Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 5. 2010)

12. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na to, jak si ulehčit správu větších projektů a ukážeme si, jak na forenzní analýzu síťového provozu. Dále si dneska představíme malý multimediální přehrávač a jeden grafický editor. Nebude chybět ani blbinka.

Neptuner

Neptuner je systém pro správu větších projektů. Zjednodušuje každodenní agendu – procházení, review kódu, kontrolu standardů či refactoring. Dle slov autorů – úkoly, které jsou potřebné, ale pro vývojáře nudné. Pár screenshotů najdete v wiki. Verze 0.30 konečně přináší podporu pro GNU/Linux a také experimentální podporu pro jiné jazyky než C. Zdá se, že celý projekt celkem slušně žije, snad se brzy dočkáme podpory i pro ostatní populární jazyky.

code.google.com/p/nep­tuner/, O.30, MIT

Xplico

K sledování provozu sítě existuje služná řádka nástrojů, od tcpdumpu až po Wireshark. A přidám ještě jeden – Xplico.org. Z PCAP souboru (tedy již zachyceného provozu) umí dekódovat konkrétní data, jako například VoIP provoz či poštu stahovanou přes IMAP4 a POP3. Není to tedy nástroj k analýze provozu v pravém slova smyslu, spíše slouží k forenzní analýze. Výhodou je přehledné a uživatelsky přívětivé rozhraní – číst cizí poštu je skoro stejně pohodlné jako vlastní… Koukněte na slušnou řádku screenshotů.

www.xplico.org, 0.5.7, GPLv2

Gst123

Gst123 je CLI přehrávač, podobně jako mpg123 nebo ogg123. Výhodou gst123 je, že přehraje libovolný formát podporovaný knihovnou Gstreamer. Gst123 je napsaný v jazyce C a má pouze pár KB. Pokud je konzolový přehrávač pro vás vše, co potřebujete, nebo prostě hledáte malý nástroj pro svůj větší projekt, určitě se na gst123 podívejte.

space.twc.de/~ste­fan/gst123.php, 0.0.3, LGPL

Yed Graph Editor

 Máte-li pocit, že Dia na diagramy prostě není to pravé, vyzkoušejte yEd. Tento multiplatformní editor umí diagramy vytvářet, importovat z strukturovaných dat a také automaticky urovnat. Problém nejsou ani diagramy větších velikostí. Výběr palet mi přijde srovnatelný s konkurencí, UML i ikony pro dokumentaci topologie sítě jsem našel okamžitě. A co vy, jaký program používáte pro tvorbu diagramů?

root_podpora


www.yworks.com/en/pro­ducts_yed_abou­t.html, 3.5, Freeware

Blbinka

Jak v Linuxu zrychlit procesor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.