Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 7. 2011)

13. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme atraktivní multimediální přehrávač, pohlídáme si soukromí s Activity Log Managerem, dále si ukážeme program pro záchranu souborů a šikovný program pro katalogizaci souborů a médií. Nakonec nemůže chybět blbinka.

BeatBox

Ti, co sledují dění kolem distribucí, si jistě všimli projektu Elementary, ten stojí také za derivátem Ubuntu – Elementary OS. Krom sestavení samotné distribuce se lidi za tímto projektem zabývají i vývojem samotných aplikací. Jednou z rodiny Elementary aplikací je multimediální přehrávač BeatBox. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je vytvořit uživatelsky co nejpřívětivější distribuci s ohledem na vzhled a se zachováním plné funkčnosti. Nejinak je tomu i u BeatBoxu, přehrávač nabízí běžné funkce v pěkném kabátku. Krom základního přehrávání lze spolupracovat s Last.fm, hodnotit skladby, upravovat metadata hudebních souborů, náhodně přehrávat, hudbu vyhledávat, využívat vestavěný equalizér nebo vytvářet chytré playlisty. BeatBox je napsán v programovacím jazyku Vala a momentálně se nachází v alpha stádiu.

https://launchpad­.net/beat-box/, 0.1, GPLv3

Activity Log Manager

Activity Log Manager je grafická nadstavba pro ovládání systému Zeitgeist. Zeitgeist zaznamenává veškerou aktivitu probíhající v GNOME, jsou to spuštěné aplikace nebo soubory se kterými se pracuje. Zeitgeist sám o sobě ale nemá žádné rozhraní pro nastavení, a tak do popředí můžou probublat soubory či aplikace, které na seznamu používaných zrovna nechcete. S tím si Activity Log Manager poradí, nejenže lze vymazat časový úsek záznamu, pozastavit zaznamenávání, ale i dát aplikace a  typy souborů na blacklist, čímž se již nikdy zobrazovat nebudou.

https://launchpad­.net/activity-log-manager, 0.8.0, GPLv2

Recoverdm

Recoverdm pomůže se záchranou souborů v případě vadných sektorů na pevném disku nebo CD/DVD. V případě že program nebude moct obnovit vadný sektor, zapíše prázdné místo a bude pokračovat dále. Při čtení z CD/DVD se při nemožnosti uložení souboru přepne do tzv. „RAW módu“ a soubor uloží bez ohledu na chybové hlášky apod. Dále program disponuje funkcí „mergebad“, ta pomůže v případě, kdy vlastníte více médií se stejnými soubory, avšak obě jsou poškozené, spojí se nechybné sektory, čímž se zvýší procento zachráněných souborů. Na domovské stránce je výčet možných parametrů (program je konzolový).

http://www.van­heusden.com/re­coverdm/, 0.20, GPLv2

CdCat

CdCat je multiplatformní aplikace pro vytváření databází souborů a médií. Souborům a složkám lze přiřazovat komentáře. Prohledávány jsou i metadata hudebních souborů. Na základě všech posbíraných dat lze pak v databázi pohodlně vyhledávat. Databázi lze exportovat do CSV, HTMT, XML a naopak lze importovat z jiných programů:

UX DAy - tip 2

  • gtktalog (CSV, XML classical)
  • KatDeCe (CSV)
  • Disclib (CSV)
  • VisualCD (CSV)
  • Virtual Volumes View (CSV)
  • Advanced File Organizer
  • Advanced Disk Catalog (CSV)
  • File Archivist
  • WhereIsIt? (CSV, XML)

http://cdcat.sou­rceforge.net/, 1.3, GPL

Blbinka

Poslední týden velká část internetu žije novou sociální službou. Jaké ji dáváte šance vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.