku

  • 20. 2. 2003 14:52

    Jánský Jiří (neregistrovaný)

    Váš článek se mi líbil. Ale co se mi nelíbilo, je vaše nařčení z krádeže hudby. Přenosný MP3 přehrávače nejsou moc drahý a tak nevidim důvod, proč bych si do chorvatska nemoch vzít místo 50-ti CDDA cd, 8-MP3 cédéček. A podle zákona si mohu udělat až 5 kopijí jednoho CD.

  • 20. 2. 2003 16:31

    frank (neregistrovaný)

    To s tou krádeží hudby snad nemyslíte vážně. Zkuste si někdy udělat mp3 z vážné hudby - tam díky názvům skladeb a interpretrů narazíte hodně rychle.
    Jinak souhlasím s tím, že toto téma je již zpracované mnohokrát (a to samozřejmě i v češtině).

  • 20. 2. 2003 17:54

    kavol (neregistrovaný)

    1) přesně dle reakce pana Jánského: včera jsem si v CD Bazaru zakoupil CD - byť použité, stále včetně práv spojených s duševním vlastnictvím
    chci si udělat pracovní kopii (na kterou mám nárok), kvůli jednoduchosti manipulace a možnosti trvalého uložení originálu na bezpečném místě
    mám zvrhlý systém pojmenování, a tak vytvořím soubor
    "The Beatles - Rubber Soul - 02 - Norwegian Wood (This Bird Has Flown).mp3" - to je více než 64 znaků, jestli umím dobře počítat
    btw, napadá mě drobná perlička - Jaromír Nohavica na jednom koncertu říkal o písni známé jako "Svatava", že se jmenuje "Poslyšte baladu, je o jednom případu, bude to smutné velice, je o dívce Svatavě žijící v městě Ostravě, Gottwaldova ulice" (znaky raději počítat nebudu :)

    a propos, udělal jsem drobnou chybku - maximální délka názvu v Neru je samozřejmě 64 znaků, myslel jsem to k té poznámce o maximu 103 znaků, ale nějak se mi připletlo pod ruku omezení iso na 31

    2) výrok z první věty poněkud nechápu ... zní mi to, jako kdybyste říkal, že Joliet je obecnou vlastností jádra a nikoliv vlastností modulu pro iso9660?
    na překládání jádra při změně jednoho modulu již odpověděl Doktor

    3) dobrá, přiznal jsem se myslím dostatečně jasně k neznalosti ...
    jinak praktické ukázky se asi nedočkáte, již jsem objednán jako krvavá oběť a o vykleštění se ve smlouvě nic neříká ... ovšem ty polonahé kněžky nejsou špatný nápad, budu muset navrhnout úpravu scénáře :)

    4) tady si asi nerozumíme - já nedoporučuji nepoužívat parametr -t, tedy nevím, proč by mělo ubýt těch, komu to funguje

    5) nevím, proč by fakt, že se mi pracuje pohodlně v prostředí KDE, měl znamenat, že nejsem s to pochopit cokoliv do hloubky - obvykle mi ale nestojí za to zdržovat se s detaily, které za mě vyřešili jiní
    mimochodem, jako pravověrný vyznavač příkazové řádky byste měl filmy pouštět mplayer -vo aa ... :)

    6) 5 let vypalování? gratuluji, já jsem se na vypalovačku vzmohl až na podzim 2000 :-(
    pokud specifikujete zadání, nějaký liebesbrief zaslat mohu, ale psát obecně o tom, jak pálím já, považuji za plýtvání prostředky ... RTFM :)

  • 20. 2. 2003 22:19

    CIJOML (neregistrovaný)

    1) aha, no tak to potom asi mame kazdy rozdilny zpusob ukladani dat - ja si tvorim CD dle kapel, tak mi odpadnou nazvy kapely a v nazvech nepouzivam mezery, ale podtrzitka, pacto me nebavi porad psat lomitka :) Jestli vam nevyhovuje dylka - holt zvolte jiny system zvladajici vic pismen
    2) jde o symboly
    3) holt mate mensi predstavivost...ale doporucuju. Polonahe knezky budou rozhodne prinosem ke sledovatelnosti :)
    4) protoze starsi verze mount se bez -t neobejdou
    5) jojo mam MPlayer s aalib prelozeny, nebojte
    6) holt v nekterych firmach na to meli uz pred 5ti lety :)

  • 21. 2. 2003 0:33

    kavol (neregistrovaný)

    1.1) když si vytvořím cd dle kapel, sice v příadě Beatles ušetřím 12 znaků, ale neřeší to obecný problém, jak jsem předvedl krásným příkladem od pana Nohavicy
    1.2) co kompilace? chci-li se držet doporučení freedb, schéma je "číslo interpret - skladba" - a když jsou interprety např. "Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Karel Gott", počet volných znaků pro název silně klesne ...
    1.3) podtržítka místo mezer nějak ušetří místo? kromě toho, netřeba vždy quotovat mezery zadomrskem, v dialozích KDE mi to jde i bez toho a na příkazové řádce si to prostě ohraničím uvozovkami...
    1.4) tento bod myslím původně zpochybňoval tvrzení, že dlouhé názvy v Jolietu nebudou činit potíže, tedy rada "zvolte jiný systém" je trošku off-
    2) asi kvůli Vám budu muset nejméně třikrát překompilovat jádro, abych si to ověřil ... ale opravdu si nemyslím, že by změna v jednom modulu měla vliv na cokoliv jiného... přeci když jádro zkompiluju bez iso9660 a později se rozhodnu to dokompilovat jako modul, ten modul mi to vezme, aniž by jádro při té předchozí kompilaci vědělo, jestli bude někdy v budoucnu Joliet podporovat nebo nikoliv (resp. co je to vůbec nějaký Joliet) ... pokud by tomu tak nebylo, IMHO by to popíralo jednu ze základních výhod modulů
    4) není to náhodou totéž, co říkám v původním příspěvku?
    6) a byly to tytéž firmy, které tou dobou podporovaly Linux?

  • 21. 2. 2003 11:54

    anonymní

    co furt proboha resit, ja mam cd dle kapel, adresar nazev alba (zkracene) a potom 01.mp3, 03.mp3 .....

  • 25. 2. 2003 20:16

    gmmns (neregistrovaný)

    To bych netvrdil. Nazvy typu 01 az nevimkolik neumoznuji si spustit z prikazove radky (ani jinak, pokud nejaky "chytry" program misto nazvu souboru neukazuje ID3 informace) pozadovanou skladbu. Nevim, proc bych se mel nechat omezovat kravskym Jolietem.

  • 21. 2. 2003 15:49

    bogart (neregistrovaný)

    Já znám mnohem starší "nekonečné názvy":
    Stuck inside the mobil with the Memphis Blues Again,
    apod. Dylan Rulez

  • 20. 2. 2003 20:26

    David (neregistrovaný)

    Vas psychiatr vam rekne, co je to diagnoza <g> Nejlepsi na tom je, ze zrovna tenhle autor sepsuje v "diskuzi pod" sebelepsi clanek, ...

  • 24. 2. 2003 0:15

    kedluben (neregistrovaný)

    ot: myslim, ze v tomto prispevku jde primarne o hyckani ega jeho autora, coz je jasne zretelne ve formulacich "proč to probůh píšete?" atd. atd. Osobnostni profil pisatele by nam sestavil psycholog, ja se omezim na tvrzeni, ze clovek komunikujici casteji timto zpusobem bude velmi pravdepodobne mit zavazne problemy v osobnim zivote. Proc pisu tenhle prispevek: v linuxovych diskusich bohuzel narazim na podobny zpusob projevu dost casto a myslim si, ze v dusledcich linuxove komunite skodi. Pokud bfu polozi nejaky dotaz a dostane se mu obdobne odpovedi, je dost pravdepodobne, ze se necha zpusobem diskuse otravit a misto experimentu s linuxem si nainstaluje vokna a windows programy, ke kterym informace ziska snaze. Linux komunita tim prichazi o potencialni cleny - uzivale desktopu, bez kterych je jen "exkluzivnim" klubem; pritom prave linux na desktopech by mohl pozitivne ovlivnit stavajici neprilis ruzovou situaci firem z linuxu zijicich - viz treba problemy MandrakeSoft. A pritom by stacilo, kdyby nas obcas panbuh pri zdravem rozumu zachovati racil - vzdycky (temer :) bude nekdo chytrejsi nebo bude o dane problematice vedet vice nez my a asi nebudeme chtit, aby nam to daval timhle zpusobem najevo.

  • 24. 2. 2003 1:17

    kavol (neregistrovaný)

    hm, a o co pak asi jde v původním článku? je již druhý na totéž téma, reakce v první diskusi byly velmi obdobné, a přesto se autor nepoučil ... takže jde spíše o výkřiky do tmy, ze kterých bych neradil cokoliv usuzovat :)
    a) pokud bfu vznese dotaz, snažím se mu slušně odpovědět dle svých znalostí; pokud si někdo hraje na gurua a napíše článek pro bfu, přičemž není ani schopen napsat jej bez chyb (natož s nějakou rozumnou koncepcí), nesmírně mě to vytočí (stejně jako učebnice html porušující tento standard atp.) ... sorry, mám cholerické sklony :)
    b) nevím, proč sem pletete desktop (žeby proto, že jsem zkritizoval i pana Brabce? :) - ten se ale v dalším díle polepšil!) - kdybych chtěl lákat desktopové bfu, budu psát o pálení v KDE (v horším případě Gnome :) a nebudu je lákat na příkazovou řádku - právě zmíněný Mandrake se před ní snaží uživatele co nejvíce chránit

    p.s. jestli Vám to pomůže ... ano, mám psychické problémy - ale nikoliv takové, abych si myslel, že jsem spolkl všechnu moudrost světa; copak si nemohu dovolit něco zkritizovat? to už jsme i v Čechách tak politicky korektní?

  • 25. 2. 2003 12:23

    jr (neregistrovaný)

    Pane, proč kritizujete někoho, kdo si dal tu práci a napsal článek o svých zkušenostech ? Zkuste jej napsat sám, a přestaňte se prosím durdit; třeba si nakonec budu myslet já a se mnou někteří jiní, že Váš článek bude horší než tento. Pro mě osobně byl přínosem (zejména pak následná diskuse), a to už mám s pálením zkušenost zhruba 5 let.
    Ano, spousta věcí v něm není; autor se také učí, naopak zase ale třeba musím s autorem souhlasit, že je lepší napsat příkaz mount s '-t', protože jen tak to bude fungovat s naprostou většinou verzí util-linux...
    Zkuste napsat článek sám, a ne jen afektovaně kritizovat pohrdavou formou - to umí každý. V neposlední řadě si prosím uvědomte, že ne každý autor bude psát článek v takové formě, aby se líbil zrovna Vám. A berte to prosím jako konstatování; ne jako další záminku k flamewaru. Už ho tu bylo dost.

    PS: Ale abych také jen nekritizoval, děkuji i Vám za různé podnětné informace.

  • 25. 2. 2003 19:13

    kavol (neregistrovaný)

    Proč kritizuji? Protože jsou tam zavádějící informace - když nebude nikdo ochoten na chyby upozorňovat, jen proto, aby se sám nestal terčem kritiky, jak je neslušný, asi brzy špatně skončíme...
    Nemyslím si, že bych dokázal napsat dokonalý článek o pálení. Proto se o to pokoušet nebudu, ostatně nemám k tomu ani dobrý důvod, jako například že by v češtině takový článek ještě neexistoval - naopak, jsou jich spousty.

    Co se týče mount -t, cituji z článku:
    "V případě, že připojujete klasickou ISO image, vynechte parametr -t, specifikující použitý filesystem."
    - takže ten, kdo doporučuje -t nepoužívat je autor článku, nikoliv já, jak jsem již jednou upozorňoval - já jsem pouze napsal, že možnost autodetekce typu závisí na verzi.

    p.s. Nemáte zač - snažím se kritizovat alespoň konstruktivně :)

  • 19. 5. 2003 16:54

    johan (neregistrovaný)

    Mze HFS neni nejaky alternativni format <quote>znamy jen z baji a mytu</quote> ale zcela plnohodnotny jako rockridge a joliet. dale k tem empetrojkam: jasne ze je nepohodlny track01.mp3 track02.mp3..atd ale staci nazev pisnicky - na co tu mame ID3 tagy? v pripade ogg je to jeste lepsi: parametr+hodnota.
    good luck ;-)