Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 12. 2012)

12. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni najdete software pro streamování multimédií pomocí DLNA, vybavený hudební přehrávač, nástroj pro světový čas, stopky, budík a odpočet v jednoduchém kabátku a mladý distraction-free editor, který vás nebude ničím rozptylovat.

PS3 Media Server

PS3 Media Server je, navzdory svému názvu, univerzální DLNA server schopný streamovat nebo dokonce za běhu transkódovat média napříč řadou zařízení. PS3 je v názvu spíše z historického hlediska, původně byl určen právě ke spolupráci s touto konzolí. Zajímavou přidanou hodnotou je podpora rozšíření pro aplikace třetích stran mezi kterými je např. Banshee nebo Rhythmbox. Server je hlavně díky Javě multiplatformní a je možné jej stáhnout pro Linux, OS X i Windows.

www.ps3mediaserver.org/, 1.72.0, GPLv2

Foobnix

Pokud je něco, co v softwarové výbavě Linuxu nechybí, tak jsou to jistě hudební přehrávače. Foobnix je zajímavý tím, že mimo desktopové systémy je dostupný i pro mobilní OS Android. V globálním srovnání patří spíše mezi vybavenější, není mu cizí podpora obrázků alb, textů skladeb, ekvalizéru, integrace s Last.fm nebo VKontakte a mnoho dalšího. V této kategorii může překvapit i převod napříč podporovanými formáty, jmenovitě mp3, ogg, mp2, ac3, m4a, wav a další.

www.foobnix.com/, 2.6.06, GPLv3

GNOME Clocks

Uživatelé GNOME potvrdí, že výchozí nástroje pro práci s časem nejsou zrovna nabité funkcemi. Pokud vítáte trend GNOME 3 a jeho silné tíhnutí k jednoduchému a spíše dotekového rozhraní, GNOME Clocks je pro vás. Neumí toho mnoho, ale stále více než výchozí nástroje. Krom světových časů přibyly stopky, časovač a budík. Dalším z poznávacích znaků GNOME 3 aplikací je zaměření striktně na jednu funkci, neočekávejte proto integrovaný kalendář.

live.gnome.org/GnomeClocks,0.1.5 , GPL

UberWriter

UberWriter je mladý, tzv. distraction-free textový editor. Tento druh editorů se různými prostředky snaží uživatele co nejméně odvádět od samotného textu. Žádné grafické formátovací nástroje, pouze jednoduchá syntaxe, případně Latex pro matematický zápis. Export je možný do pdf, rtf a html. Za zmínku stojí také Focus Mode, který zvýrazní pouze právě psanou větu. Většinu funkcí skvěle vystihuje krátké demo, které natočil autor editoru.

CS24_early

uberwriter.wolfvollprecht.de/, 12.11, GPLv

Blbinka

A jak vozíte své dítě vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.