Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 2. 2001)

14. 2. 2001
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Navzdory ujištění z předchozího dílu Sklizně nám nějak ta pravidelnost pokulhává. To je zcela v duchu Murphyho zakonu - řeknete-li někde něco veřejně, rapidně stoupne pravděpodobnost, že se to nepovede. Člověk se podle toho musí umět zařídit, takže tímto veřejně prohlašuji, že příští týden Sklizeň nevyjde. Tak, uvidíme, co to udělá. A teď už pojďme na ten software...

Pondělí 10. 2.
Projekt NISCA (Network Interface Statistics Collection Agent) si klade za cíl nabídnout podobné funkce, jako populární MRTG, ovšem s některými podstatnými vylepšeními. Zajímavá je zejména schopnost získávat údaje přímo z /proc, bez nutnosti používat SNMP démona (ale i tato možnost je samozřejmě podporována) a z hlediska uživatele potěší asi nejvíce velká pružnost při generování reportů a grafů. Lze totiž velmi podrobně určovat časovou periodu až na úroveň minut (samozřejmě záleží na tom, jak často ukládáte data) a rovněž velikost grafu v pixelech je volitelná. Program je napsaný v PHP a data ukládá do MySQL.
Velmi „našlápnutě“ vypadá projekt FFMpeg Streaming System. Jde o komplexní řešení pro živé audio a video vysílání po Internetu s mnoha zajímavými funkcemi. FFMpeg by měl být kompatibilní s těmito streamovacími formáty: MPEG video, MPEG audio, Macromedia Flash, Real, multipart JPEG, ASF a Open DIVX. Další devizou projektu je rychlost encodování, které údajně stíhá provádět běžné PC v reálném čase, a to dokonce i v různých rozlišeních a šířkách pásma najednou. Streamování probíhá pomocí HTTP protokolu, což je metoda podporovaná ve většině existujících přehrávačů. Systém je škálovatelný, takže vysílání lze rozložit na více strojů. Zajímavé je rovněž to, že kodeky byly údajně napsány přímo pro tento účel, aby se zamezilo licenčním problémům.
Máte-li pocit, že bootovací zprávy jádra jsou nudné/otravné/k ni­čemu, můžete zkusit The Linux Progress Patch. Ten totiž potlačí jejich vypisování na obrazovku, kterou naopak využije k efektu více oku lahodícímu – uvidíte totiž vybraný obrázek a „teploměr“, který ukazuje průběh bootování. Již nyní nabízí LPP více než desítku různých témat, od „distribučně“ zaměřených (Red Hat, Debian) až po obrázky z filmů (Matrix, X-MEN).
FreSSH je nová otevřená implementace SSH protokolu, momentálně verze 1.5. Jeho hlavní výhodou by měla být nezatíženost chybami předků. Když si totiž projdete různá hlášení chyb v SSH implementacích, zjistíte, že většinou stejnou chybou trpí více různých verzí SSH, protože mají společného předka. To by u FreSSH nemělo hrozit.

Neděle 11. 2.
Nový FTP démon nazvaný vsftpd si klade za cíl oprostit se od všech bezpečnostních chyb, které provázejí některé jeho konkurenty. Metoda, kterou se toho chce autor dobrat je jednoduchá: vše napsal takříkajíc na zelené louce, aby program nepodědil potenciální problémy od některých předků. Odpověď na otázku, zda bude nově napsaný kód skutečně bezchybný, přinese až budoucnost.
Pod nepříliš sebevědomým názvem UglyChess se ukrývá PHP knihovna umožňující hru šachů po Internetu. Zájemci si tak mohou dohodnout snadno partii s kolegou na druhé straně zeměkoule (pakliže ovšem jeden přetrpí buď brzké vstávání nebo naopak pozdní uložení k spánku :).
PhymodMedia je plugin pro GIMPa, který implementuje několik zajímavých nástrojů a efektů. Konkrétně je to simulace kreslení pastelkou (poměrně věrná), nástroj pro práci s texturami, renderer mraků a nebe a filtr pro vytváření efektu olejové malby. Řekl bych, že výsledky těchto filtrů jsou poměrně zajímavé.
Zabezpečení některých protokolů je na nulové úrovni a přesto se dodnes masově používají. Telnet sice ustoupil SSH, ale stále je zde POP3, SMTP či FTP, které své lépe vybavené (a dostatečně podporované) nástupce ještě nemají, a tak se jich není možné zcela zřeknout. Pravda, podpora SSL se u zmíněných protokolů objevuje, ale není úplně jednoduché najít takto vybavený server i klienta. A tak bývají východiskem z nouze různé tunely, které se o šifrování postarají a vy tak můžete zůstat u svých oblíbených aplikací. C Bouncer je jedním možných kandidátů. Zajímavé na něm je, že kromě vlastního šifrovaného tunelování může fungovat i jak obyčejný port redirector a nebo socks5 brána s podporou SSL. Nepodařilo se mi zjistit, pod jakou licencí je program šířen, ale zdrojové kódy zřejmě stáhnout nelze. Binárka existuje pro Linux, FreeBSD a Win32.

Sobota 10. 2.
Dalším GPL desktopovým prostředím je Equinox Desktop Environment. Jde více méně o pokusný projekt, který si neklade za cíl konkurovat KDE či GNOME, ale spíš vytvořit něco, co bude dostatečně uživatelsky přítulné a přitom hardwarově nenáročně. Equinox používá Fast Light Tool Kit (FLTK) a nejvíce asi připomíná KDE 1.x. Není jistě bez zajímavosti, že projekt vznikl na Slovensku.
Nová verze ovladače tabletů Wacom pro XFree86 obsahuje podporu modelu Graphire pro USB.
Rocks'n'Diamonds je hra, která asi nejvíce připomíná populární Boulderdash, známou snad ze všech platforem. RnD existuje ve verzích pro unixy, DOS i Windows, umožňuje síťovou i lokální hru až čtyřech hráčů, podporuje joystick a disponuje i zvukovými efekty a hudbou. Zajímavé je, že existují i dodatečné levely, z nichž některé simulují jiné hry (např. Sokoban).
Chcete-li vytvářet MPEG video v co nejvyšší kvalitě, podívejte se na projekt Sampeg. Jeho cílem je právě kvalita výsledného obrazu, k čemuž používá několik zajímavých algoritmů, kterým vůbec nerozumím :) Rychlost encodování by měla být díky podpoře MMX instrukcí ucházející a navíc je program optimalizován tak, aby běžel dobře na víceprocesorových počítačích.

Pátek 9. 2.
Linux 2.4 Advanced Routing & Traffic Control HOWTO sice není aplikace, ale dokument, nicméně jistě jej stojí zato zmínit. Je to 55ti stránková příručka, která rozebírá pokročilé metody routování pomocí iproute2, tunelování (GRE a jiné), IPsec, multicast routing, CBQ, označování paketů pomocí iptables a také „kuchařku“ popisující konkrétní problémy a jejich řešení (například provoz transparentní proxy cache či nastavování priority interaktivních služeb apod.). Toto veskrze zajímavé čtení je k dispozici ve formátech SGML, ASCII, HTML, dvi, PS a PDF.
Pod názvem phpwebtools se skrývá soubor komponent pro snadné vytváření webových aplikací v PHP. Jeho cílem je zamezit zbytečnému duplikování kódu v často se opakujících situacích a zároveň usnadnit některé úkony. Soubor momentálně obsahuje tyto moduly: autentizace, detekce prohlížeče, počítadlo, metody pro generování formulářů, SQL wrapper (funkce pro SQL dotazy), generování WML, GUI wizard a notebook (záložky).
Virtuální hosting pěkně pod kontrolou, to je program vhost. Představte si, že provozujete hostingový server (věřím, že nemálo čtenářů si to ani představovat nemusí a je to jejich denní chlebíček :) a že přidáváte novou doménu. Musíte nastavit přinejmenším poštu (SMTP i POP3), FTP a web, pochopitelně nijak centralizovaně. A právě tuto nevýhodu vhost odstraňuje. Zkrátka tak, jako používáte dnes utility adduser a jim podobné, zavoláte vhost –addhost a máte nastavenou virtuální doménu. Pak podle potřeby pomocí vhost –adduser přidáte do založené domény virtuální uživatele a máte hotovo. Stejně snadno lze uživatele i domény rušit nebo prostě jen vypisovat. Je myslím ale celkem zřejmé, v čem bude hlavní nevýhoda tohoto řešení. Jste totiž vázáni na aplikace, které vhost podporuje, což je Apache, wu-ftpd, sendmail a linuxconf. Pokud tuto podmínku splňujete, můžete se směle vrhnout na virtuální hosting, a to jak IP-, tak i name-based.

CS24_early

Čtvrtek 8. 2.
Utilitku Intuitively ocení zejména majitelé notebooků, kteří přecházejí mezi různými sítěmi a potřebují tudíž použít pokaždé jiné nastavení. Utilitek, které snadno přepínají různé konfigurace je více, ale Intuitively je asi první (alespoň pokud vím) program, který to dokáže udělat automaticky. Vysílá totiž ARP pakety, počká, kdo odpoví a podle toho použije konfigurační profil. Chytré, že?
IBM vytvořila ovladač OMNI Driver Model pro ghostscript. Jak název napovídá, nejde ale o driver pro jedinou tiskárnu, ale o jakousi obecnou mezivrstvu, na kterou se pak navazují nativní ovladače tiskárny, a to i ve formě dynamicky zaváděných modulů. OMNI Driver momentálně podporuje 270 tiskáren, převážně od výrobců Cannon, Oki, Panasonic, Star, Epson a Brother.
Vega Strike je akční vesmírný simulátor ve 3D provedení. Grafika je celkem příjemná, ale bude to chtít hardwarový akcelerátor.
Chcete-li logovat systémová hlášení do MySQL databáze, mohl by vás zajímat modifikovaný syslog démon z FreeBSD, který přesně touto funkcí disponuje.
Chcete-li používat s Linuxem nějakou digitální videokameru, budete potřebovat něco, co „rozlouskne“ nasnímaná data. Jednou z možností je knihovna libdv, jinak též zvaná Quasar DV Codec, která umí standardy IEC 61834 a SMPTE 314M, kterých se drží údajně většina výrobců digitálních camcorderů, zejména těch s rozhraním FireWire.

Středa 7. 2.
Dalším appletem pro „vzdálené“ ovládání XMMS je wmmusic. Z názvu plyne, že je určen pro Window Maker, ale podle dokumentace by měl být kompatibilní i s AfterStepem a Sawfishem. Nabízí základní funkce pro ovládání přehrávače i displej pro zobrazení informací o skladbě.
Populární FTP démon ProFTPD vypadal v poslední době poněkud mrtvě. Teď se ale snad se situace změní. Jeho domovská stránka se oděla do nového a dle mého názoru i přehlednějšího hávu a rovněž se objevila nová verze, která záplatuje několik bezpečnostních chyb z poslední doby, a také problém s přenosy v pasivním režimu. Méně příjemnou novinkou je fakt, že z distribuce byly odstraněny moduly pro práci s SQL, protože v nich byly závažné chyby a nikdo je nadále neudržoval. Update: od pátku mají tyto moduly nového maintainera, takže by se měly ve finální verzi 1.2.0 opět objevit.
Linuxcare Bootable Business Card je mini distribuce určená pro umístění na CD ve tvaru vizitky. Nabízí grafické rozhraní realizované pomocí XFree86 nad framebufferem, o okna se stará Black Box, na web se dostanete s Mozillou, počítač zabezpečíte pomoci ipchains, zaprogramovat si můžete v Perlu a se svým Palmem můžete případně pracovat pomocí programu pilot-link. Docela dobré na jednu vizitku, co říkáte? :)
I Linux-Mandrake má už svůj nástroj pro automatické updatování systému. Jmenuje se Mandrake Update Robot a jeho funkce je v podstatě srovnatelná s jinými podobnými programy pro různé distribuce. Z důvěryhodných serverů stahuje updatované balíčky, instaluje je včetně případných závislostí a nakonec podá o svém snažení zprávu administrátorovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku