Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 1. 2011)

12. 1. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se společně podíváme na aplikaci ulehčující aktualizaci systému bez připojení k internetu, zajímavý koncept panelu šetřící místem, komplexní nástroj pro úpravu fotografií a neobyčejný souborový manažer. Chybět nebude ani blbinka.

Keryx

Ač se může některým zdát nemožné nemít připojení k internetu, stále se takovéto domácnosti vyskytují. V tomto případě není úplně jednoduché takovýto počítač udržovat aktualizovaný. Keryx je manažer pro offline aktualizaci systémů založených na debianu a tyto situace umí řešit poměrně elegantně. Stačí mít externí úložiště jako USB klíčenku a zajít s ní na počítač s připojením na internet, dokonce bez ohledu na to, jestli na něm běží Microsoft Windows nebo Mac OS X. Keryx není jen aktualizační nástroj, umí také stahovat balíky pro nově instalované aplikace, spolu s jeho závislostmi. Díky Keryxu je offline instalace/aktu­alizace zase o krůček pohodlnější, na projektových stránkách lze mimo jiné nalézt také podrobný tutoriál.

keryxproject.or­g/, 1.0, GPLv3

Wingpanel

V poslední době se můžete stále častěji setkat s šetřením vertikálního místa ať už v aplikacích nebo samotném operačním systému. Není se čemu divit, používají se širokoúhlé displeje a místa pro obsah není nikdy dost, jako příklad může být vzpomenut Google Chrome se svými kartami v titulku okna. Wingpanel se snaží o totéž, a to způsobem minimalizace horního panelu, jak jej znáte z Gnome. Není třeba dlouze popisovat, obrázek prozradí více. Tento panel je v rané fázi vývoje, proto lze očekávat přidávání nových vlastností, prozatím se toho totiž moc nastavit nedá.

launchpad.net/win­gpanel, 0.1, GPLv3

G'MIC

G'MIC nebo také GREYC's Magic Image Converter je komplexní nástroj pro úpravy fotografií a nejen to. Dokáže pracovat jak s 2d, tak s 3d prostorem. Může být použit pro příkazovou řádku, pro méně zkušené je však možné použití tohoto nástroje jako pluginu pro GIMP a pracovat tak v přehledném grafickém rozhraní. Připraveno je nepřeberné množství filtrů a efektů pro úpravu obrázků, ty lze samozřejmě přenastavovat nebo vytvářet vlastní. Tento balík nástrojů je multiplatformní, proto nebude problém ho použít na všech nejrozšířenějších operačních systémech včetně těch linuxových. Pro pochopení základních úkonů jistě poslouží tutoriál na stránkách tohoto projektu. Představu o tom, co vlastně G'MIC umí, vám malinko přiblíží příkladové obrázky vytvořené tímto nástrojem.

gmic.sourcefor­ge.net/, 1.4.7.2, CeCILL

4Pane

Komu by snad nestačily dvou-panelové souborové manažery, neztrácejte hlavu, 4Pane je multi-panelový souborový manažer. Každý panel je volně konfigurovatelný. Manažer si snaží zachovat vysokou funkčnost spolu s vysokou rychlostí a nenáročností, najdete v něm tak standardní funkce jako hromadné přejmenovávání/pře­souvání souborů, procházení souborů v archivu a mnoho dalšího. Autor zmiňuje, že tento manažer zkoušel na většině nejznámějších linuxových distribucí, a to jak stávajících, tak starších. Pokud by vás tento manažer zaujal, neváhejte prostudovat podrobný online manuál.

CS24_early

www.4pane.co.uk/in­dex.html, 0.8.0, GPLv3

Blbinka

Když může rychlý internet zachránit život…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.