Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 8. 2009)

12. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vylepšíme oblíbeného IRC klienta, podíváme se na alternativu programu top a novou verzi hdparm, ukážeme si zajímavý nástroj pro generování statistik e-mailů. Nakonec tu máme nové KDE a samozřejmě nebude chybět nějaká ta blbinka.

irssi-xmpp

Znáte irssi? Určitě ano, jedná se asi o nejvyspělejšího IRC klienta v terminálovém provedení. Prakticky neomezená konfigurovatelnost, možnost vkládat vlastní skripty, Perl rozhraní pro rychlý vývoj pluginů a stovka různých nastavení vzhledu přímo na webu. Pokud jediné co vám u irssi chybí, je podpora pro XMPP (Jabber), podívejte se na irssi-xmpp. Kromě toho, že si „pokecáte“, podporuje irssi-xmpp správu kontaktů, UTF-8, SSL, MUC (Multi User Chat) a také funkci, na kterou si člověk velice rychle zvykne – „tabování“ – tedy doplňování příkazů i nicků pomocí tabulátoru. Napsaný je v jazyce C, balíčky pro pár nejoblíbenějších distribucí najdete na domovských stránkách projektu. Na závěr otázka do diskuse – znáte lepšího terminálového IRC a Jabber klienta? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

irssi

cybione.org/~irssi-xmpp/, 0.50, GPLv2

nmon

Nedávno byl pod svobodnou licencí uvolněn prográmek nmon. Vzhledem k množství funkcí by se dal popsat jako dítě vzniklé spojení topu a iotopu. A to ještě na steroidech. Napsaný je v C s pomocí knihovny ncurses a umí zobrazit informace o systému (procesor, paměť), informace o procesech (využití paměti, procesorového času a další informace), zatížení disků a rychlosti přenosu a také vykreslit pěkné grafy. Pokud je vám to pořád málo, můžete s nasbíraných dat vygenerovat grafy pomocí nástroje rrdtool.

nmon

nmon.sourcefor­ge.net/pmwiki­.php, www.ibm.com/…kiPtype/nmon, 12c, GPLv3

hdparm

V pondělí vyšla nová verze nástroje hdparm. Přidává podporu pro instrukci TRIM používanou u solid state disků a k tomu opravuje dvě drobné chyby ve spojitosti s ext4 a nastavení moderních DVD mechanik.

hdparm.source­forge.net/, 9.22, BSD original

sendmail analyzer

Sendmail Analyzer je nástroj napsaný v Perlu, který a informací dostupných z sendmailu, antivirové služby, antispamu a volitelně dalších vygeneruje statistiky včetně grafů. Ty jsou pak dostupné skrz webové rozhraní. Popsat všechny dostupné statistiky je daleko za hranicí tohoto článku, vyzkoušejte si raději živé demo.

sa-report.source­forge.net, 5.2, Perl

KDE Four Live

Minulý týden vyšla nová verze Live CD KDE Four Live. Opakování pro nováčky v Softwarové Sklizni – jedná se o nejnovější buildy KDE přibalené k OpenSUSE Live CD. Pokud si chcete vyzkoušet nové KDE 4.3.0, můžete stahovat ISO obrazy pro 32 bitové i pro 64 bitové systémy.

home.kde.org/~bin­ner/kde-four-live, 1.3.0 (KDE 4.3.0), různé

CS24_early

Blbinka

Jedna starší historka, proč si člověk nikdy nesmí naštvat administrátory.

A také co způsobí BSD čertík v Texasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.