Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 6. 2013)

12. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Díky dnešní sklizni budete schopni opravit poškozené MP3 soubory, stáhnout si hudbu z databáze GrooveShark pro offline přehrávání, otevřít pdf ve funkčně nabitém prohlížeči qpdfview a pomocí SimpleScreenRecorder nahrát dění na pracovní ploše.

wxMP3val

WxMP3val je strohá grafická nadstavba nad CLI utilitou MP3val. Ta slouží ke kontrole hudebních souborů a v případě nedokončeného stahování nebo jiné menší chyby je v omezeném rozsahu poškození schopná problém napravit. Využití najde tak především u privátních MP3, které není možné jednoduše znovu získat. Kontrolu lze ve wxMP3val provádět hromadně v rámci několika souborů, tak celých adresářů.

http://sourceforge.net/pro­jects/wxmp3val/, 2.4.2, GPLv3

GrooveOff

Dalším programem, taktéž spadajícím do kategorie hudba, je GrooveOff, který využívá oficiální api pro přístup k hudební databázi GrooveShark. Pomocí programu je možné písničky z Groovesharku stáhnout a díky velice jednoduchému vestavěnému přehrávači také přehrát. Součástí je samozřejmě kontextové vyhledávání podle názvu písně, alba, nebo interpreta. Program je napsaný v Qt, přesto by podle autora měl skvěle zapadnout i do jiných prostředí.

https://github.com/gcala/grooveoff, 0.1.4, GPLv3

qpdfview

Snad nic nepokazím, když řeknu, že PDF se stalo nejrozšířenějším formátem pro prohlížení dokumentů na všech platformách. Z tohoto předpokladu by se dalo vyvodit, že prohlížeč tohoto formátu je poměrně důležitou součástí nejen pracovního dne. Pokud nejste spokojeni se stávajícím PDF prohlížečem nebo jen rádi zkoušíte nové věci, neměl by pozornosti uniknout qpdfview. Se zachováním jednoduchého uživatelského rozhraní mu neschází jak běžné, tak i pokročilejší funkce. V dokumentu se neztratíte díky postrannímu panelu s obsahem, náhledem stránek nebo vyhledávání v textu. Prohlížení více dokumentů je možné nejen v oddělených oknech, ale také v jednom okně prostřednictvím karet.Rozhraní a ovládací prvky lze nastavit, respektive skrýt. Za vykreslováním PDF stojí knihovna Poppler.

https://launchpad.net/qpdfview, 0.4.2, GPLv2

SimpleScreenRecorder

S popularitou video návodů roste poptávka po nástrojích pro záznam dění na pracovní ploše, autor projektu SimpleScreenRecorder nebyl spokojen se stávající nabídkou a vytvořil proto nástroj vlastní. Hlavními rysy by měla být v porovnání s ostatními rychlost a jednoduchost se zachováním potřebného množství funkcí. V jednoduchém grafickém rozhraní tak nastavíte kvalitu videa, nahrávanou oblast a další parametry. Specialitou je pak experimentální přímé nahrávání  OpenGL aplikací. Za výkonem stojí mimo jiné také podpora multithreadingu.

CS24_early

http://www.maartenbaert.be/sim­plescreenrecorder/, 0.0.7–2, GPLv3

Blbinka

Retro…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.