Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 5. 2023): otevřená alternativa k ChatGPT

10. 5. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme svobodnou alternativu k ChatGPT, zorganizujeme si knihovnu, odstraníme citlivé údaje z fotek a upravíme si AppImage balíčky.

HuggingChat

První open source alternativa k ChatGPT. Nejedná se o prvního open source chatbota s umělou inteligencí, ale o prvního, který nabízí stejné funkce jako ChatGPT. Cílem tohoto projektu je být transparentnější a inkluzivnější než konkurenti.

huggingface.co/chat, 0.1

Citations

Aplikace pro správu vaší knihovny využívající formát BibTeX. Je určena pro úzký okruh uživatelů, jako jsou studenti nebo vědci. Má jednoduché rozhraní, ve kterém si můžete ke každém knize přiřadit informace o autorovi, počtu stran, žánru nebo roku vydání.

gitlab.gnome.org/World/citations, 0.5.2

Obfuscate

Nástroj na odstranění citlivých údajů z fotek nebo snímků obrazovky. Fotoeditorů, které umožňují stejnou věc je spousta, Obfuscate se však oproti nim zaměřuje jen na tento úkol. Poskytuje pouze dvě funkce, a to rozmazání nebo překrytí vybrané oblasti na fotce.

gitlab.gnome.org/World/obfuscate, 0.0.9

Immagini

Nástroj pro vytváření a úpravy softwarových balíčků ve formátu AppImage. V knihovně balíčků umožňuje změnu názvů souborů, extrakci souborů do určeného umístění, nastavení spustitelných souborů, smazání balíčků ze systému nebo přidávání nových. 

root_podpora

github.com/SalaniLeo/Immagini, 0.1.0

Blbinka

Mysleli jste si, že navazování vztahů a komunikace na sociálních sítích je výhradně záležitostí lidí? Tak už to neplatí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.