Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 1. 2012)

11. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni se společně podíváme na první linuxový CSS3 generátor gradientu, vhodný nástroj pro nahrávání video-tutoriálů, grafickou nadstavbu pro připojování médií a hlavu namáhající hlavolam. V závěru blbinka se zásadním odhalením.

Gradiator

Příhodné jméno tohoto jednoúčelového nástroje mírně prozrazuje, že se jedná o generátor gradientu. Pokud nejste zrovna příznivci webových aplikací, Gradiator by mohl zastoupit některý z online CSS3 generátorů. Připraveny jsou repozitáře pro Ubuntu, uživatelé ostatních distribucí si budou muset vystačit se zdrojovým kódem. Autoři tohoto mladého projektu jsou otevřeni nápadům a v případě, že to bude v jejich silách, budou návrhy ostatních také realizovat.

gradient.inato­rapp.com/, 12.01.2, GPLv3 

Eidete

Eidete je jednoduchá aplikace pro záznam dění na pracovní ploše. Spadá do projektu elemen­tary, který je známý svou grafickou strohostí a jednoduchostí. Přestože je Eidete čerstvým přírůstkem mezi „screencast“ programy, nabídne nadstandardní funkce. Krom jednoduchého záznamu lze vybrat oblast, případně některý z používaných výstupů (monitorů). Integrovaná funkce pro zobrazení právě stlačených kláves předurčuje tento nástroj pro různé videotutoriály. Jako výchozí formát výstupu je použit WebM. Na hotový projekt bude třeba ještě posečkat, už nyní se ale můžete pustit do testování a hlášení chyb.

launchpad.net/e­idete, trunk, GPLv3

Mount-gtk

Mount-gtk je grafická nadstavba pro udisks a mount. Bude se hodit, pakliže nefunguje výchozí připojovací mechanismus pro média, místa v síti apod., pro větší kontrolu nebo jednoduše protože např. ten v Nautilu není v libosti. 

Mezi závislosti patří: 

udisks
glib >= 2.26.0
gtk+2 >= 2.12.0 or gtk+3 >= 2.99.0
c+±gtk-utils-1.2 >= 1.2.7 or c+±gtk-utils-2.0 >= 2.0.0-rc1

http://mount-gtk.sourcefor­ge.net/index.html, 1.2.0, GPLv2

Pybik

Pybik je hříčka nápadně se podobající Rubikově kostce, mechanismus je shodný. Pokud si pamatujete na tento fenomén, s Pybik můžete zažít nejednu  3D nostalgickou chvíli. Před pár dny vyšla verze 0.5 která vylepšuje ovládání myší a přidává podporu pro změnu pozadí.

CS24_early

launchpad.net/py­bik, 0.5, GPLv3

Blbinka

Geekové a Nerdi bývají často zaměňováni. Pokud stále váháte, do které skupiny patříte, zajisté pomůže tato pěkná infografika

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.