Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 12. 2000)

6. 12. 2000
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 4. 12.
Uživatele dokovatelné aplikace wmPop3 pro Window Maker možná potěší z něj odvozená utilitka wmMultiPop3. A když ne všechny, tak alespoň ty, kdo mají více POP3 schránek. wmMultiPop3 je stejně jako wmPop3 monitorovací pomůcka, která vám ohlídá, jestli nemáte novou poštu. Jak jsem již naznačil, narozdíl od svého předchůdce umí ale sledovat více účtů, což uvítají zejména uživatelé nižších rozlišení, kteří jistě rádi ušetří nějaké ty pozice na obrazovce pro jiné programy.
Projekt PHP::HTML si klade za cíl vytvořit abstraktní vrstvu nad HTML dokumentem a usnadnit a zpřehlednit tak generování stránek. Místo vypisování fragmentů kódu pomocí funkcí echo() a spol. se používají „widgety“, podobně jako při tvorbě GUI aplikací. Strom komponent popisující dokument lze nakonec přepsat do běžné HTML podoby. Na tomto přístupu je mimo jiné zajímavé i to, že by při vhodném návrhu mělo být relativně snadné používat různé výstupní filtry podle momentální potřeby (například dle požadované verze HTML).
Pod honosným názvem GNU Enterprise Forms se skrývá nástroj pro tvorbu uživatelského rozhraní pomocí XML definicí. Narozdíl od některých podobných projektů ale není vázán na jedinou platformu či toolkit. Tentýž popis rozhraní lze použít pro aplikace s těmito rozhraními: Win32, Gtk+, curses a web. GEE není osamoceným ostrůvkem v moři, ale spadá do projektu GNU Enterprise, který má ambice stát se otevřenou platformou pro tvorbu enterprise aplikací ve stylu komerčních systému od SAPu a dalších jemu podobných.
Víte jak urychlit dynamické webové aplikace? Třeba kešováním, napadne nás logicky. Jenže to už pak není přívlastek dynamický skoro ani na místě. Ale ne vždy je nutné kešovat až výsledný dokument. Modul Bware_cache pro Apache a PHP dokáže uchovávat v paměti web serveru zpracované PHP skripty v té podobě, v jaké se nacházejí těsně před vlastním vykonáním. Jinak řečeno, při opakovaných přístupech odpadá parsing, syntaktická a sémantická kontrola kódu a další úkony, což může vést k citelnému zrychlení. Samozřejmě, pokud vaší aplikaci nejvíc brzdí pomalé dotazy do databáze, Bware_cache vám příliš nepomůže.
Hra Trophy potěší jistě milovníky rychlých vozů, vůně benzínu a dobré akce. Jde totiž o automobilové závody, byť jenom ve 2D. Trophy totiž není simulátor, ale shora viděná akční pařba. Akční proto, že zvítězit můžete nejen když budete nejrychlejší, ale také když protivníky odstřelíte nebo jim vhodně políčíte do cesty bombu. Není bez zajímavosti, že hru napsal Andrew Mustun, autor populárního CAD programu QCad.

Neděle 3. 12.
Uživatele serverů SGI asi budou znát program hinv, neboli hardware inventory, který zobrazuje informace o instalovaném hardwaru. Pokud hledáte něco podobného i pro Linux, zkuste stejnojmenný skript s přídomkem for Linux. Funkci má zhruba podobnou, tedy vypisuje přehledný seznam instalovaného hardwaru. Nevím, jak je to řešeno na SGI, ale tato verze je napsaná ve formě shell skriptu, i když autorovo tvrzení, že jde o čistý shell, je mírně zavádějící, neboť samozřejmě budete potřebovat několik externích utilitek, jako je třeba ifconfig, grep či modutils. Nicméně tyhle programy jsou k dispozici obvykle i na těch nejtitěrnějších distribucích, takže by to neměl být problém.
Majitelé mobilních telefonů Siemens S25 potěší jistě utilitka S25-logo uploader, jejíž název prozrazuje vše. Jde o Tcl skript, který dokáže přes sériový kabel nahrát do vašeho miláčka logo ve formátu BMP. Pro bastlíře je k dispozici i schéma zapojení kabelu. O případném použití IrDA jsem nic nenašel.
Některé klávesnice trpí podstatným nedostatkem: absentují na nich LED diody signalizující zapnutí/vypnutí Num-Locku, Caps-Locku, případně Scroll-Locku. A právě pro nešťastné majitele takových klávesnic je určen GNOME applet Keyboard Led Applet, který stav zobrazuje ve formě tří tlačítek na panelu. Volitelná je jak velikost, tak vzhled (bitmapy) tlačítek. Své uplatnění by program mohl najít také u majitelů notebooků, u kterých občas diody bývají hůře viditelné, případně je jich tam o něco více, než na běžné klávesnici a není lehké se jedním krátkým pohledem zorientovat.
Mqcontrol je program umožňující prohlížet obsah emailové fronty, mazat z ní nechtěné zprávy, prohlížet obsah zpráv a případně i poslat signál k okamžitému doručení (flush).

Sobota 2. 12.
Osobně mám ke grafickým počítadlům umístěným ve www stránkách zakořeněn hluboký odpor z dob, kdy jsem se ještě věnoval web designu a pravidelně po mě někdo chtěl, abych do stránky vyvedené v zelené barvě s bezpatkovým tiskacím písmem umístil svítivě červené počítadlo s digitálními číslicemi velikosti kostky másla. Ale proti gustu žádný dišputát, jak se říká. Chcete-li mít na stránce grafické počítadlo, zkuste se podívat na program gCount. K jeho provozu budete potřebovat PHP4 s podporou GD a MySQL. Odměnou vám bude spousta barviček, stylů a dalších konfigurovatelných parametrů, včetně možnosti náhodného vzhledu (což považuji za obzvláště bizarní).
Skript rtf2ps slouží ke konverzi dokumentů ve formátu RTF do PostScriptu. To může být leckdy docela šikovné, ovšem na druhou stranu je třeba říct, že rtf2ps používá ke svému úkolu editor Ted, který sám o sobě má mnohem více možností (kdyby nic jiného, tak možnost úprav). A když už máte Teda, je skoro jediným důvodem k použití rtf2ps možnost integrace do skriptů a podobně.
Rewrite je program od stejného autora. Dokáže jednu šikovnou věcičku: vstup ze souboru odešle ke zpracování do roury a výsledek zapisuje zpět do originálního souboru. To může být šikovné, pokud jde třeba o dekompresi velkého souboru, pro nějž nemáte bez smazání komprimovaného zdroje na disku místo, nebo pokud prostě chcete převést kódování češtiny souboru bez vytváření dočasných souborů a jejich otravného přejmenovávání, atd. Pakliže je výsledek větší, než originál, rewrite udržuje rozdíl v paměti a zapisuje jej tak, aby nepřepsal doposud nepoužitá zdrojová data.
Zde již zmiňovaný RAD nástroj wxDesigner pro vývoj GUI aplikací s toolkitem wxWindows se dočkal nové verze a s ní přichází i novinka v podobě podpory Perlu a jeho vazby na wxWindows nazvané wxPerl. Připomínám, že doposud podporovanými jazyky bylo C++ a Python. Licence se bohužel zatím stále nezměnila.
Pod názvem The GNU Visual Debugger se ukrývá grafické rozhraní k různým řádkovým debuggerům. Mezi jeho nejzajímavější vlastnosti patří schopnost ladit více programů najednou a hlavně podpora práce se vzdáleným debuggerem, takže lze ladit například aplikaci na serveru pohodlně z vaší pracovní stanice, a dokonce nemusíte mít na obou počítačích ani stejný operační systém. GVD je napsaný poněkud překvapivě v jazyce ADA, GUI je realizováno pomocí Gtk.

Pátek 1. 12.
Chcete-li budovat elektronický obchod nebo podobný objednávkový systém, mohl by vás zajímat skript PHP Credit Card Preverifier, který obsahuje několik funkcí, umožňujících ověřit (nebo spíš před-ověřit) údaje o platební kartě před odesláním do platebního systému.
Fraktály jsou vděčná hračka, protože nabízejí tisíce a tisíce variant, takže lze objevovat stále nové a nové kombinace. Pokud by vás ale přesto přestaly bavit, zkuste program Kisomandel. Pracuje sice jenom s mandelbrotovou a julianovou množinou, zato se ale neomezuje na pouhé dva rozměry. A nutno konstatovat, že trojrozměrné plochy jejichž základem je fraktál, jsou skutečně zajímavé. Kisomandel umí několik různých režimů zobrazení od drátěného modelu přes sloupcové „grafy“ až po barevné plochy, takže hračičkové mají zase na pár dní o zábavu postaráno :)
Program IsoQlog slouží k analýze logu qmailu a generování HTML statistik. Hlavním údajem statistik je celkový počet emailů a top 100 domén pro příchozí a odchozí zprávy. Výstup je velmi podobný tomu z Webalizeru – lze říci, že je poměrně přehledný, ale chybí mi tam podrobnější údaje, například o velikosti odesílaných a přijímaných zpráv atd.
Další utilitka pro přepínání síťové konfigurace se jmenuje QuickSwitch. Umožňuje jak přepínání z příkazové řádky, tak z menu (vhodné například pro výběr při bootování). Kromě běžných věcí, jako je IP adresa počítače a brány, konfigurace DNS nebo routing, umí v nejnovější verzi měnit podle profilu i soubor /etc/hosts a dokonce si poradí i s připojováním NFS disků. QuickSwitch podporuje i DHCP, BOOTP a NIS.

Čtvrtek 30. 11.
Univerzální rozhraní ke všem možným komprimovaným i nekomprimovaným archivům, jejich vytváření i rozbalování, to není vůbec nová věc. Na projektu z je inovativní, nebo přinejmenším ne zcela obvyklé to, že nemá žádné klikací rozhraní. Jeho cílem je usnadnit práci s archivy, ovšem bez zbytečné režie, jíž se jakékoliv GUI rozhraní nevyhne. Zkrátka místo, abyste si pamatovali, jak se spouští tar nebo zip tak, aby vytvořil archiv adresářové struktury včetně podadresářů, pamatujete si jenom to, jak se používá z. A nutno podotknout, že jeho použití je velmi jednoduché – často stačí jenom použít „z soubor“ a program sám pozná, co po něm vlastně chcete.
Micqd je další nástroj, umožňující odesílání ICQ zpráv z webové stránky. Název napovídá, že Micqd vychází z konzolového ICQ klienta micq. Kromě posílání jednotlivých zpráv je prý Micqd také snadno použitelný k integrování ICQ a webových chatů.
Webových browserů pro un*xy není už tak málo, problém spíše spočívá v tom, že nesplňují dnes obecně zažitou představu o tom, co by měl prohlížeč umět. Dalším pokusem o vytvoření malého, rychlého a přitom pohodlného prohlížeče je projekt Encompass pro GNOME. Jeho kladem i záporem v jednom je podle mě fakt, že používá pro rendering HTML komponentu GtkHTML. Její výhodou je malá paměťová náročnost a slušná rychlost, nevýhodou (byť zdaleka ne pro všechny) naopak chybějící podpora některých „vymožeností moderní doby“. Nicméně i Encompass si jistě najde dostatek uživatelů, zejména v segmentu těch, kterým je textový prohlížeč málo, ale na druhou stranu je nezajímá JavaScript, Java, Flash, DHTML a bůhvíco ještě dalšího.
Pod podivným názvem Blim se ukrývá velmi zajímavý program. Jednou větou, jde o překladač XMI do „čehokoliv“ (jak říkají sami autoři). Jinak řečeno, na vstupu je XMI, XML formát pro popis UML modelů (UML je jazyk pro návrh objektově orientovaných programů), na výstupu hotový program v různých jazycích. Zní to skoro pohádkově, takže logicky musí přijít vystřízlivění: Blim je zatím u verze číslo nula a ono „cokoliv“ na výstupu se zatím smrskává na generování PHP tříd, ale i tak je to zajímavý projekt, který se podle mě vyplatí sledovat, byť jenom pro zajímavost a poučení. V budoucnu by se k PHP měla přidat podpora dalších jazyků (C++, Perl, Python, Java atd.).

CS24_early

Středa 29. 11.
Od stejného autora pocházejí dva projekty spjaté s PostgreSQL, nss_pgsql a pam_pgsql. Jejich názvy prozrazují skoro vše, takže jenom krátce: nss_pgsql je backend pro NSS, umožňující definovat uživatele v PostgreSQL databázi namísto obvyklých souborů /etc/passwd a /etc/shadow a pam_pgsq je PAM modul, který umí uživatele proti PostgreSQL databázi autentizovat.
dbreport je nástroj pro generování postscriptových reportů z SQL databáze. Vzhled reportu ovlivňuje uživatel pomocí jakési XML šablony, databáze může být takřka libovolná, podporuje-li přístup přes unixODBC.
Nová verze kancelářského balíku Siag Office obsahuje nově i základní sadu fontů v kódování Latin2.
Projekt MySQL SiteMaker je vlastně soubor CGI skriptů, které slouží k rychlé tvorbě jednoduchých vyhledávacích rozhraní k MySQL databázím. Konfigurace probíhá přes webové rozhraní, kde stačí určit co a jak bude zobrazeno a program automaticky vygeneruje stránky pro zadávání údajů k vyhledání, přidávání a editaci záznamů a výsledky hledání, k čemuž není třeba žádná znalost SQL. Zajímavé je, že výstupem může být HTML soubor, textový soubor se sloupci oddělenými tabulátorem a nebo soubor pro Excel. Žádné velké zázraky od SiteMakeru nelze očekávat, ale pro jednodušší aplikace myslím plně postačuje.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku