Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 7. 2010)

14. 7. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Tentokrát si společně nejdříve roztřídíme hudbu, následně si i trochu zazpíváme, pomůžeme našim balíčkům a nakonec si ukážeme pěkný a lehký přehrávač určený především pro prostředí KDE. Na konci článku nás jako obvykle čeká blbinka.

Find Duplicate Music Files

Tento nástroj dělá přesně to, co říká jeho název. Pro anglicky méně zdatnější, hledá duplicity v hudebních souborech. Nezáleží na jménu souboru, zda je opatřen ID3 tagem, dokonce ani na jeho formátu, tedy s malým omezením, podporovány jsou formáty  MP3, OGG, WAV, WMA, M4A a RealAudio. Pokud máte tedy více stejných písní a chcete se jich zbavit s co nejmenší námahou, Find Duplicate Music Files může být správnou volbou. Za zmínku určitě stojí, že je to nástroj konzolový. Na své si přijdou uživatelé nejen Linuxu, ale také BSD a Mac OS X.

freshmeat.net/pro­jects/fdmf, 0.0.9s, GPL

Karaoke Lyrics Editor 

Pokud rádi zpíváte, popřípadě se prostě rádi bavíte, můžete vyzkoušet hru Karaoke. Bohužel, ne vždy se najdou potřebné texty, obzvláště k Českým písním, pak nezbývá nic jiného, než si text vytvořit. Karaoke lyrics editor je nástroj, který má tuto činnost ulehčit, důležité je totiž správné načasování textů, což je poměrně obtížné. Texty dokáže nejen vytvářet, ale také editovat či exportovat do jiných formátů. Aplikace je napsaná pomocí Qt, proto se bude hodit spíše pro KDE. Nepotřebuje k sobě další hudební přehrávače, proto je maximálně samostatná a potěší také nápověda, jak kontextová, tak třeba online dokumentace. 

www.karlyrice­ditor.com/index­.html, 1.0, GPLv3

Deb thumbnailer

Deb thumbnailer je malý skript vytvářející náhledy deb balíčků. Všechny balíčky mají standardně stejnou ikonu, autor si řekl, že by to mohlo být jinak a vytvořil skript, který k standardní ikoně přidává ještě malý náhled ikony programu, což je jistě názornější a usnadňující hledání mezi balíčky. Pokud Vás tento malý skript zaujal, neváhejte následovat instrukce na launchpadu

launchpad.net/deb-thumbnailer, 0.6, GPLv3

Bakaar

Bakaar je velice lehký přehrávač médií pro KDE. Nečekejte žádný přizpůsobivý přehrávač, nastavit nelze takřka nic. Po spuštění nabídne výběr média, v tomto případě se míří hlavně na přehrávání videa v celoobrazovkovém režimu. Bakaar disponuje jednoduchým ovládacím panelem. Pokročilé uživatele neosloví, těm nenáročným může stačit.

CS24_early

kde-apps.org/, 0.3, LGPL

Blbinka

Při přítomnosti na sociálních sítích můžou pro některé následovat velké problémy…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.