Hlavní navigace

Snuggle Truck: pořádná konkurence pro X-Moto

30. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snuggle Truck perexový obrázek
Další portovaná hra z mobilních zařízeních se objevila díky akci The Humble Bundle for Android 2 na operačním systému Linux. Smuggle Truck je chytlavý simulátor terénního vozidla, který se v lecčem podobá pro linuxáky známějšímu X-Moto. Vyzkoušejte na desítkách tratí své dovednosti a dovezte pasažéry bez újmy.

Minulý týden jsme na Rootu recenzovali strategii Swords & Soldiers, která je stejně jako Snuggle Truck na desktop portována z přenosných mobilních zařízeních. Obě tyto hry vyšly v rámci akce The Humble Bundle for Android 2. Bohužel, zatím neexistuje jiný způsob, jak si linuxovou verzi pořídit. Je však pravděpodobné, že se v budoucnu Snuggle Truck objeví například na digitální distribuci Desura.

Obrázky ze Snuggle Truck

Takové jiné X-Moto

Snuggle Truck je velmi podobný, pro linuxáky notoricky známé hře, X-Moto. Ovládáte vozidlo pohybující se ve 2D světě a podléhající celkem netradičním fyzikálním zákonům. Nakláníte ho při jízdě doleva nebo doprava, aby se nepřevrhlo a nezničilo tak cenný náklad – ten má podobu plyšových zvířátek. Na rozdíl od X-Moto není život vašeho řidiče ohrožen, ale náklad, jejž vezete ve svém náklaďáku, není ničím přichycen a dokonce má tendenci i sám od sebe vyskakovat z vozidla.

Obrázky ze Snuggle Truck

Zpočátku vás hra nijak zásadně svou obtížností neoslní. Po dohrání nejjednodušší řady levelů však rázem přituhne a vy budete mít problém vůbec do cíle dorazit, natož včas a se všemi plyšáky v nákladovém prostoru. Po jízdě se totiž hodnotí, kolik jste jich dovezli do cíle, a váš celkový čas. Za svůj výkon jste odměněni odznaky. Těch je celkem pět druhů. První rekapitulují všechny aspekty vaší cesty. Ty další se zaměřují pouze na jeden určitý.

Téměř nekonečné množství obsahu

Levelů je několik desítek. Postupně se vám odemykají další za určitý počet získaných odznaků. Většinu tratí tak budete muset dojet s co nejlepším skóre. Pokud se spokojíte jen s tím nejhorším bronzovým oceněním, moc daleko se neposunete. Pro zpřístupnění středně obtížných tratí jich potřebujete 27, ale k té nejtěžší hned 123, což je obrovský skok. Pro tvořivé typy si navíc autoři přichystali lahůdku v podobě povedeného editoru tratí. Můžete si tak vytvořit vlastní mapy a ty dokonce sdílet s ostatními hráči. Obsah je tedy téměř nekonečný.

Obrázky ze Snuggle Truck

Sem tam je vám umožněno, po sebrání určitého bonusu, využít jednu ze speciálních schopností vozidla. Disponuje například raketovým pohonem, který vám umožní překonat svislé stěny nebo náklad na krátkou chvíli zabezpečíte sítí. Na druhou stranu existuje i několik nástrah. V prvních úrovních se jedná o značku, jenž vymrští jedno z vámi převážených plyšových zvířátek z vozu do vzduchu a vy ho pak musíte pracně chytat nebo později obzvlášť nepříjemný dynamit. Tohle svérázné oživení herních prvků dokáže v mžiku značně pokazit i tu nejpodařenější jíz­du.

Autoři vsadili na komiksovou stylizaci

Grafická stránka vsází na komiksovou stylizaci. I při hraní přes celou obrazovku vypadá hra velmi k světu a dokonce i možnosti nastavení grafiky jsou poměrně slušné. Něco podobného bych u herního portu z mobilních platforem nečekal. Celkem se budete pohybovat ve třech rozdílných prostředích. Barevně jsou podobně laděné a tak se může stát, že vám budou lehce splývat. Jedná se o poušť, podzemí s úzkými chodbami a les. Větší variabilita nebo rozdílná barevná stylizace by nebyla na škodu. Takhle máte pocit, že jezdíte pořád v tom samém prostředí.

Obrázky ze Snuggle Truck

Zvuková stránka dodává hře lehce komediální nádech. Hlavní hudební motiv je poměrně chytlavý a zpříjemňuje vám požitek z různých akrobatických manévrů. Velmi se mi i líbilo ozvučení motoru vašeho vozidla. Při jízdě do kopce slyšíte, jak ze všech sil zabírá, a pokud si to pádíte rychle z kopečku, přede jako kotě.

Hra byla v původních verzích optimalizovaná pouze pro dotykové ovládání. Port je naštěstí velmi dobře řemeslně zpracován a kromě několika maličkostí v menu se Snuggle Truck ovládá opravdu skvěle. Vlastně si vystačíte pouze s pěti tlačítky. Navíc není problém si nastavit přesně ty klávesy, které vám vyhovují, nebo připojit joystick.

CS24_early

Obrázky ze Snuggle Truck

Závěr a konečné hodnocení

Snuggle Truck je pro mě příjemným překvapením a rozhodně skvělá alternativa k v dnešní době již značně ohranému X-Moto. Editor tratí je jednoduchý a skvěle se ovládá. Navíc snadné sdílení nebo stahování map od živé komunity dokáže u hry udržet zatraceně dlouho. Momentálně se dá linuxová verze Snuggle Truck pořídit pouze v rámci akce The Humble Bundle for Android 2. Proto doporučuji nemeškat. Mohli byste minout velmi dobrou hru.

Výhody

  • Skvělá hratelnost
  • Množství obsahu
  • Editor tratí

Nevýhody

  • Nevýrazné prostředí
  • Návykové

Byl pro vás článek přínosný?