Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Software míří k předplatnému, cloud všechno změnil, říká Nadella od Jiří Štěrba - V diskusi nezazněl jeden aspekt, který uznávám, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2019 14:17

    Jiří Štěrba (neregistrovaný)

    V diskusi nezazněl jeden aspekt, který uznávám, že bude řešit málokdo:
    - Koupím krabici=je moje. Shoří mi hw nebo to neběží=taky můj problém. Má data jsou jen moje (do míry, jak si je dovedu zabezpečit;-)
    - Koupím předplatné=kdykoliv mi to mohou zaříznout (i omylem) a data jsou fuč. Data jsou v mnohem větším bezpečí z hlediska úložiště (hw nemůže shořet). Ale i když jsou "moje", MS a vládní úřady USA do nich mohou.

    Otázku, jak moc hrozí hack/vir lokálního hw/os vs hacku cloudu nechám stranou - to se blbě kvantifikuje, i když obvykle je cloud o dost robustnější.

  • 25. 1. 2019 14:53

    thr

    Tohle jsou správné otázky, dlužno ale dodat, že předplatné se nerovná cloud...
    V podstatě jsou běžné minimálně tyto kombinace:
    - čistě licenční předplatné, z věcí zmíněných tady v diskusi je to třeba CaptureOne, tam žádné cloudové služby nejsou, jen se jinak rozloží nákup a dopad je na upgrady
    - cloudové služby jako nabízený doplněk, ale dominantní část funkce sw opět lokální. To je třeba zmíněné Adobe, Photoshop i LR Classic pracují ryze lokálně, cloudové úložiště a případně mobilní LR jsou jen doplněk navíc, hlavní vliv předplatného je zas ve způsobu platby a upgradech.
    - cloudové služby jako doplněk, ale s větším dopadem, kdy bez nich nastává omezení funkce SW
    - vyloženě cloudové řešení, kdy se bez cloudu skoro nehnete (třeba google apps)

    Posouzení rizik se pak pro tyto varianty bude dost lišit...

  • 25. 1. 2019 23:47

    M (neregistrovaný)

    V práci nám zavedli Office365 a součástí je lokální instalace Office. Nevím, zda je možná i varianta jenom cloudové řešení, v tom, co máme, se bez Internetu dá obejít. Akorát je všechno primárně směrované do cloudu. Uložení souboru - je tam vidět OneDrive, pro uložení na lokální disk je třeba kliknout na tlačítko Tento počítač. Outlook při hledání nějakého mailu hledá nejprve na serveru, pokud jsem v síti bez Internetu, tak se po pár sekundách točení kolečka nabídne volba Hledat i na místním disku. Podle síťové komunikace si Word nebo Excel posílá občas nějaká data někam do Internetu.

  • 26. 1. 2019 4:36

    bekheir (neregistrovaný)

    " v tom, co máme, se bez Internetu dá obejít" - neda, po mesiaci offline sa vypne moznost upravovat. ale vzhladom na dnesnu penetraciu internetu (staci 5 minut pripojenia v mekaci) to asi nebude problem.

    ale to je dnesny stav, i sluzby sa zajtra moze MS rozhodnut ze overovanie bude chciet denne a mas smolu.