Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 10. 2009)

14. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme na file systém, který bojuje proti duplicitám. Dále tu máme odlehčený mod_perl a také pomůcku pro kreslení na chodníku a něco pro sledování satelitů na nebeské báni. Nakonec dvakrát flash - terminálový emulátor a policy démon.

Lessfs

Lessfs je nový a poměrně zajímavý souborový systém zaměřený na odstranění duplicitních bloků. Funguje tak, že pokud do souboru zapisujete blok dat (4kB – 128 kB), vypočítá se jeho hash, a pokud již existuje (hledá se napříč všemi lessfs disky), tak se uloží jenom odkaz na tento již existující blok. Pokud ještě neexistuje, tak se nejprve zabalí (pomocí LZO nebo QUICKLZO) a teprve potom uloží. Lessfs je implementován ve FUSE, ale to myslím vůbec nevadí. Jeho primárním cílem je sloužit jako FS pro zálohování, kde se duplicity dají často očekávat, ale mně se mnohem více líbí jeho využití jako úložiště pro obrazy disků virtuálních systémů.

Ono, pokud máte pět virtuálních systému té samé distribuce na testování a každý ten obraz se liší jenom třeba v jiných konfiguračních souborech, tak s použitím Lessfs ušetříte nemálo prostoru. A to, že se propustnost při zápisu sníží cca dvakrát (rozhodně ne řádově), mě vůbec netrápí. Obligátní noticka – jedná se o nový software, asi ho nechcete použít na data, které si aspoň trochu ceníte.

www.lessfs.com/wordpress/,

0.7.2,

GPLv3

mod_perlite

Pokud vám přijde mod_perl jako zbytečně velký a komplikovaný, tak s vámi budu nesouhlasit, ale na druhou stranu pro vás mám mod_perlite. Je poněkud jednodušší než mod_perl: jenom má v paměti perl, ale kód samotný nekešuje. Prostě v okamžiku, kdy narazí na soubor s příponou .pl (nebo cokoliv jiného čemu dáte typ application/x-httpd-perlite), tak to prožene perlem.

github.com/so­dabrew/mod_per­lite,

0.10,

Perl

Graw

A po delší době opět něco z českých luhů a hájů: Graw je velmi jednoduchý nástroj na deformaci obrázků tak, abyste si je mohli nakreslit na chodník a tvářit se jako mistři a přitom sami nemáte problém s představou perspektivy – nebo se vám ji nechce počítat.

ales.jikos.cz/graw/,

1.0,

LGPL

Gpredict

Gpredict je nástroj na sledování satelitů v reálném čase. Přehledně vidíte, kde se satelity právě nacházejí a kdy se budou vyskytovat nad vámi a kde je máte hledat. Kromě toho vám spočítá spoustu údajů, jako je ztráta signálu, Dopplerův posun, zpoždění signálů a další. A navíc umí autonomně ovládat rádio a natáčet antény, pokud máte správný ovladač.

gpredict

gpredict.oz9a­ec.net/,

1.1,

GPL

Soiled

Soiled je terminálový emulátor a telnet klient (pro vás mladší – prostě obdoba xtermu nebo konsole). Co ho činí zajímavým, je fakt, že je napsán ve Flashi, takže můžete přistupovat na libovolný telnet z webové stránky, potažmo z vašeho prohlížeče. Autor evidentně mířil na MUDy, ale možnosti jsou neomezené. Já měl problém se spuštěním z Linuxu, z Windows mi to jelo. Nedokážu říci, zda se jedná jenom o můj problém nebo obecnou vlastnost.

code.google.com/p/so­iled/,

0.43,

GPLv3

Flashpolicyd

A když už jsme u toho Flashe – od verze 9.0.124.0 neu­možňuje klient přímé otevření socketu na server, bez předchozího svolení serveru. Svolení je v podstatě správný XML dokument umístěný na serveru na portu 843. Takže na to potřebujete nějakého démona. Adobe sice dodává nějaký kód, nicméně ho nepodporuje. A jelikož s tím kódem R.I.Pienaar nebyl spokojen, tak si napsal vlastní flashpolicyd, který má již rok nasazen v produkčním prostředí.

root_podpora

code.google.com/p/flash­policyd/,

2.1,

GPLv2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.