Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 11. 2012)

14. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se dostane na nástroj pro práci se schránkou, natáčení populárních video návodů, úpravu grafického správce GDM a převod celé palety (nejen) multimediálních formátů mezi sebou. Na konci článku nemůže chybět tradiční blbinka.

GPaste

Občas jedna schránka (clipboard) jednoduše nestačí a práce se stává zbytečně zdlouhavá. GPaste  a jiné jeho související části tvoří ucelený balík pro práci se schránkou a to nejen textovou, ale i souborovou. Součástí balíku je samotný CLI klient, grafická nadstavba pro nastavení a applety (včetně rozšíření pro GNOME Shell). V nastavení lze ovlivnit maximální délku historie, klávesové zkratky a další vlastnosti.

github.com/Keruspe/GPaste, 2.2.1, GPLv3

Kazam

Takzvaný screencasting, chcete-li video návody, se staly velice populární s čímž souvisí také poptávka po nástrojích pro tvorbu. Kazam je jednoduchý nástroj, který dokáže nahrávat do webm a od verze 1.3.2 také snímat statické obrázky obrazovky. Vlastnosti asi nikoho nepřekvapí, je možné snímat celou obrazovku, okno, oblast, nastavit zpoždění nebo zda bude zachycen i kurzor myši. Kvalitu/velikost videa lze ovlivnit nastavením počtu snímků za sekundu.

www.twm-kd.com/category/linux/kazam/, 1.3.4, GPLv3

GDM3Setup

GDM3Setup je jednoduché „klikátko“ pro nastavení grafického správce přihlášení pro prostředí GNOME. Je tak konečně možné, alespoň v omezené míře, jednoduše měnit základní parametry, patří mezi ně tapeta, ikony, témata, písmo apod. Nepřizpůsobivým se se tak dostává jednoduchého ohýbacího nástroje. Balíčky jsou předpřipraveny pro Fedoru, Open Suse, Debian a Ubuntu. Autor se bohužel neobtěžoval definovat licenci.

github.com/Nano77/gdm3setup, 20121023–2

Format Junkie

Po internetu se povaluje široká škála více či méně rozšířených formátů videa, obrázků, zvuku, obrazů disků apod. Format Junkie je jednoduchý a přehledný nástroj pro převod formátů v dané kategorii, jeho „formátová výbava“ ostatně mluví za vše.

  • mp3, mp2, wav, ogg, wma, flac, m4r, m4a, aac
  • avi, ogv, vob, mp4, vob, flv, 3gp, mpg, mkv, wmv
  • jpg, png, ico, bmp, svg, tif, pcx, pdf, tga, pnm

Tím výčet nekončí, řadí se zde také převod mezi některými obrazy disku a v této kategorii programů méně očekávaná funkce vložení titulků do videa. U většiny formátů lze nastavit pokročilé parametry týkající se hlavně kvality převodu. Po dokončení úlohy umí Format Junkie, dle nastavení, počítač vypnout/uspat/restartovat/zamknout, případně spustit libovolný program.

CS24_early

 

sourceforge.net/projects/format-junkie/, 1.0, GPLv3

Blbinka

Print screen…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.