Hlavní navigace

X-Moto

21. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte rádi lahodné červené jahody a jízdu na motorce po extrémním terénu? Je až překvapivé, jak úzce spolu zmíněné pojmy mohou souviset. Na svém podivném rozviklaném stroji prokažte šikovnost a dostane se vám sladké odměny. Představujeme vám vysoce návykovou hru X-Moto.

X-Moto je v podstatě duplikátem svého času velmi oblíbené hry ElastoMania. Jedná se o 2D simulaci založenou na reálném fyzikálním modelu. Ovládáte motokrosovou motorku a snažíte se balancováním udržet na kolech. Hra vypráví příběh muže, který si navlékl kožené rukavice, na hlavu nasadil přilbu a vydal se vstříc svému osudu. Vašim úkolem v jednotlivých levelech je posbírat nejprve všechny jahody a poté se dotknout kytičky. Počet jahod je přitom rozmanitý. Jejich odpočet ke kýžené kytičce je uveden v levém horním rohu. Princip hry, jak můžete sami posoudit, je prostý, a přece není lehké vyhrát. Terén je krkolomný a dostat se na některá místa bývá téměř nadliský úkol. Hra končí v momentě, kdy se motorka převrátí či se její řidič dotkne země, popřípadě ve vyšších kolech najedete na ostnaté rotující kolo.

Xmoto 1

Při prvním spuštění X-Moto se dostanete do nabídky výběru hráče. Zde si založíte nového jezdce. Při opětovném startu hry je tato formalita přeskočena rovnou do hlavního menu. V případě, že chcete změnit hráče, máte k tomu možnost vpravo nahoře. Nastavení skýtá celkem klasickou sestavu video (detaily, rozlišení), audio (mono, stereo), controls (pokud nevyhovuje základní) a general (vypnutí/zapnutí minimapy). Dále menu obsahuje vcelku prostou nápovědu, replay nahraných záznamů, level packs obsahující tutoriál a samozřejmě nezbytné samotné mise. Celkem hra X-Moto zahrnuje 35 kol, které můžete hrát v libovolném pořadí. Jejich obtížnost se postupně zvyšuje. Po dokončení určitého kola je toto i nadále volně přístupné, pouze se za jeho názvem objeví cejch Completed. Snažíte se kromě dojetí také o nejlepší možný čas, takže jste nuceni techniku neustále pilovat a pouštět se do odvážnějších a hazardnějších kousků. Motorka se ovládá následovně:

[šipka doleva, šipka doprava] – Přenášení váhy na přední či zadní kolo. Tento prvek je ve své podstatě ve hře klíčový.
[šipka nahoru, šipka dolů] – Přidáváte plyn či brzdíte.
[mezerník] – Měníte směr jízdy zleva doprava a naopak. Proto jsou také významy šipek závislé na momentálním otočení.

Xmoto 2

Rozeberme si nyní X-Moto z pohledu zpracování. Grafická stránka je účelná, nikoli však špatná. Pozadí nebývají příliš prokreslena, nevypadají však odpudivě (snad jen mise v podzemí zlověstně), jemná oblaka, pevná půda a pro zkrášlení například ovocný strom. Pohyb jezdce a motorky je udělán propracovaněji. Detaily jako hlína odletující od zadního kola potěší. Zvukový doprovod se skládá pouze z hřmotu motoru vaší mašiny. Škoda, že tvůrce nepřipojil trefnou skladbu, která by dění na obrazovce oživila. Hratelnost je vynikající, ačkoli ze začátku může koordinace dělat problémy. Počet pokusů, stejně jako životů, je neomezený. Velmi lehko sklouznete k nekonečnému „ještě poslední pokus” před ukončením programu. Hra X-Moto se opravdu velmi lehce stane návykovou.

Xmoto 3

Závěrem dodávám, že na stránce hry jsou zmíněny také určité bonusy v podobě příkazů. Pamětnící ElastoManie určitě s povděkem zavzpomínají na nedávné časy, kdy proháněli motorku a kleli při každé nehodě. Nováčkům bych tuto hru rozhodně vřele doporučil, je nejen zábavná, ale také vás naučí zručnosti a částečně připraví na řidičský průkaz. Není nic lepšího, zvláště pro maturanty, než usednout u návykové hry a říct sbohem všem blížícím se povinnostem. Neváhejte tedy a sosejte. Cožpak není vaším tajným snem prohánět se na motorce a přitom sbírat lahodné jahody? Tomu se ani nechce věřit. Dosti již slov, X-Moto na své nezvyklé motorce přijíždí.

ict ve školství 24

Xmoto 4

homepage projektu natáhněte balík. Je tam jen zdroják, takže pokud toužíte po balíčku pro vaše distro, budete muset googlit. Hra vyžaduje knihovny: SDL, SDL_mixer, OpenGL, libjpeg, libpng a zlib. Pokud jste si stáhli zdroják, kompilace a instalace probíhá standardně:

./configure
make
make install 
Xmoto 5

Pokud vám nabízené levely nevyhovovaly, můžete natahat další a nebo jen „čumět” při sledování replay opravdových Hell Angels. Chopperu zdar!

Xmoto 6

Autor článku