Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 1. 2017)

11. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se pokusíme rozchodit starší železo, zahrajeme si „šachy“, upravíme si obrázky a zkusíme obsluhu cloudu od Amazonu.

Neptune

Linuxová distribuce založená na Debianu 7.0 (Wheezy) určená pro starší a pomalejší počítače. I přesto, že vychází ze starší verze Debianu, ale obsahuje novější linuxové jádro a některé ovladače. Jako výchozí prostředí používá nejmodernější KDE Plasma, podporuje 32bitové a 64bitové procesory a k dispozici je v anglické a německé mutaci.

neptuneos.com, 4.5.3

REX

Hra na pomezí šachu a jednodušších stolních her s pěknou grafikou. Hrací plocha je zmenšená na 5×5 políček, figurky jsou jen tři i jejich pohyb je o dost jednodušší než v klasické hře králů. Díky malé ploše dochází ke střetu s protivníkem už ve druhém tahu a celá hra tím pádem trvá v průměru tři minuty. Pro někoho, komu šachy přijdou příliš složité a zdlouhavé tedy ideální volba.

gamejolt.com/games/rex, 1.2.4

Image to ZX Spec

V Javě napsaná aplikace, která dá vašim obrázkům vzhled, jako by byly renderovány na počítači ZX Spectrum. Program prostě vezme klasickou fotku, drasticky sníží počet barev (na 15 a méně) a použije dithering a jiné techniky, aby vytvořil dojem, že obrázek pochází z tohoto archaického stroje.

silentdevelopment.blogspot.cz, 2.0

EC2Box

Webová aplikace napsaná od základu v Javě a určená pro obsluhu EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud). S EC2Boxem můžete otevřít několik příkazových konzolí, nahrávat soubory do několika instancí EC2 naráz nebo ukládat informace o připojeních.

CS24_early

github.com/skavanagh/EC2Box, 0.30.01

Blbinka

Modlit se dá k čemukoli. Ale někdy se člověk prostě splete a modlí se k figurce Elfa z Pána prstenů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.