Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 5. 2013)

15. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Prvním programem zamíříme do české vývojářské kotliny, podíváme se na schopný program pro vyplnění chybějících popisků hudebních souborů, zvýšíme produktivitu a nezapomeneme ani na zábavu s jednoduchým twitter klientem. Součástí sklizně je samozřejmě i blbinka.

Dumon

Dumon je jednoduchý správce monitorů od českého vývojáře Václava Sýkory. Prostřednictvím ikony v oznamovací oblasti lze nastavit základní vlastnosti monitorů, tedy rozlišení, režim (zrcadlení) a vzájemnou polohu monitorů. Hlavní výhoda tohoto nástroje tkví v rychlosti nastavení přes pár klepnutí do oznamovací oblasti. Hodit se bude proto uživatelům, kteří často připojují sekundární zobrazovací zařízení a to i díky možnosti ukládání profilů. Prozatím je podporována správa pouze dvou displejů. Mezi závislosti patří Ruby a xrandr.

github.com/veny/dumon, 0.2.7, Apache License, Version 2.0

Ex Falso

Ex Falso je multiplatformní program pro hromadnou, případně i automatickou úpravu popisků hudebních souborů. Přestože je Ex Falso vyvíjen společně s hudebním přehrávačem quotlibet a mají společný backend, oba projekty jsou oddělené a nemusíte tak instalovat jiný hudební přehrávač. Oba využívají Mutagen pro práci s ID3 popisky, z čehož vyplývá široký záběr podporovaných formátů. Díky řadě pluginů je možné práci s hudebními soubory značně ulehčit, jmenovitě například automaticky vyplnit popisky díky podpoře MusicBrainz a CDDB nebo vymazat (přenastavit) hodnocení písniček na požadovaný počet hvězdiček. Samozřejmostí je přejmenování souborů podle popisků a naopak, očíslování apod. Více najdete na Wikipedii.

code.google.com/p/quodlibet/, 2.5, GPLv2

arbtt

Automatic Rule-Base Time Tracker je minimalistická utilita hlídající aktivitu pracovní plochy, může se tak hodit pro kontrolu, případně zvýšení, produktivity. Utilita běží na pozadí a zaznamenává spuštěné programy, aktivní program a titulek okna. Výstupem je jednoduchý textový log včetně shrnující statistiky (podle nastavení). Sledovat lze i aktivity pouze v rámci skupiny nebo jednoho programu, vše je jednoduše konfigurovatelné. Autor připravil příklady použití, kde je možné odkoukat jazyk tohoto tohoto nástroje.

www.joachim-breitner.de/projects#arbtt, 0.7, GPLv2

Birdie

Pokud stále hledáte ideální twitter klient a dáváte přednost jednoduchému rozhraní před aplikací nabitou funkcemi, možná jste ho našli. Birdie spadá do projektu Elementary, což dává tušit, že jeho hlavním cílem bude jednoduchost v přehledném grafickém rozhraní. Nepřijdete ale ani o většinu běžných funkcí jako retweetování, přímé zprávy, nativní podporu obrázků apod. Uživatelé Unity navíc dostanou integraci v podobě quicklistů v launcheru nebo připravený repozitář pro poslední verze Ubuntu.

CS24_early

launchpad.net/birdie, 0.2.1, GPLv3

Blbinka

Kdo si hraje, nezlobí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.